Tebliğe göre, gıda maddeleri veya gıda bileşenlerinin işlenmesinde, belirtilen kalıntı limitlerini aşmamak kaydıyla ektraksiyon çüzücü olarak, propan, bütan, etil asetat, etanol, karbondioksit, aseton (prina yağı rafinasyonunda kullanılması yasak) ve nikröz oksit kullanılabilecek.
Ekstraksiyon çözücüsü olarak belirtilen materyaller toksikolojik olarak tehlikeli miktarda herhangi bir madde veya bileşik içermeyecek. Çözücülerde ise 1 mg/kg’dan fazla arsenik veya 1 mg/kg’dan fazla kurşun bulunmayacak. Asitliği veya bazlığı ayarlanmış su ile çözücü özelliği gösteren diğer gıda maddeleri; gıda maddelerinin ve gıda katkılarının üretiminde ekstraksiyon çözücüsü olarak kullanılabilecek.
Ambalajlama ve etiketleme
Gıda maddelerinde kullanılacak ekstraksiyon çözücülerinin ambalaj etiketleri, kolaylıkla görülecek. Ticari adı, gıdaların ve gıda bileşenlerinin ekstraksiyonunda kullanılmaya uygun kalitede olduğuna dair açık ifade, parti veya lot numarasını belirtici açıklama, üretici veya paketleyici veya satıcının adı, firma adı ve adresi, hacim olarak net miktarı, gerekli ise, özel depolama ve kullanım koşulları okunaklı ve silinmez şekilde etiketlerde yer alacak.
Gıda maddeleri veya gıda bileşenlerinin üretiminde, tebliğde kullanım koşulları ve uygun en fazla kalıntı limitleri verilmiş olan madde ve bileşiklerin ekstraksiyon çözücüsü olarak kullanımına izin verilecek. Gıdanın üretiminde kullanılan gıda katkı maddesi, vitamin ve besin bileşenlerinden kaynaklanan ve insan sağlığını tehlikeye düşüren ekstraksiyon çözücüsü kalıntısı bulunmayacak.
Bu tebliğin yürürlüğe girmesiyle Gıda Maddelerinin ve Gıda Bileşenlerinin Üretiminde Kullanılan Ekstraksiyon Çözücüleri Tebliği (Tebliğ No: 2010/40) yürürlükten kaldırıldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.