Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), ihracatın lokomotifi Bursa Siyahı İnciri’ni tüm dünyaya yaymak ve ihracatını artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Bursa Siyahı İnciri’nin üretim kalitesini daha da artırmayı hedefleyen UYMSİB, sektörü bilinçlendirmek amacıyla “ Bursa Siyahı İnciri’ni Koruyalım’ sektör toplantısını düzenledi.

Panelde konuşan UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, birlik olarak amaçlarının Bursa Siyahı İnciri’nin her yönüyle korunması olduğunu söyledi. Üreticilerin ve ihracatçıların Ekonomi Bakanlığı organizasyonunda belirlenen kesim ve ihraç tarihlerine uymaları gerektiğini belirten Çalı, ihracatçıların konuya çok daha hassas yaklaşmaları gerektiğini ifade etti.

Türk incir ihracatının lokomotifi

UYMSİB Başkanı Salih Çalı, Bursa Siyahı İnciri’nin kentin markalaşmış ürünlerinden biri olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “UYMSİB olarak Türk incir ihracatının lokomotifiyiz. Türkiye’de 2012 yılında 14.4 ton Bursa Siyah İnciri ihraç edilirken, UYMSİB olarak biz bu ihracatın 5.9 tonluk kısmını karşılayarak, 13 milyon 393 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik.”

Türkiye genelinde ve UYMSİB’de incir ihracatının son yıllarda inişli- çıkışlı bir grafik çizdiğini ifade eden Dr. Çalı, “UYMSİB olarak, yeni pazar çalışmaları, yabancı alım heyetleri görüşmeleri, teknik geziler, paneller, sektörel ticari heyetler, URGE (kümelenme) projesi, fuarlar, seminerler gibi birçok alanda, ihracat hacmimizi geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

İhracat için Türkiye ve Bursa özelinde üretimdeki beklentilerini de katılımcılarla paylaşan Dr. Çalı, sözlerine şöyle sürdürdü: “İhracatın istenilen düzeye gelmesi için, ürün girdi maliyetlerinin azaltılması, güvenli üretimin yaygınlaştırılması, tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önlenmesi ve çevre ile su kaynaklarının korunması, organize tarım bölgelerinin kurulması, kırsal kalkınma projelerinin desteklenmesi, TARSİM’in yaygınlaştırılması, Bursa’ya özgü olan şeftali, incir, armut, zeytin, ipek, kestane gibi ürünlerin üretimlerinin teşvik edilerek korunması olarak sıralayabiliriz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın