TUĞBA İSKEFLİ >> Dünyanın ikinci en büyük yiyecek ve içecek şirketi PepsiCo, eğitimde fırsat eşitliğine vurgu yapan iki sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Dünyada her biri 1 milyar dolar civarında parekende satışı getiren 22 farklı markası ile 65 milyar dolar ciroya sahip PepsiCo, Güney Doğu Avrupa Bölgesi cirosunun yüzde 70?ini elde ettiği Türkiye?de 2003?ten bu yana, GAP İdaresi ve Türkiye Kalkınma Vakfı ile başlattığı bir proje yürütüyor: ?Cheetos Gelişim Merkezleri?. İlki Batman?la başlayan projede son sekiz yılda yedi ilde dokuz gelişim merkezi açıldı. 20 bine yakın çocuğun burada eğitim aldığını söyleyen PepsiCo Güneydoğu Avrupa Bölgesi Kurumsal İletişim Müdürü Didem Şinik; ?4-14 yaş arası bu çocuklar, hem derslerine yardımcı olabilecek, hem de sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle tanıştıkları bir merkeze sahip oldular? diyor.

2003?te başlayan projede çocuklar büyüyüp 2009?da liseye geçmeye başladıkları zaman ise fark ediliyor ki ?bölge gerçeği?, özellikle başarılı kız öğrencilerin eğitime devam etmesi önünde engel? ?Böylece birbirini tamamlayacak ikinci proje doğdu; ?Kızlarımız Okuyor?? diyor Şinik ve ekliyor: ?Kalabalık ailelerin kızları ?nasıl olsa 14?ünden sonra evlenir? düşüncesiyle okula gönderilmiyor. Ve içlerinde çok zeki kızlar var. Biz de şirket olarak değil, kişisel olarak sponsor olmak istedik.? PepsiCo da, çalışanlarının bu kararına, kim ne kadar destek olduysa bir o kadar daha bağış yapma taahhüdüyle destek oluyor. Böylece 2009?dan bu yana 72 kız çocuğuna ulaşılıyor. İster istemez yönelttiğimiz ?72 az değil mi?? sorumuzu, maddi sponsorluk dışında aileleri ikna etmenin zorluğuyla açıklayan Şinik devam ediyor: ?Pek çok ailenin çocukları başarılı oldukları halde, izin alamadıkları için okula gidemedi. Valiler ve belediye başkanları ikna etmek için araya giriyorlar ama maalesef sadece ekonomik olarak desteklemek yetmiyor.? Bu noktada istenen hızda gitmeyen proje için çalışanlar son bir yıldır yeni bir çözüm ürettiler; kızları tatil zamanlarında evlerinde ağırlıyor ve ailelerin, çocuklarının kimlerle bir araya geldiklerini yakından tanımalarını sağlıyorlar. Böylece güven ortamı oluşturulmaya çalışılıyor. PepsiCo?da 3 bin kişi çalışıyor ve hedef herkesin bir ?kızı? olması.

Proje, PepsiCo Avrupa tarafından da Harvey C. Russel, toplumsal farklılıkların ve çeşitliliğin teşvik edilmesi alanında ödüle layık bulundu. Çalışanların kendi inisiyatifinde geliştirdiği ve kendilerinin sponsor olduğu bir proje olması, ödüle hak kazanmalarının en önemli nedeni. Ayrılan bütçe ise her gelişim merkezinde farklılık gösteriyor. ?Her sene birkaç yüz bin liradan fazla para verdiğimiz yerler var. Ancak koşulları gereği, valiliğin gösterdiği bina tadilat gerektiriyorsa önce binanın rehabilitasyonunu sağlıyor, arkasından da imkanlara başlayabiliyoruz? diyen Şinik ekliyor: ?Yani her merkez için verilen standart bir rakam yok. 2003?ten bu yana gelişim merkezlerine birkaç milyon liranın üzerinde para aktarıldı. ?Kızlarımız Okuyor? projesinde ise, kişisel sponsorluklarla gittiği için, okuduğu okul neyi gerektiriyorsa onları karşılıyor, onun dışında belli bir miktar cep harçlığı koyuyoruz. Bin liralık sponsorluklar da var ama üniversiteye geçince 2 bin – 2 bin 500?e çıkan sponsorluklar da??

Şimdiye dek her sene bir gelişim merkezi açıldı. Bundan sonra ise hedef, her sene iki tane. Ulaşılan 20 bine yakın öğrencinin sayısının da önümüzdeki beş yıl içinde 40 bine çıkarılması isteniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın