Cotton USA tarafından yapılan bilimsel çalışma cilde temas eden kumaşlarla yarattığı his arasında bir bağ olduğunu şaşırtıcı biçimde ortaya koyuyor. Mindlab International tarafından yapılan araştırmaya katkıda bulunan bilim adamları, aralarında pamuğun da bulunduğu altı farklı numune incelerken numunelerdeki pamuk yüzdesinin yanı sıra kalitesinin de beyin faaliyetlerini ?pozitif? yönde etkilediğini gözlemledi.
Araştırmada kullanılan numuneler arasındaki farkları göstermek amacıyla beyin faaliyetlerinden izole edilirken 21 kanallı EEG elektrotları kullanılarak ?beyin ritimleri? kaydedildi. Bu kayıtların analizi sonucunda da dünyada ilk kez zihnin her numuneye tepkisini gösteren özgün bir müzikal imza yaratıldı.
Araştırma sonunda elde edilen sonuçlar, pamuğun rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisinin %100 İpek?ten üretilen ürünlere göre daha yüksek olduğunu da gösteriyor. Araştırmada doğal olmayan elyafın daha az tercih edildiği belirlenirken, aralarında asetat, naylon, viskoz ve polyester gibi örneklerin yer aldığı sonuçlar ise stres, hoşnutsuzluk veya uyumsuzluk etkisi yarattığını gösteriyor.
Test edilen pamuk numuneleri arasında gömlek, denim, çarşaf, havlu ve trikoların yanı sıra % 65 polyester / % 35 pamuk karışımı kumaş çeşidi olan poplin de kullanıldı. Yüksek oranda Amerikan Pamuğu içeren kumaşlar daha yüksek düzeyde ilgi, dikkat ve rahatlama sunarken, poplin gerek ilgi gerekse rahatlama açısından daha düşük düzeyde kalarak katılımcıların bu kumaştan hoşlanmadığını gösterdi.
CCI Türkiye Direktörü Marsha Powell konu hakkında şunları söyledi: ?Araştırmalar bize sürekli olarak pamuğun giysilerde ve çarşaflarda en çok tercih edilen elyaf olduğunu söylüyor; biz de bunun ardında yatan nedensel bağlantıyı incelemek istedik. Cilde temas eden pamuğun sizi daha pozitif hissettirdiğini ortaya koyan böyle özgün bir araştırmanın parçası olmak heyecan veriyor. Pamuklu gömlek, çarşaf, denim, havlu ve trikolardan bu denli tutarlı sonuçlar elde edilmesi de bu harika kumaşın ne kadar kullanışlı olduğu görüşünü destekliyor.?
Araştırmayı yürüten bilim adamlarıyla işbirliği yapan Cotton USA temsilcisi Dr. David Lewis konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ?Cildin farklı kumaşlarla temasına dayalı beyin faaliyetlerinde bu kadar değişiklik görmek bizi çok şaşırttı. Tekrarlar içeren ve tek değişkenin kumaşın hammaddesi olduğu bir iş yaparken beyin faaliyetlerinde bu kadar büyük dalgalanma olması beklenmez. Ancak örnek kumaşın malzemesi, katılımcılarda ölçtüğümüz sonuçlar üzerinde ciddi farklar yarattı. Doğal olmayan elyaf numunelerinin son derece yumuşak bir dokusu olmasına rağmen beynin açıkça doğal elyaflı numuneleri tercih etmesi de araştırmanın ilginç bir diğer noktası oldu. Sonuçlar pamuğun stresli bir iş ortamına da evde rahatlamaya da uygun olduğunu gösteriyor.?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.