Nitekim, rekabetin önemli anahtarlarından biri olan bilgi teknolojilerini kullanmayan ve kardeş işletme anlayışına girmeyen işletmeler, her geçen gün rekabette daha da zorlanacaktır. Karlılıkların % 5- % 10?a gerilediği bir süreçte, firmaların ayakta kalarak büyümeleri ve rekabet etmeleri, ciddi anlamda zor olmaya başlamıştır. Bu değişim karşısında, uluslararası işletmelerin izlediği yolu gözlemlemek ipucu verecektir. Zira, günümüzde global pazarlar, sektörler arası işbirliklerini yapıldığı bir arenaya dönüşmüştür.
?E-Portal? oluşturarak, ortak satış, ortak satın alma, ortak dağıtım politikaları, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesinde işbirliğine giden işletmeler, mesela maliyetlerini aşağıya çekeceği için rakiplerine karşı ciddi bir fiyat avantajı yakalayacaktır. Yine, aynı sektörde bulunan örneğin 2 bin gıda toptancısı, e-portal yapılanması altında bir araya gelerek, tüm satışlarını, pazarlamayı ve stokları tek bir ağ üzerinden anlık ve doğru olarak online yönetebilir. Yapılacak işbirliği de, firmaların çok güçlü olarak ayakta kalmasını ve rekabet etmesini sağlayacaktır. Çünkü, global bir köy haline gelen dünyamızda, özellikle uluslar arası büyük firmalar, herhangi bir ülkenin yerel pazarına girerek, kısa zamanda yerel pazardan ciddi bir pay alabilmektedir. Bu durumda, yerel üreticilerin de kendi aralarında işbirliği yapmaları gerekmektedir. Sektörlerin veya firmaların ayakta kalabilmesi için gerekli olan ar-ge çalışmaları, yine bu güç birliği ile daha hızlı yapılırken, maliyetler sektördeki firmalar arasında paylaşılacağından, ar-geye yönelik uzun süreçli çalışmalar uygulanabilir bir hale dönüşecektir.
Bir sektördeki veya sektörler arasında oluşturulacak ?e-portal? yönetimi, son derece ekonomiktir ve çok az kişiyle gerçekleşebilmektedir. 100 metrekarelik bir ofisten, bir sektördeki onlarca veya yüzlerce firma arasındaki koordinasyon, idare, satın alma, satış, pazarlama, sevkiyat, ihracat gibi tüm süreçleri, ortak olarak yönetilebilir. Aynı zamanda, lokal veya uluslar arası pazarda yaşanan gelişmeler de, anında görüldüğü için gelişmelerin seyrine göre stratejik kararlar anında alınabilir. Diğer bir değişle, sektördeki aylık veya mevsimsel dalgalanmalar, yakından takip edildiği için tüketim değişimleri karşısında her zaman, A, B veya C planları hazır olacağından, piyasadaki dalgalanmaya göre, en etkin plan anında hayata geçirilebilecektir. Aynı zamanda, bu sistemlerin müşterilerden gelen talep ve istekleri anında cevaplandırması da müşteri memnuniyetini ve dolayısıyla da müşteri bağımlılığını arttırarak, markalaşma yolunda önemli bir adımı oluşturacaktır.
Tabi bu süreçlerin hayata geçmesi için öncelikle firmaların kendi e-portal yapılarını oluşturmaları önemlidir. İşletme içinde satış, satın alma, dağıtım, lojistik, stok, finans gibi tüm süreçlerin online olarak takip edilmesi lazımdır. Firmanın ilk etapta, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sürecini uygulamaya aldıktan sonra, üzerine B2B, B2C, iş zekası süreçlerini eklemesi gerekmektedir. Böylece, işletmede gerçekleşen teknolojik gelişim; finansal takipler, nakit akımı gibi süreçlerin online takibini sağlayarak, işletmenin alacağı stratejik kararlara da ışık tutacaktır. Özetle, sürekli artan maliyetler ve azalan karlar karşısında, ayakta kalmak için işletmeler arasında işbirliği ve diğer bir değişle kardeş işletmeler oluşturma süreci başlamıştır. Gelişmiş ülkelerde, firmalar arası işbirliğine sıkça rastlanır. Örneğin Çin bunu, dünya borsalarında devlet bazında uygulamaktadır. Ülkemizde ise, yeni yeni konuşulmaya başlanan işbirliği süreci ve e-portal uygulamaları, önümüzdeki dönemde, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum örgütlerinin büyük katkısı ile hayata geçirilecektir. Aksi taktirde işletmelerimiz ve sektörlerimiz rekabetin gerisinde kalarak, rakipleri ile arasındaki uçurum her geçen gün artacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.