PwC Türkiye, 2013 yılı ilk çeyreğinde Borsa İstanbul’daki halka arz faaliyetlerini analiz etti. Buna göre, halka arzlardaki yavaşlamaya rağmen, tek bir işlemle yaratılan kaynak, 2012 yılında yaratılan kaynağın yaklaşık yüzde 40’ına denk geliyor ve bu oran ortalama halka arz büyüklüğünde bir artışı işaret ediyor.

PwC Türkiye, 2013 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen halka arzlarla ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. PwC Sermaye Piyasaları ekibi tarafından yapılan çalışmaya göre, Borsa İstanbul, 2013 1. çeyreğinde 106 milyon Euro gelirin elde edildiği tek bir halka arzla oldukça yavaş bir seyir geçirdi. Son iki yılın en büyük halka arzı olan Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin (‘Halk GYO’) 2013 Şubat ayında gerçekleşen halka arzı, şirketin büyük ortağı olan Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin bağlı ortaklığındaki paylarının satışıyla yapıldı.

Halk GYO’nun halka arzı, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarındaki (‘GYO’) halka arzların göreceli ağırlığını devam ettirdi. 2012 yılının 1. çeyreğinde gerçekleştirilen en büyük üç halka arzdan birisi yine bir GYO halka arzı olmuş ve Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 2012 Şubat ayında gerçekleştirdiği halka arzla yaklaşık olarak 42 milyon Euro kaynak yaratmıştı.

Halka arzlardaki bu yavaşlamaya rağmen, tek bir işlemle yaratılan kaynak, 2012 yılında yaratılan kaynağın yaklaşık yüzde 40’ına denk geliyor ve bu oran ortalama halka arz büyüklüğünde bir artışı işaret ediyor. 2012 yılındaki ortalama işlem hacmi, kısmen Gelişen İşletmeler Pazarındaki (‘GİP’) artan işlemlerin etkisiyle 10 milyon Euro civarında gerçekleşmişti. 2012 yılının tamamında GİP’te gerçekleşen 10 halka arzdan üçü yılın 1. çeyreğinde gerçekleşmiş olmasına rağmen, 2013 yılının başından bu yana GİP’te herhangi bir halka arz yaşanmadı.

22 Nisan 2013’te, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. halka arzla 650 milyon TL kaynak yarattı ve Türk Hava Yolları AO’dan sonra en büyük halka açık 2. Türk havacılık şirketi haline geldi. Bu halka arz, aynı zamanda 2013’te Borsa İstanbul’daki en büyük halka arz oldu.

Nisan 2013’te, SPK, Akyürek Tüketim Ürünleri A.Ş., Odaş Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Panora GYO’nun halka arz başvurusunda bulunduklarını duyurdu. Ayrıca, Emlak Konut GYO, ikinci halka arz için başvuruda bulundu. Mayıs 2013’de, Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisseleri işlem görmeye başladı.

Mevzuat değişiklikleri

2013 Şubat ayında, SPK, yaratılan kaynağın kullanımında daha fazla şeffaflık, ilişkili taraf işlemleri, banka/aracı kurumlardan ek değerleme raporları ve önemli hissedarlar için hisse senedi ticareti gibi yatırımcıların güvenini arttırmaya yönelik yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu. Ancak, yeni getirilen, ilk halka arzda 20 milyon TL’ye kadar olan kısmın tamamının, 20 milyon ila 40 milyon TL arasındaki kısmın ise yüzde 50’sinin halka arz eden aracı kurum tarafından üstlenilmesi şartı gibi bazı değişikliklerin piyasadaki hareketlilik üzerinde olumsuz bir etki yaratma ihtimali bulunuyor. Bu yeni uygulamayla, aracı kurumlar risk alma konusunda daha çekingen davranacaklarından, küçük ölçekli şirketler açısından halka arz faaliyetlerinin azalması öngörülebilir.

Yeni kurallardan biri diğeri de, fiyat aralığı uygulamasında, tavan halka arz fiyatının taban halka arz fiyatının yüzde 20 fazlasını geçemeyecek olması yönünde. Bu durumda ise hisse ihraç eden şirketler, hisse değerlemesi açısından yüzde 20’lik bir primi yeterli görmezlerse piyasaya arz konusunda tereddüt yaşayabilecekler.

Ekonomik görünüm

İleriye dönük sermaye piyasası hareketi beklentileri ekonomik görünümle yakından ilgili olacak. Bu nedenle Türkiye ekonomisinin değerlendirilmesi de önemli bir veri oluşturuyor. Türkiye ekonomisi 2012 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, piyasa genelindeki yüzde 2,4’lük genel görüşün çok altında, sadece yüzde 1,4 oranında büyüme gösterdi. 2012 mali yılındaki ekonomik büyüme, hükümetin en son Orta Vadeli Programında ilan ettiği yüzde 3,2’lik revize edilmiş büyüme hedefinin tam yüzde 1 altında yüzde 2,2 olarak gerçekleşti. Bu son veriler ışığında, Türk ekonomisi 1.4 milyar TL (786 milyar ABD Doları) büyüdü ve ve kişi başına GSMH ise 18.927 TL’ye (10.504 ABD Doları) çıktı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın