Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, son dönemde Antep fıstığındaki fiyat artışına dikkat çekerek, “Stokçuluğun engellenebilmesi için Antep fıstığının destek kapsamına alınması lazım” dedi.
Antep fıstığındaki fiyat artışı gündemdeki yerini koruyor. Peki fiyat artışları nereden kaynaklanıyor? Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’na göre stokçuluğun önüne geçebilmek için Antep fıstığının destek kapsamına alınması gerekiyor.GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Son dönemde Antep fıstığında yaşanan dar boğaz sebebi ile antepfıstığı piyasalarında sıkıntılı durumlar yaşanıyor. Antep fıstığı Türkiye’nin yurtdışına ihracat yaptığı ve ihracat potansiyeli olan ürünler arasındadır ve bölgenin de temel gelir kaynaklarındandır. Ancak, son dönemdeki fiyat artışları hem üreticileri, hem de tüketicileri rahatsız etmeye başladı. Özellikle Antep fıstığına bağımlı olarak üretim yapan farklı gıda sektörleri de üretimlerini durdurma noktasına geldi” dedi.
Fiyat artışlarının nedeni stokçuluk
Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığındaki fiyat artışlarının nedenlerini ise şu cümlelerle özetledi:“Bugünlerde fiyatları bu şekilde yukarıya doğru tırmandıran temel sebep kayıtsız olarak yapılan ürün stokçuluğudur. Bu sebeple, bazı çevreler rekolte olarak bu yıl az olan fıstığı stoklayarak fiyatları artırmaya çalışmaktadır. Bu darboğaz, kaydı bilinmeyen stokçuluk sebebi ile maalesef bazı dönemlerde hep yaşanmaktadır. Kronik hale gelen bu stokçuluğun ve arz-talep dengesinin bilinerek bozulmasının önüne geçmenin en önemli çözümü, Antep fıstığında çiftçilerin ürettikleri ürünlerin kayıt altına alınabilmesi için, Antep fıstığının çiftçiler bazında devlet tarafından desteklenmesi, yani Antep fıstığının destek altına alınması ile mümkündür. Bu şekilde destekleme altına alınacak olan Antep fıstığı, çiftçiler tarafından satılırken hangi aracıda ne kadar ürün olduğu bilinecek ve kayıtsız ürün alım-satımının da önüne geçilecektir. Böylelikle, kayıt altına alınacak olan Antep fıstığının, ticaretin sonraki aşamalarında doğacak katma değerden devletimizde kazanacaktır.”
Çiftçi zarar görür
“Sanayi bu dar boğazı ya bu tür ürünlerin üretimini durdurarak ya da yurtdışından antepfıstığı ithalatının serbest bırakılmasını isteyerek aşmaya çalışacaktır” diyen Ahmet Tiryakioğlu, “Bu ise Antep fıstığı üreten çiftçilerin ve üreticilerin büyük zarara uğraması anlamına gelir. Buna ek olarak, yetişmesi uzun yıllar isteyen ve son yıllarda pek çok sayıda dikilen Antep fıstık ağaçları sökülmeye başlayacaktır” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.