“Besin ve Gıda Güvencesi için Bitki Besleme” ana temasıyla 17.’si bu yıl Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Bitki Besleme Kolokyumu (IPNC 2013)  başladı. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen ve Timac Agro’nun da destekleyicilerinden biri olduğu Kolokyum, 22 Ağustos Perşembe gününe dek sürecek.
Poster sunumları ve oturumlar ile start veren Kolokyum’a 83 ülkeden toplam 650’yi aşkın katılımcı kitlesi yoğun bir ilgi gösteriyor. Tarımsal araştırma enstitüleri, akademisyenler ve sektörel kuruluşların yanı sıra bitki besleme bilimi ile ilişkili pek çok alandan uzman da Kolokyum’un katılımcıları arasında yer alıyor. Ülke bazında en yoğun katılımın ise Çin’den olduğu gözleniyor.
Bitki beslemenin insanlar için hem besin hem de gıda güvencesini sağlama noktasında önemli çözümler sunabildiğini vurgulayan Kolokyum yetkilileri, mineral beslenme, bitki moleküler biyolojisi, bitki genetiği, agronomi, bahçecilik bilimi, ekoloji, çevre bilimleri ve gübre kullanımı ve üretimi gibi alanlarda bilgi aktarımı ve etkileşim yaratmayı hedefliyor.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr İsmail Çakmak’ın düzenleyicisi olduğu Kolokyum’un gümüş sponsorları ve katılımcıları arasında Timac Agro da bulunuyor.
En yeni araştırma ve buluşları gözlemleme ve bilimciler ile temas halinde olmak adına Kolokyum’u çok önemsediklerini belirten organizasyonun katılımcılarından Timac Agro Ar-Ge Direktörü Jean Claude Yvin, “Biz de yeni bitki beslemenin geleceğine hazırlanmak için önemli bir bilim kongresi olarak IPNC’ye destek sunuyoruz” şeklinde konuşuyor.
“Bitki besleme, bitkilerin besin değerlerini arttırmak ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için genetik bilimi kadar önem taşıyor” diyen Yvin, “Bizler yalnızca bitki değil aynı zamanda toprak üzerine de çalışan bir firma olarak gücümüzü bilimsel araştırmalar ve yeniliklerden alıyoruz. Bu yolla da üreticilere bir çeşit teknik bir kılavuz sunabilmeyi amaçlıyoruz” diyor.
Yvin, Türkiye’de bitki beslemenin önemi hakkında ise şu yorumu yapıyor: “Türkiye çeşitli iklimlerin yaşandığı çok önemli bir tarım ülkesi. Ama bu tarım bir yandan da çok farklı stres unsurlarıyla da karşı karşıya kalıyor. Türkiye’deki tarım ürünlerinin bu stres koşullarında en iyi şekilde yetişmesini sağlayacak en iyi gübreyi bulmak gerekiyor. Bu da Türkiye’yi Timac Agro için çok önemli kılıyor. Çok başarılı bilimcilere sahip olması da Türkiye için bu anlamda ciddi bir avantaj.”
4 yılda bir düzenlenen ve bu yıl ilk kez Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı IPNC 2013, Perşembe gününe dek gün boyu sürecek paralel oturumlar ve poster sunumlarıyla devam edecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın