İhracat 2013 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 artışla 11 milyar 870 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk 4 ayında ihracat yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı ihracat rakamlarını Bilecik?te açıkladı. İhracat 2013 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 artışla 11 milyar 316 milyon dolardan 11 milyar 870 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk 4 ayında ihracat yüzde 5 artarak 46 milyar 621 milyon dolardan 48 milyar 943 milyon dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat yüzde 11 artışla 138 milyar 233 milyon dolardan 153 milyar 485 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

1 Mayıs hepimizin bayramı

Bilecik’te verileri açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasına ?1 Mayıs işçinin ve emekçinin, 1 Mayıs hepimizin bayramı? sözleriyle başladı. üyükekşi, terörü sona erdirmeye yönelik çözüm sürecinin, kredi derecelendirme kuruluşlarının da dikkatini çektiğini belirterek, barış ortamının yatırımcının güvenini artırdığını söyledi.

Ar-Ge ve tasarıma kaynak istedi

İhracatın daha hızlı artabilmesi için mutlaka destek verilmesi gerektiğini söyleyen Büyükekşi, ihracatçının karının giderek azaldığını, kar edemeyen ihracatçının yatırım da yapamadığını belirtti. Büyükekşi, ihracatçıların Ar-Ge?ye de, tasarıma da kaynak ayıramadığını vurguladı.
İhracatçının, enflasyona göre dengelenmeyen bir kur ile rekabet edemediğini vurgulayan Büyükekşi, TL bazda tüm girdilerin enflasyon oranında artarken, kurların hareket etmediğini söyledi. Artık bu duruma bir çare bulunması gerektiğini belirten Büyükekşi, ?Biz döviz kuru sepetinin kademeli olarak 2.10 TL ve sonrasında da 2.20 TL seviyesinde olması gerektiğini düşünüyoruz? dedi. TİM Başkanı, Türkiye?nin, 2013 yılının ilk çeyreğinde, ihracatta yakaladığı yüzde 5?lik büyüme ile dünyada 4. sırada yer aldığını belirterek şöyle konuştu:

?Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız. Dünyadaki yavaşlamaya rağmen, bıkmadan, usanmadan çabalıyor ve ihracatımızı arttırmaya devam ediyoruz.?

“2013 yılı çift kanatlı büyüme yılı olsun istiyoruz”

Büyükekşi, ihracatın büyümeye net katkısının devam etmesini istediklerini belirterek, ?İstiyoruz ki büyümenin en az 2 puanı ihracattan gelsin. İç tüketim ve yatırımla beraber büyüme yüzde 5?lere ulaşsın. 2013 yılı çift kanatlı büyüme yılı olsun istiyoruz. İhracatın büyümeye katkısının sürdürmesi için uygun iklime ihtiyaç var? diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın