2012 yılında tüketicilerin İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurusunda birinci sırayı bankalar aleyhine yapılan şikayet ikinci sırayı ise ayıplı mal ve hizmetler konusunda ki şikayetler aldı.

Türkiye çapında 2012 yılı içinde 440.924 adet tüketici şikayetlerinin yüzde yirmisi il Tüketici Sorunları Hakem Heyetine, yüzde sekseni ise ilçe tüketici sorunları hakem heyetine yapıldı. Yapılan şikayetler il ve ilçe hakem heyeti olarak toplamı şöyle; Tüketici Kredileri, Kredi Kartı; Konut Kredileri (bankalardan şikayet) 261.681 adet. Ayıplı mal ve hizmetler; 142.633 adet. Mesafeli sözleşmeler abonelik sözleşmeleri; 20.601 adet.Taksitli  Kampanyalar, kapıdan satışlar; 14.997 adet. Turizm alanındaki şikayetler; 1.012 adet.

Yapılan şikayetlerin sonuçları ise yüzde sekseni tüketici lehine sonuçlandı, yüzde 12?si tüketici aleyhine sonuçlandı, kalan yüzde sekizi ise bilirkişi incelemesine veya başka kuruma gönderildi. Sayılarla ifade edilirse, toplam 440.424 şikayetten; Tüketici lehine sonuçlanan 348.968, tüketici aleyhine sonuçlanan; 55.533, diğer ise; 36.423 adettir.

Bankalar hak ihlalinde birinci

Yapılan şikayetler içinde  yüzde 60?sı bankalarla ilgili yapıldı. Şikayetlerin  yüzde 80?den fazlası tüketiciler lehine sonuçlandı. Bu göstergeler Bankalar Birliğinin müşteri şikayeti hakem heyeti sonuçları ile karşılaştırıldığından tam tersine sonuçlar verdiği görülmektedir. Bu sonuçlar ise Bankalar Birliğinin tüketicileri Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinden uzak tutmak için  kurulduğunun göstergesidir. Bankalar Birliği tüketicinin şikayetlerini bile sömürmekte ve hak arama yollarını kapatmaktadır. Aynı zamanda hem suçlu, hem yargıç hem de hakim rolüne soyunan Bankalar Birliğinin adaletten uzak ve tüketiciyi aldatıcı kararlara imza attığının da bir göstergesidir.

Hak ihlalinde ikinci sırayı esnaf ve tüccarlar almaktadır

Tüketici hak ihlalinde bankaları ise esnaf ve tüccarlar almaktadır. Şikayetlerin yüzde 32?si ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili olanıdır. Bu dalda da özellikle teknoloji mağazaları ve cep telefonu, bilgisayar vb aletleri satanlar grubun başını çekmektedir. İçinde eski müşteriye ait bilgiler olan telefonun yeni diye müşteriye satılması, kolonlanmış telefon satılması, kullanılmış lap-topların yeni diye satılması, tv ve bilgisayar ayıpları grubun öne çıkan şikayet konularıdır. Grup içinde ikinci sırayı ise konfeksiyon grubu almaktadır. Bu alanda özellikle Ticaret odalarına iş düşmektedir. Ayıplı mal satan üyelerine yaptırım uygulamak, tüketici örgütleri ile yakın işbirliğine girmek  hem hak arama bilincinin gelişmesine hem de sivil toplum örgütleri arasında işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Tüketiciler ne yapmalı? Nereye gitmeli?

2013 yılı için ilçe tüketici sorunları hakem heyetlerinde 1.191,52 TL?ye kadar olan uyuşmazlıklar için bağlayıcı kararlar alınmaktadır. Parasal sınır üstündeki kararlar ise bağlayıcı olmayıp tüketici mahkemelerinde delil niteliği taşımaktadır. Büyükşehir statüsündeki illerde ise ayrıca İL Tüketici Hakem heyetleri de faaliyette olup parasal alt sınırı 3.110,58 TL?dir. Bu limitlerin altında olan tüketici şikayetleri İl veya İlçe TS Hakem Heyetlerinde karara bağlanmaktadır. Karalar taraflara tebliğ edildiğinden itibaren 15 gün sonunda itiraz edilmemişse KESİN karar olmakta ve aynen mahkeme kararları gibi icrai işlem yapılabilmektedir. İtiraz ise genellikle bankalardan gelmekte tüketici mağdur ettikleri yetmezmiş gibi kararı 15 gün içinde tüketici mahkemesine taşımaktadırlar. Ancak bu taşıma işinden de zararlı çıktıkları için tam bir kanun dışılığa düşmekte ve tüketicilerin kredi kartını iptal etmekte veya kredinin tamamını kapat türü yasa dışı baskı uygulamaktadırlar.. Tüketici Şikayetlerinin müracaat yeri ise ilçelerde ilçe kaymakamlığı bünyesindeki heyetlere, İllerde ise Gümrük ve Ticaret  Bakanlığı İl Müdürlükleri bünyesindeki İl Halem heyetlerine yapılmaktadır.

Bu gün tüketiciler dünden daha bilinçli ve istekli olarak hak aramaktadırlar. Ancak baskı ve tehditlere de maruz kalmaktadırlar.  Tüketiciler  özellikle bankalardan gelen  tehditlere  ?pabuç bırakmamalı? ve hak aramaya tüketici derneklerinde örgütlenerek cevap vermelidirler. Örgütlü tüketici yenilmez.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın