Türkiye, orta vadede büyümesini hızlandıracak. EY verilerine göre, 2014 yılında Türkiye ekonomisi, EMEA ülkelerinin ortalamasının üzerinde bir büyüme göstererek yüzde 5,4 ‘e ulaşacak…
Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firması EY, gelişmekte olan ülke ekonomilerine ilişkin verileri analiz eden ve ekonomik öngörüleri içeren Hızlı Büyüyen Pazarlar (“Rapid Growth Markets”) raporunun Temmuz 2013 sayısını açıkladı. Raporda, Türkiye ekonomisi ile ilgili, son dönemlerde yaşanan coğrafi ve siyasi gerginliklere rağmen, önümüzdeki dönemde büyümesini sürdüreceği belirtiliyor. Türkiye’nin, Avrupa ekonomilerinin düzelmesiyle birlikte ticaret hacmini artıracağı öngörülürken doğrudan yabancı yatırımları çekmeye devam edecek sayılı gelişmekte olan ülkeler arasında yer alacağı da belirtiliyor.
FED açıklamaları gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkiledi…
Rapor, son aylarda gündemde olan FED açıklamalarının gelişmekte olan ülkelere olan etkisinin olumsuz olduğunu ortaya koyuyor. Tahvil alımlarının azaltılabileceği yönündeki FED açıklamalarının, gelişmekte olan ekonomilerde para birimlerinin değer kaybetmesine, menkul kıymet borsalarının düşüş göstermesine ve yatırımların azalmasına yol açtığının altı çiziliyor. Bu nedenlerle, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümelerin yavaşlayarak 2013 yılında ortalama yüzde 4,6 seviyesinde olması bekleniyor. Buna karşın, uzun vadede büyüme oranlarının, liberalleşme ve ekonomik reformların hızlandırılması halinde gelişmiş ülkelerin üzerinde seyretmesi öngörülüyor.
Türkiye, siyasi ve ekonomik olumsuzlukların azalmasıyla birlikte hızla büyümeye devam edecek…
Raporda, siyasi protestolar ile sermaye piyasalarındaki negatif görünüm ve kurlardaki yukarı yönelişin Türkiye ekonomisini olumsuz olarak etkilediği analiz ediliyor. Orta ve uzun vadede ise, bu sorunların azalmasıyla birlikte ekonominin yüzde 5’in üzerinde büyüyeceğinin altı çiziliyor. Doğrudan yabancı yatırımların ekonomide pozitif etki yarattığı da sözü edilen konular arasında yer alıyor. Özellikle, tüketicilerin reel gelirlerinin artmasının düşük enflasyonun da sayesinde ekonomiye olumlu etki yarattığını belirten raporda, istihdam büyümesine vurgu yapılıyor. 2023 yılına kadar Türkiye’de yıllık geliri 30 bin dolar ve üstü olarak gerçekleşen hane sayısının 11 milyonu aşması ve Kanada’nın bugünkü seviyelerini yakalamasının beklendiği vurgulanıyor. 2013’ün ilk çeyreğinde tüketici harcamalarının artması ve yabancı yatırımların devam etmesiyle birlikte Türkiye’nin yüzde 3 oranında büyüdüğünü hatırlatan EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, “Mayıs sonundan başlayarak Türk Lirası ve Borsa İstanbul’da değer kaybı gözleniyor. Her ne kadar bölgedeki siyasi riskler ve FED açıklamalarının olumsuz etkileri gözlense de Türkiye ile ilgili orta vadede olumlu beklentiler geçerliliğini koruyor. Türkiye’nin uzun vadede yılda ortalama yüzde 5 civarında büyüme göstereceği tahmini geçerli” açıklamasında bulundu.
Raporda, Türkiye ile ilgili değinilen bir diğer konu da iç talebin artış göstermeye başlaması. Bu iyileşmenin, ekonominin orta vadede gelişmesini destekleyecek önemli bir gelişme olduğu ortaya konuluyor.
Bölgeyle olan ekonomik ilişkiler artış gösterdi…
Raporda, Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle son yıllarda özellikle Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ile olan ticaret hacmindeki artışa dikkat çekiliyor. Geçtiğimiz yıl, doğrudan yabancı yatırımların yarısının Avrupa’dan geldiği belirtilirken, Son yıllarda Ortadoğu ile güçlü bağlantılar oluşturulmasıyla birlikte Türkiye’deki politika yapıcıların önümüzdeki on yılda Ortadoğu’dan daha fazla yabancı yatırım çekmeyi planladıkları belirtiliyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.