Özellikle son yıllarda gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerinin gittikçe önem kazanmasına bağlı olarak bu alanda yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyuluyor. Buna bağlı olarak da gıda sektöründe gıda kalite kontrol elemanı, gıda teknikerliği ile süt ve süt ürünleri teknikerliği gibi meslekler ile yetişmiş ara eleman (meslek liselerinin ilgili alan mezunları) ihtiyacı olmaktadır.
Yörsan Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Yörük , makine operatörlerleri, süt teknikerleri, gıda mühendisleri süt ürünleri sektörünün en çok ihtiyacı olan ara elamanları olduğunu söyledi.
Sektörün personel ihtiyacının karşılanması için hem devlet hem de sektör temsilcileri neler yapmalı?
Yörsan Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Yörük sektörün personel ihtiyacının karşılanması için hem devlet hem de sektör temsilcileri neler yapması gerektiği konusunda şunları söyledi:
>>Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan herkes doğru ve kaliteli üretim için eğitilmeli ya da eğitilmiş kişiler bu konuda görevlendirilmeli.
>>Yetişmiş ara kademe personel ihityacını karşılamak amacıyla Mesleki eğitimin kalitesi artırılarak, mesleki eğitime katılım özendirilmeli ve bu okul mezunların üniversiteye geçişlerinde kolaylıklar sağlanmalıdır.
>> Sektörün gelişimi için hem devlet hem özel sektör tarfından Ar-Ge ve eğitim faaliyetlerine pay ayrılması ve teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesinin sağlanması yapılabilir.
>>Sağlıklı ve hijyenik süt üretimi yapan üreticilerin devlet tarafından teşvik edilmesinin sağlanabilir. Bu bağlamda süt ve süt ürünleri sektörüne hammadde ve iş gücü sağlayan Tarım sektörünün katma değeri artırılmalı, tarım kesimindeki ailelerin gelir düzeylerini yükseltecek politikalar oluşturulmalıdır. Kırsal kesimde yaşayan insanların verimliliğini artıracak ve tarımsal ürün yelpazesini zenginleştirecek mesleki yönlendirme programlarına ve projelerine ağırlık verilmelidir.
>>Genel olarak bakıldığında Ülkemizde eğitimli düzeyi yüksek kişilerde işsizlik oranı, eğitim düzeyi düşük olan kişilere oranla daha yüksek bulunmaktadır.. Bu durumun önüne geçmek ve gerekli iyileştirmeleri yapmak için eğitim kurumlarının kapasitesi ve verilen eğitimin kalitesi artırılmalı, mesleki eğitim imkanları yaygınlaştırılmalı ve işgücü piyasasının aradığı niteliklere sahip kişileri yetiştirmek amacıyla mevcut olan müfredat programı gözden geçirilmelidir. GSMH’dan eğitime en az kaynak ayıran ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, eğitime ayrılan kaynak artırılmalıdır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Benim gibi süt ve ürünleri mezunu birsürü insan boşta ama yazınızda ara eleman eksikliğinizden bahsetmişsiniz önüme gelenlere sakın süt ve ürünlerini okumayın diyorum bir işsiz olarak.