19 yıl boyunca kitap tutkunlarının uğramadan yanından geçemediği, uzun tavanları ve kese kağıdına sardığı kitaplarıyla akıllardaki kitabevi şimdi zor durumda.
Son yıllarda İstiklal Caddesi üzerindeki kitabevleri bir bir artan kira bedellerine dayanamayarak kapılarına kilit vuruyor.
Robinson Crusoe da aynı kaderi paylaşmamak için “önce öde sonra al” adıyla bir kitap kampanyası başlattı. Bunun için kart sahibinin kendi belirleyebileceği RobKart’lar hazırlandı. Kampanyada şöyle dendi:
“Belki de ‘Kültür varlığı nedir?’ sorusunun –tıpkı Markiz gibi ya da Emek Sineması gibi– yitirildiğinde farkına varılacak karşılıklarından biri oldu. Artık sadece ortakların sahipliğiyle açıklanamaz bir kuruma dönüştü.”
Kitabevinden yetkili bir kişi, Taksim’deki diğer küçük bağımsız kurumlar gibi rekabet güçlerinin kalmadığını söyledi.
“Bir yandan inşaat çalışmaları nedeniyle Taksim’e ulaşılamazken, kiralar artmaya devam etti. Artan kiralar ile doğru orantılı olarak satışlar artmadı. Satışlarımız sabit kalsa dahi bu giderleri karşılayamayacak duruma geldi.”
“Starbucks’la nasıl yarışacağız?”
Taksim’de daha önce Kapanan Simurg kitabevinin sahibi İbrahim Yılmaz, kitapçılığın azalmasında internetin yaygınlaşması, korsan kitapçılığın önlenememesi ve kira artışının en önemli etkenler olduğu görüşünde.
“Kitapçının gideri korkunç bir şekilde artarken geliri artmıyor. Çünkü okuyan kesim çok belli. Nüfus artıyor ama okuyan kesim hep aynı kaldı artmıyor. Giderler de artınca dayanmak zorlaşıyor. Sonuçta bir kitapçı, cadde üstündeki Starbucks’la nasıl rekabet edebilir ki? Kitapçıların subvanse edilmesi lazım ama böyle bir zihniyet yok.”
İstiklal Caddesi’nde şu anda sadece Mephisto, YKY, İnsan, D&R, Ada, Pandora, Kırmızı Kedi ve Türk-Alman kitabevi kaldı.
Galata, Tünel, Dünya, İmren, Sel, Simurg, Metropol, Sinem, Arkadaş, Literatür, İstavrit kapanan kitabevlerinden akılda kalanlar.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.