s1378807445_DSC_4872

23 Eylül 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşması ile başlayacak ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın himayesinde, 33 ülkeden 2000’in üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilecek Asya Pasifik Perakende Konferansı ve Sergisi (APRCE), Avrupa ve Asya başta olmak üzere bir çok bölgeden ekonomi ve perakende sektörü ile ilgili uzmanları ağırlayacak ve uzun vadeli iş ilişkilerinin yaratılacağı bir platform oluşturacak.

Dünyanın önde gelen perakende derneklerinin ve firmalarının katılımı ile, AMPD’nin (Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği) 2000 yılından bu zamana üyesi olduğu FAPRA (Asya-Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu) tarafından düzenlenen bölgenin en büyük etkinliği APRCE 2013, 23-26 Eylül 2013 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilecek. “Yeni Dünya, Yeni Perakende, Yeni Tüketici” ana teması ile düzenlenecek olan APRCE 2013, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük perakende organizasyonu olma özelliğini taşıyor. APRCE; 2005’te Pekin, 2007’de Tokyo, 2009’da Seul ve 2011’de Singapur’da gerçekleştirildikten sonra bu yıl ilk kez Asya – Pasifik çanağı dışında bir ülkede, Türkiye’de düzenleniyor. APRCE 2013, Türk perakende sektörünün Asya’ya yapılan 10 milyar dolarlık ihracatının 2023 yılına kadar 100 milyar dolarlık seviyeye ulaşması hedefi yolundaki en büyük adımlardan biri.

Ticaretin otobanlarını döşeyeceğiz…

APRCE 2013’ün basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bakanlık olarak özel sektörün hizmetinde olduklarını ve ticaretin otobanlarını döşeyerek özel sektörün önünü açacaklarını belirtti. Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: “Bir ilke imza atmaktan büyük memnuniyet ve gurur duyuyoruz. Asya Pasifik Perakende Konferansı ve Sergisi ilk defa Türkiye’de düzenleniyor. Asya-Pasifik’te 10 yılda 100 milyar dolarlık ilave iş hacmine erişmeyi hedefleyen Türk perakende sektöründeki firmalarımızı her zaman her platformda desteklemeye devam edeceğiz”. Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: “1983 yılında Tokyo’da başlayan APRCE kongre serisi,  bu defa Avrasya’nın incisi İstanbul’a geldi. Bu yıl 16.’sı düzenleniyor. Asya-Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu’na (FAPRA) üye, Türkiye dâhil olmak üzere, Asya-Pasifik’te yer alan 17 ülkenin perakende dernekleri bu yıl İstanbul’u seçtiler. Asya-Pasifik’te yerleşik 7 bin perakendeci bu Federasyonun bünyesinde yer alıyor. Bu firmalar 5 trilyon avroluk (6.5 trilyon dolarlık) bir iş hacmini temsil ediyorlar. 17 ülkede bu 7000 firma, 200 milyonun üzerinde bir istihdamı sağlıyor. Ve yaklaşık 600 bin satış noktasında dünya nüfusunun yaklaşık yarısına, 3.5 milyar insana hizmet veriyor. Kongrenin bu yılki ana teması “Yeni Dünya, Yeni Perakende ve Yeni Tüketici”. Bu bakımdan, Kongre’nin bu yıl, 30 yaş ortalamasında 76 milyonluk nüfusun ve 787 milyar dolarlık bir ekonominin kalbinin attığı, tarihi İpek Yolu’nun en önemli merkezlerinden birisi olan İstanbul’da düzenlenmesi çok doğru bir karar olmuş”.

Perakende olimpiyatları Türkiye’de…

AMPD Başkanı Mehmet T. Nane, APRCE ile Türkiye’ye perakende olimpiyatlarını getirdiklerini ve olimpiyat ruhunun sadece sporda değil tüm alanlara taşınmasında öncü olacaklarını ifade etti. Nane, APRCE’in; Ekonomi Bakanlığı’nın öncülüğünde, TOBB, TİM ve İTO’nun destekleri ile düzenlenmesinin, olimpiyat ruhunun sürdüğünün göstergesi olduğunu belirtti. Önümüzdeki iki sene boyunca FAPRA’nın başkanlığını yapacak olan Türkiye’nin, Asya’nın en batı ucunda ve Avrupa’nın da en doğu ucunda olmasının avantajını en fazla bu etkinlikte hissedeceğini belirten Nane, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasındaki 10 tane dünya markası yaratma hedefi içinden 2 markaya perakende sektörü olarak talip olduklarını söyledi.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan, Türkiye’nin 2023 hedefinin ihracatı 500 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirtti. Doğan, Türk markalarının yurt dışında 3 bin tane mağazası olduğunu ve 2023 hedefinin de bu rakamı 20 bine çıkarmak olduğunu söyledi.

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, federasyon olarak 2023 hedefine kilitlendiklerini ve perakende sektörünün diğer sektörler arasında yükselerek uluslararası markalar çıkaracağına inandıklarını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, son on yıldır Türkiye’nin dış ticaret hacminin 4 kat, milli gelirin de 3 kat arttığını belirtti. Orta gelir kuşağının yükselmesiyle organize perakendenin de paralel olarak yükselişe geçtiğini belirten Büyükekşi, Türk perakende sektörünün dünyada başarılara imza atacağına inandıklarını ifade etti.

Türkiye’yi tanımak, perakende sektörünü ve imalatını keşfetmek ve uzun vadeli iş ilişkilerini başlatmak üzere Japonya’dan 500, Çin’den 300, Kore’den 200 ve Singapur, Filipinler, Malezya, Vietnam, Tayland, Endonezya, Avustralya, Hindistan, Hong Kong, Tayvan, Moğolistan, Fiji’den gelecek toplamda 1200 perakendeci APRCE 2013 için İstanbul’da buluşacak. APRCE 2013’e katılacak, aralarında AEON, Isetan, Lotte, Dashang, JFront, Wushang gibi toplam ciroları 200 milyar euroyu bulan firmalar Asya’nın tüm ülkelerinde faaliyet gösteriyor ve Asya’daki 7 trilyon euroluk ve 3.5 milyar nüfuslu pazara bu firmalar yön veriyorlar.

APRCE 2013’te önemli yer tutan Retail Policy Forum da, Dünya Bankası Retail Uzmanı Baş Ekonomist Richard Henry tarafından yönetilecek. Çin, Endonezya, Filipinler, Japonya, Kore, Malezya, Tayland ve Vietnam’dan Retail Policy Forum’a katılım gösterecek olan yetkililer, perakende sektörü ile ilgili görüşlerini, ne tür politikalar uyguladıklarını ve uygulayacaklarını açıklayacaklar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın