İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, tecrübesizilikten tecrübeye uzanan mesleki gelişim sürecini ve yaşadığı deneyimleri “Tecrübesizliğin Şansındır” isimli kitapta topladı. Bireysel ve kurumsal anlamda yaşanan büyük dönüşümlerin ve başarıların perde arkasını ortaya koymayı amaçladığı belirtilen ve “tecrübe edilmiş tecrübesizlikleri” anlatan “Tecrübesizliğin Şansındır”, Alfa Yayınları’ndan çıktı. Ahmet Paksoy’un iş deneyimlerine dayanan kitap, yaşanan başarılarla birlikte zorluklara ve krizlerin öğrettiklerine de geniş yer veriyor. “Değişimi Yönetmek: Akıntıya Karşı Yeni Paradigmalar” alt başlığını taşıyan ve profesyoneller kadar büyük hedefleri olan gençler için de bir başucu kılavuzu niteliği taşıdığı belirtilen kitap, tüm kitapçılarda ve D&R mağazalarında satışa sunuldu.
Ahmet Paksoy kitabın giriş bölümünde “Yaşadıklarımı özetleyen bu kitabı gelişmelere katkım olabilsin, gelecek için anlamlı dersler çıkarılabilsin diye hazırladım. Kesinlikle bir el kitabı oluşturmaya çalışmadım” diyor. Ayrıca ekliyor:
“Benimde her insan gibi bir yanda ‘keşke’dediklerim, bir yanda ‘iyi ki’ dediğim bir çok durum oldu. Başarılarımın pişmanlıklarımdan daha çok olmasına çalıştım hep.Bunu yaparken de kendimi öne çıkarma çabası içinde olmadım hiçbir zaman.Yaşanan her şey artıları ve eksileriyle birlikte ele alınırsa,gelecekte artılarındaha çok olacağına inanıyorum.”
İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, iş ve yönetim kitapları dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan “Tecrübesizliğin Şansındır” kitabında, tecrübeleriyle birlikte tecrübesizliğini de anlatmaya çalıştığını belirterek, kitapta, sadece tecrübelerini değil önemli bir yöneticilik pozisyonuna gelirken tecrübesizliğin sunabileceği avantajların da altını çizmeyi amaçladığını söyledi.
Paksoy’un bu farklı bakışını yansıtan bir bölüm kitapta şu ifadelerle yer alıyor:
“Bugün geriye baktığımda kendi kendime ‘O gün iyi ki pek bir şey bilmiyormuşum’ diyorum. Bilmediğiniz zaman, tamamen duru kafayla herkese eşit mesafede yaklaşıp, kapıdan içeri girdikten sonra, hayal ettiklerinizi gerçekleştirme şansınız oluyor. Şartlanmışlıklara, kurumsal teamülün yarattığı bürokrasiye gözlerinizi kapatabiliyorsunuz. Daha doğrusu, henüz gözleriniz açılmamış oluyor. Oysa bu yapının bir parçası olunca, kodlanmış hareket biçimleri, yerleşmiş algılar, ister istemez üzerinize sinmiş olacaktı ve pek çokları gibi ‘risk almayayım’ diyecektim. Böylesine bir bilinmezlik durumunda, bilerek ya da bilmeyerek cesaret sahibi de oluyorsunuz, kimine göre bunun adı pekâlâ cahil cesareti de olabilir.”
İş ve yönetim kitaplarında tecrübelerin yanı sıra, değişik senaryolara göre yapılan farklı planlar, A, B ve C da planları önemli bir yer tutarken, Ahmet Paksoy yeni kitabında hiç B planı yapmadan geliştirdiği yönetim anlayışını anlatarak olaya farklı bir bakış açısı sunuyor: Hiç B planı yapmadan bir dönüşümün nasıl geliştirileceğine ilişkin yaklaşımların dile getirildiği “Tecrübesizliğin Şansındır”, iismli kitap “Değişimi Yönetmek: Akıntıya Karşı Yeni Paradigmalar” alt başlığını taşıyor.
Ahmet Paksoy’un değişim yönetimine yaklaşımı da kitapta şu ifadelerle özetleniyor: “İDO’da ilk günden beri yaratmak istediğim değişim sürecinde, aklımdaki temel düşünceyi kendi kendime de tekrar ediyordum: ‘İDO’da satıhta bir değişim değil, sürdürülebilir bir değişim hayata geçirmek…Bu öyle bir dönüşümü yansıtacaktı ki; kamuda da modern yönetim anlayışının egemen olabileceği ortaya konulacaktı. Tüm proje ve hedeflerin temelindeki güçlü motivasyonu ise her daim koruyordum.Bunun mümkün olabileceğine içtenlikle inanmak.”
Ahmet Paksoy, İDO’da özellikle son 10 yıl içerisinde yaşanan çok sayıda olayın ışığında farklı bir yönetim anlayışını ortaya koyarken deneyimlerinden ortaya çıkardığı yöneticilik derslerini de okuyucularıyla paylaşıyor. Liderlik ve yöneticilik arasındaki farklar; bir lider için sahada olmanın önemi ve bunun kuruma getirileri; lider olarak doğru kararlar alabilmek ve bu kararların kurumu yeni bir yere taşıması; bürokratik engellerin ve hantallığın aşılması; zihniyet dönüşümü ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışının inşası; yaşanan krizler, krizlerin yönetimi ve bir fırsata çevrilmesi ve daha birçok konu, Paksoy’un kitabında ayrıntılı olarak anlatılıyor. Kitap 165 sayfadan oluşuyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.