İlbank Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, yerel yönetimlere destek sağlayabilmek için Dünya Bankası’ndan yeni bir kredi alacaklarını açıkladı. Sürdürülebilir Şehirler kapsamında Dünya Bankası’ndan sağlanan kredi 300 milyon dolar. İlbank krediyi yerel yönetimlere uzun vadeli ve düşük faiz oranlarıyla verecek. Tuncay Karaman, İlbank’ın 2013 yılı ilk altı aylık dönem itibariyle ödenmiş sermayesinin 8,2 milyar TL’ye ulaştığını bildirdi.
İlbank’ın yerel yönetimlere sağladığı uluslararası kredilere bir yenisi daha ekleniyor. İlbank Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, Sürdürülebilir Şehirler Projesi kapsamında Dünya Bankası’ndan 300 milyon dolarlık yeni bir kredi alacaklarını açıkladı. Tuncay Karaman, Dünya Bankası kredisi ile yeni kurulan 14 büyükşehir belediyesinin destekleneceğini bildirdi.
Dünya Bankası ile yapılan görüşmeler sonucunda sağlanacak 300 milyon dolarlık kredinin yerel yönetimlere uzun vadeli ve düşük faiz oranlarıyla verileceğini belirten İlbank Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, 2006 yılından buyana Dünya Bankası’ndan iki ayrı proje ile 515 milyon ABD Doları kredi temin edildiğini söyledi.
Kentsel dönüşüme de destek olacak
“Daha önce kullanılan Dünya Bankası kredilerinin Türkiye’de büyüyen şehirlerin altyapı ihtiyaçlarını karşılamak için kullandırıldığını” anlatan Tuncay Karaman, “Şimdi sağlayacağımız kredi ile altyapı hizmetlerinin yanısıra kent içi ulaşım, enerji verimliliği yatırımları ve kentsel dönüşüm olmak üzere üç yeni alanda daha yerel yönetimlerimize destek sağlamış olacağız. Böylece yerel yönetimlerimizin gerçekleştireceği kentsel dönüşüm faaliyetlerinde önemli bir ivme kazanılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Özellikle yeni kurulan büyükşehir belediyelerinde bu yönde bir krediye ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Karaman, öncelikli olarak 14 büyükşehir belediyesinin taleplerinin değerlendirileceğini, ayrıca diğer belediyelerin de başvurularının alınacağını belirtti.
İlbank belediyelerin yanında
Sağlanacak 300 milyon ABD doları dışında, belediyelerin ek finansman ihtiyacı doğarsa diğer uluslararası kredi kuruluşlarından finansman sağlanabileceğini de kaydeden Karaman şöyle dedi: “İlbank olarak belediyelerimizin her türlü finansman, proje ve danışmanlık hizmetlerinde yanındayız. Düşük faizli bu kredilerle şehirlerimizin imarına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Böylece şehirlerimizin kent içi ulaşım, enerji verimliliği ve kentsel dönüşüm konularına neşter vurmuş olacağız. Geleceğin marka şehirlerinin oluşturulmasında Bankamızın katkısı büyük olacaktır.”
İlbank sektörün lideri
İller Bankası A.Ş. Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, bankanın 2013 yılı ilk altı aylık dönem itibariyle ödenmiş sermayesinin 8.2 milyar TL’ye ulaştığını bildirdi.
Ödenmiş sermaye büyüklüğü sıralamasında bankacılık sektöründe birinci sırada olduklarını belirten Karaman, İlbank’ın finansal verileriyle ilgili olarak aktif – pasif yapısına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
İlk yarı itibariyle İlbank’ın aktif büyüklüğünün 13,4 milyar TL olduğunu belirten Karaman, bu rakamla aktif büyüklük sıralamasında Kalkınma ve Yatırım bankaları arasında ikinci sırada yer aldıklarını ifade etti.
Bankanın aktifindeki en önemli büyüklüğün kredilerden kaynaklandığının altını çizen Karaman, toplam kredi tutarının Banka aktif tutarının yüzde 71,1’i olan 9 milyar 545 milyon TL olduğunu ve kredi büyüklüğü açısından kalkınma ve yatırım bankaları arasında ikinci sırada yer aldıklarını kaydetti. Karaman, İlbank tarafından kullandırılan kredilerin yaklaşık yüzde 95’inin uzun vadeli ihtisas kredilerinden oluştuğunu bildirdi.
Bankanın özkaynakları 9.7 milyar dolar
Bankanın pasif yapısına ilişkin olarak da değerlendirmede bulunan Karaman; İlbank’ın pasif yapısının büyük kısmının özkaynaklardan oluştuğunu söyledi. “9.7 milyar TL tutarında olan özkaynaklarımız, 13.4 milyar TL tutarındaki pasif toplamının %72.3’ünü oluşturuyor. Özkaynak büyüklüğü açısından kalkınma ve yatırım bankaları arasında ilk sıradayız” diye konuşan Karaman, her ay yerel yönetimlerin hesabına aktarılmak üzere gönderilen paralardan yapılan yüzde 2 ortaklık kesintisinin, İlbank’ın ödenmiş sermayesini düzenli olarak artırdığını vurguladı. Karaman konuşmasını şöyle tamamladı: “Yabancı kaynakların büyük bir bölümü genel bütçe vergi gelirlerinden yerel idarelere ayrılan ve Bankamız tarafından ilgili idarelere aktarılan tutarlar ile yerel yönetimlerin yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere Hazine tarafından Bankamıza aktarılan fonlardan oluşmaktadır. Pasif toplamı içerisinde yabancı kaynakların payının düşük olması, Bankamızın güçlü bir sermaye yapısına sahip olduğunu göstermektedir.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.