Ülke olarak bizim de, geleceğimizin stratejik sektörlerini belirleyerek, bu sektörlere yönelik; üst düzey yönetici, ara kademe yöneticisi ve teknik eleman gibi uzmanları yetiştirmemiz önem kazanıyor.
Ülkemiz için geleceğin önem kazanacak stratejik sektörleri neler olabilir?
Ülkemizin, gelecekte önem kazanacak stratejik sektörleri arasında; yazılım, turizm, enerji, uluslararası hukuk, genetik bilimi gibi sektörleri sıralayabiliriz. Bu sektörlerin geleceğe ilişkin önemi hakkında şunları söyleyebiliriz.
Yazılım ve bilişim
Bilişim sektöründe; yetişmiş, çok ciddi bir insan kaynağımız bulunuyor. Bu insan kaynağının, önü açmak için gerekli altyapı hazırlanırsa; İrlanda, İsrail, Hindistan gibi yazılımda dünyada söz sahibi olan ülkeler arasına girebiliriz. Günümüz bilgi çağında; bilgisayarlar, cep telefonları ve dolayısıyla bunların üzerindeki yazımlar ile mobil hayat, yaşantımızın her alanına yön veriyor. Eğitimden eğlenceye, üretimden satış ve pazarlamaya kadar her alanda bilgi teknolojileri ve mobil süreçler kullanılıyor. Bu alanlarda, tam donanımlı, teknoloji kültürü yüksek, iyi yetişmiş insan kaynağına olan gereksinim de her geçen gün artıyor.
Turizm ve hizmet sektörü
Dünyada, 40?a yakın sektöre katma değer yaratan, istihdama ve ülkelerin döviz girdisine önemli katkıları olan turizm sektörü; geleceğin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor. Şu an, dünya genelinde yılda yaklaşık 1 milyara yakın kişi, tatil, toplantı, kongre gibi nedenlerden dolayı seyahat ediyor. Gelecek birkaç yıl içerisinde bu sayının 1.5 milyar kişiye ulaşması öngörülüyor. Yarattığı katma değer nedeniyle turizm, birçok ülkenin lokomotif sektörü olmaya başlıyor. Bu alanlarda; eğitimli ve yabancı dil bilgisi olan insan kaynağına ciddi ihtiyaç bulunuyor. Diğer taraftan, sanayide teknolojinin yoğun olarak kullanılmasıyla ortaya çıkan istihdam açığının da, hizmet sektörüne yönelmesi, turizm ve hizmet sektörün önemini ortaya çıkartıyor.
Enerji
Enerji sektörü, hem ülkemizde, hem dünyada büyümeye devam ediyor ve ülkelerin büyümesini belirleyecek sektörler arasında yer alıyor. Aynı zamanda, alternatif enerji kaynakları konusunda, sürekli bir arayış içinde olan bilim dünyasında, enerji mühendisliği alanında, yaratıcı, akademik bilgisi olan genç mühendislere ihtiyaç duyuluyor. Örneğin, alternatif enerji kaynakları kullanımının artan önemi ile birlikte hammadde ve yarı mamul üründe fiziksel, kimyasal özellikleri güçlendirme çalışmaları da yeni iş alanı oluşturuyor.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisliği, ürün ve hizmetlerin tasarımı, üretim ve dağıtımı için gerekli olan insan, bilgi, araç malzeme gibi kaynakları en verimli biçimde kullanan, sistemleri tasarlayan ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Ürün geliştirme, ürün tasarım zinciri, proje yönetimi, deney tasarımı, model geliştirme gibi birçok alanda endüstri mühendisliğine olan talep her geçen yıl artıyor.
Web tasarımı
İnternetin hayatımızdaki yeri, çok eskiye dayanmıyor. Yaklaşık, 15 yıl önce insanlığın hizmetine sunulan internet, yarının dünyasının yapı taşlarından biri olmaya devam ediyor. Pek çok kişi ve iş kolu, internetin getirdiği nimetlerden faydalanıyor. İnternette açılan sitelerin sayısı da, işyerlerinin sayısını geçmiştir ve hızla artmaya devam ediyor. Gelecekte, şirketlerin yanı sıra bireylerin, sektörlerin kendi web siteleri olacaktır ve bu durumda, web tasarımı hizmeti veren yetişmiş insan kaynağına olan talebi arttırıyor.
