Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerindeki risklerin önlenmesi, kullanılacak kişisel koruyucu donanımların özellikleri, temini ve kullanımıyla ilgili esasları belirledi. Bugünden itibaren yürürlüğe giren düzenlemeye göre, kişisel koruyucu donanımlar, işveren tarafından ücretsiz verilecek. İmalatçı tarafından sağlanacak kullanım kılavuzuna uygun olarak bakım, onarım ve periyodik kontrolleri yapılacak, ihtiyaç duyulan parçaları değiştirilecek. Kişisel koruyucu donanımlar, hijyenik şartlarda muhafaza edilecek ve kullanıma hazır bulundurulacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı?nın Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete?de yayımlandı. Yönetmelik, işyerindeki risklerin önlenmesinin veya yeterli derecede azaltılmasının, teknik tedbirlere dayalı toplu korunma ya da iş organizasyonu veya çalışma yöntemleri ile sağlanamadığı durumlarda kullanılacak kişisel koruyucu donanımların özellikleri, temini, kullanımı ve diğer hususlarla ilgili usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.
Yönetmelik, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsıyor. Yönetmelik, özel olarak çalışanın sağlığını ve güvenliğini korumak üzere yapılmamış sıradan iş elbiseleri ve üniformalar, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetlerinde kullandıkları ekipman, Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı gibi kamu düzeninin sağlanmasına yönelik kurumların faaliyetlerinde kullandıkları kişisel koruyucular, kara taşımacılığında kullanılan kişisel koruyucular, spor ekipmanı, nefsi müdafaayı veya caydırmayı hedefleyen ekipman, riskleri ve istenmeyen durumları saptayan ve ikaz eden taşınabilir cihazları gibi kişisel koruyucu donanımlarını kapsamıyor.
Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği, tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda kullanılacak. Kişisel koruyucu donanım kullanımı, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacını hedefleyecek. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verecek.
Yönetmelik ile kişisel koruyucu donanımların işyerlerinde kullanımı ile ilgili olarak uyulması gereken noktalar da belirlendi. Buna göre, işyerinde kullanılan kişisel koruyucu donanım, Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tasarlanacak ve üretilecek. Tüm kişisel koruyucu donanımlar, kendisi ek risk oluşturmadan ilgili riski önlemeye, işyerinde var olan koşullara, kullananın ergonomik gereksinimlerine ve sağlık durumuna, gerekli ayarlamalar yapılacak ve kullanana uygun olacak. Tüm kişisel koruyucu donanımlar, yönetmeliğin kapsamına giren ürünlerde uygun şekilde “CE” işareti ve “Türkçe” kullanım kılavuzu bulunduracak.
Birden fazla riskin bulunduğu ve çalışanın bu risklere karşı aynı anda birden fazla kişisel koruyucu donanımı kullanmasını gerektiren durumlarda, bir arada kullanılmaya uygun olan ve bir arada kullanıldığında söz konusu risklere karşı koruyuculuğu etkilenmeyen kişisel koruyucu donanımlar seçilecek.
Kişisel koruyucu donanımların kullanım şartları ve özellikle kullanılma süreleri, riskin derecesi, maruziyet sıklığı, her bir çalışanın iş yaptığı yerin özellikleri ve kişisel koruyucu donanımın performansı dikkate alınarak belirlenecek. Tek kişi tarafından kullanılması esas olan kişisel koruyucu donanımların, zorunlu hallerde birden fazla kişi tarafından kullanılmasını gerektiren durumlarda, bu kullanımdan dolayı sağlık ve hijyen problemi doğmaması için her türlü önlem alınacak.
İşyerinde, her bir kişisel koruyucu donanım için, yeterli bilgi bulunacak ve bu bilgilere kolayca ulaşılabilecek.
Kişisel koruyucu donanımlar, işveren tarafından ücretsiz verilecek, imalatçı tarafından sağlanacak kullanım kılavuzuna uygun olarak bakım, onarım ve periyodik kontrolleri yapılacak. İhtiyaç duyulan parçaları değiştirilecek, hijyenik şartlarda muhafaza edilecek ve kullanıma hazır bulundurulacak.
İşveren, kişisel koruyucu donanımları hangi risklere karşı kullanacağı konusunda çalışanı bilgilendirecek. İşveren, kişisel koruyucu donanımların kullanımı konusunda uygulamalı olarak eğitim verilmesini sağlayacak. Kişisel koruyucu donanımlar, istisnai ve özel koşullar hariç, sadece amacına uygun olarak kullanılacak.
Kişisel koruyucu donanımlar çalışanların kolayca erişebilecekleri yerlerde ve yeterli miktarlarda bulundurulacak.
Kişisel koruyucu donanımlar talimatlara uygun olarak kullanılacak, bakımı ve temizliği yapılacak. Talimatlar çalışanlar tarafından anlaşılır olacak.
İşveren, yapılacak risk değerlendirmesi sonucu alınacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımı belirleyecek. İşveren, kişisel koruyucu donanımları seçmeden önce, koruyucuların şartlara uygun olup olmadığını değerlendirecek. Bu değerlendirme şu hususları içerecek:
?-Diğer yöntemlerle önlenemeyen risklerin analiz ve değerlendirmesi.
-Kişisel koruyucu donanımın kendisinden kaynaklanabilecek riskler göz önünde bulundurularak, belirtilen risklere karşı etkili olabilecek özelliklerinin tanımlanması.
-Seçilecek kişisel koruyucu donanımın özellikleri ile kişisel koruyucu donanımın kendisinden kaynaklanabilecek riskler göz önünde bulundurularak, belirlenen özellikler karşılaştırılacak. Kişisel koruyucu donanımın herhangi bir parçasında değişiklik yapıldığı takdirde, değerlendirme yeniden yapılacak.”
İşveren, kişisel koruyucu donanımların kullanımı esnasında alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında çalışanlara ve temsilcilerine bilgi verecek. İşveren, çalışanların veya temsilcilerinin görüşlerini alacak ve katılımlarını sağlayacak. İşveren, destek elemanları ile çalışan temsilcilerinin, kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımların belirlenmesi konularında önceden görüşlerinin alınmasını sağlayacak.
Yönetmelik ile Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın