Unilever’in Konya Fabrikası, yağmur suyunun yeniden kullanımı, ısı geri kazanımı, yerinde atık ayrıştırma gibi ileri düzeyde çevre sistemlerini uygulayarak dünyadaki ilk LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) sertifikalı dondurma fabrikası olmayı hedefliyor. Fabrika ayrıca, ilk gününden itibaren “sıfır katı atık” hedefini gerçekleştirmeyi başardı. Yeni fabrika, modern altyapısı ve ileri teknoloji donanımının yanı sıra çevreci yönüyle de geleceğin dondurma fabrikası olarak görülüyor.
“Geleceğin dondurma fabrikası”
Unilever’in 190’ı aşkın ülkede hizmet verdiğini ve Türkiye’deki geçmişinin 100 yıl öncesine dayandığını belirten Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, “Bu fabrika yatırımının genel olarak Türkiye ekonomisine önemli bir katkı olmasını umuyoruz. İnanıyorum ki Algida Konya Fabrikası, gerek modern altyapısı ve ileri teknoloji donanımı, gerekse LEED sertifikası hedefiyle geleceğin dondurma fabrikasıdır” dedi. Seçkin, “ Bu yatırım, Unilever’in Türkiye ekonomisinin gelişimine güveninin de somut bir göstergesidir” diye konuştu.
Algida’nın Türkiye’ye 1990 yılında Çorlu fabrikasıyla girdiğini ve pazara girdiği yıl; 0,3 litre olan yıllık kişi başı tüketimi 23 yılda 13 kat artırarak 4,1 litreye çıkardığını belirten Mustafa Seçkin, Çorlu Fabrikasının Türkiye’deki iç tüketim artışının karşılanmasına yardımcı olduğu gibi, Algida Konya Fabrikasının da getirdiği ek kapasiteyle Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki dondurma pazarlarının potansiyelinin gelişimine katkıda bulunacağını söyledi.
Unilever Türkiye, İsrail, Orta Asya ve İran Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nihal Temur, “Çorlu Fabrikası kurulduğundan beri model fabrika oldu ve üretimde, hijyende ve standart uygulamalarda standartları belirleyici bir rol üstlendi ve aynı başarıyı Konya’nın da yakalayacağına inancımız tamdır. Son teknoloji ürünü tasarımı ve yapısı ile Algida Konya fabrikası, dünyanın çeşitli yerlerinde gelecekte yapılacak Unilever dondurma fabrikaları için örnek niteliğini taşıyacak geleceğin fabrikasıdır. Yüksek teknolojilerle donatılmış fabrikamız sayesinde pazar taleplerine daha esnek ve hızlı tepki veren bir tedarik zincirine sahip olacağız” diye konuştu.
Temur, yatırım için neden Konya’nın seçildiğini ise şu sözlerle açıkladı: “Hammadde tedarikinde kolaylık, ekonomik gelişim, lojistik avantajı, yüksek ve nitelikli iş gücü, sanayi altyapısı, deprem riskinin az olması gibi faktörlerle birlikte, Konya yerel yönetimle kurduğumuz iyi ilişkileri de değerlendirerek yatırımımız için en uygun yer olan Konya’da karar kıldık. Bu yatırımın diğer uluslararası yatırımcılar için de bir güven ve teşvik vesilesi olmasını temenni ediyorum.”
Konya Fabrikası, tasarımda da örnek oldu
Yaklaşık 300 bin metrekarelik alana kurulan fabrika, inşa ve tasarım standardı açısından birçok yeniliği içinde barındırıyor. Dünyada bundan sonra inşa edilecek Algida fabrikalarına modellik edecek tesis, her biriminin ayrı ayrı büyüyebilmesine olanak verecek şekilde tasarlandı. Üretime 300’e yakın kişiyle başlayan fabrikada dünyanın en iyi üretim standartları uygulanacak ve kullanılan ileri teknolojiler sayesinde; üretimde, hız, çabuk tepki verme ve esneklik özelliklerine odaklanılacak.
Konya’da kullanılan tüm tasarım, inşa ve prosesler “Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı” hedeflerine tam uyumlu şekilde, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla uygulamaya geçirildi. ABD’deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve yeşil bina uygulamalarını destekleyen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasına sahip olan ilk dondurma fabrikası olma hedefini gerçekleştirmesiyle birlikte Algida Konya’nın bu özelliklerinin daha da ön plana çıkması bekleniyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.