Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, genel kurul sonrası ilk kez ekonomik gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeyi eylülden itibaren yavaşlatmaya başlayacağına dair işaretlerin giderek güçlendiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu durum küresel döviz likiditesini olumsuz etkileyecek. Döviz kazancı olmayan şirketler dövizde açık pozisyona girmemeye gayret etmeli” uyarısında bulundu.
Dövizde azalan likiditenin yurtiçinde faiz oranlarını da olumsuz etkilediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Kredi faizleri artmaya devam edecek gibi görünüyor. Şirketler önümüzdeki dönemde daha az kredi daha çok özkaynak kullanmayı planlamalı” mesajını verdi. Hisarcıklıoğlu uyarılarının yanı sıra olumlu gelişmeler de bulunduğunu belirtti ve bu duruma örnek olarak Avrupa ekonomilerini gösterdi.
Hisarcıklıoğlu “Avrupa ekonomilerinin yeniden toparlanmaya başladığı görülüyor. Euro Bölgesinde 8 çeyrektir devam eden küçülme geçtiğimiz ay son buldu. İhracat açısından bu hususu gözden kaçırmamalıyız” diye konuştu.
Uzun süredir üretime yönelik kredilere “pozitif ayrımcılık” yapılması gerektiğini söylediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“BDDK ve Merkez Bankası’nın attığı adımlar doğrudur ve geç de olsa atılan bu adımları destekliyoruz. Geçtiğimiz dönemde kredi artışını sınırlandıran tedbirler devreye girdi. Biz o gün dedik ki bu işten KOBİ’lerimiz ve ihracatçılarımız daha olumsuz etkilenir. Maalesef sonuç korktuğumuz gibi oldu. Haziran 2013’e geldiğimizde konut kredilerinin yıllık artış hızı yüzde 36’dan yüzde 28’e indi. Kredi kartında ise artış hızı yüzde 26’dan 29’a çıktı. Kaybeden üreten-ihracat yapan şirketler oldu. KOBİ kredilerinin artışı yüzde 44’den 21’e indi. İhracat kredilerinin artış hızı yüzde 39’dan 8’e indi.”
BDDK ve Merkez Bankası’na: Karşılık sıfırlansın
BDDK ve Merkez Bankası başta olmak üzere tüm kurumları reel sektörü destekleyen adımlar için cesaretlendirmek gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Hiçbir şey için geç değil. İhracat kredisi tarafında hem reeskont kredisi imkanının artırılması, hem de karşılık miktarının sıfırlanması çok önemli. Temennimiz KOBİ kredilerinde de genel karşılık oranlarının sıfırlanmasıdır” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.