Strateji uzmanlığı
İnternet nedeniyle, bilginin bollaştığı bir dünyada, eldeki bilgileri en iyi şekilde yorumlayan ve eldeki bilgi paralelinde, geleceğe projektör tutan strateji uzmanlarına büyük ihtiyaç duyuluyor. İyi bir stratejist olabilmek için tarih, sosyoloji, psikoloji alanında bilgi sahibi olmanın yanı sıra, teknolojik, askeri, siyasi ve etnik gelişmeleri de yakından izlemek gerekiyor.
Genetik bilimi
Geleceğin meslekleri arasında, genetiğin önemli alanlardan biri olacağı, herkes tarafından ifade ediliyor. Uzmanlar, insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, tıpkı 1970’lerin bilgisayar teknolojisinin yarattığı devrime benzer bir sonuç yaratacağını kaydediyor. Geleceğin, genetik ekonomisi çağı olacağını açıklayanların oranı da her geçen gün artıyor.
Gıda mühendisliği ve diyetisyenlik
Doğal besin kaynaklarının, her geçen gün azalması, insanların yeni arayışlar üzerinde çalışmasına neden oluyor. Gıda; bu yüzden, geleceğin stratejik ürünlerinden biri haline geliyor. Nüfusu hızla artan dünyamızda, sağlıklı beslenme önemli bir problem olarak insanlığın gündemine oturduğu için gıda ve gıda mühendisliği de geleceğin meslekleri arasında bulunuyor. Aynı zamanda, dünyada aşırı kilolu insanın çokluğu göz önüne alındığında, bu alanda uzman kişilere duyulacak ihtiyacın giderek artacağı da bir gerçektir.
Uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkiler
Hem ülkeler arasındaki ticaretin artması, hem uluslararası şirketler arasında işbirliği ve ortaklıkların başlaması, hem de internet kanalıyla işlenebilecek suçlarda artış yaşanabilecek olması gibi nedenlerden dolayı, gelecekte, uluslararası hukuku çok iyi bilen hukukçulara ve uluslararası ilişkiler sürecimi bilen uzmanlara ihtiyaç olacaktır. Uluslararası ilişkiler konusuna ilgi duyan, en az iki yabancı dili iyi bilen, genç ve dinamik insan kaynağı, yakın gelecekte yoğun talep olacaktır.
Finans ve bankacılık
Finans sektörünün geleceği ve önemi herkes tarafından biliniyor. Bu alanda yetişmiş insan kaynağına, her zaman ihtiyaç bulunuyor. Aynı zamanda bankalar; bireysel yatırım hizmetleri ile gibi çeşitli projeleri geliştiriyor. Kısaca, gelişen ve değişen dünyada, müşteriler tarafında istekler ve beklentiler de değiştikçe, bankalar bu konulara yönelik yeni hizmetler vermeye başlayacak, dolayısıyla bu durumda, yetişmiş insan kaynağına olan ihtiyacı arttıracaktır.
İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletmelerin, sektörlerin ve ülkelerin hedeflerine ulaşmasında, kalifiye insan kaynağının öneminin artması, son yıllarda insan kaynakları yöneticiliğinin önemini de arttırmıştır. İnsan kaynakları departmanları, kurum içinde en tepeden en alt düzeyde çalışanlara kadar çalışma ortamını değerlendirmektedir.
Perakende ve lojistik
Hızla büyüyen perakende sektöründe, gelecekte de hareketli günler yaşanacaktır. Sektörde, şimdiden, birçok şirket birleşmesi ve satın alması yaşanmıştır ve gelecekte de devam edecektir. Perakendedeki hareketlilik, her açılan yeni alışveriş merkeziyle, daha büyük bir boyut kazanmaktadır. Perakende de, kalifiye insan kaynağına her zaman ihtiyaç olacaktır. Aynı zamanda, hızlı büyüyen ve yetişmiş insan kaynağına talebi olan sektörlerin biri de, taşımacılık sektörüdür.
Uzay ve havacılık
Geleceğin meslekleri arasında uzay ve havacılık ciddi bir yer tutacaktır. Bu mesleği seçeceklerin, astronomiye meraklı olması, fizik, kimya, matematik gibi konularda iyi eğitimli olmaları gerekmektedir.
Yapı sektörü
Gelecekte, insanlar akıllı evlerde yaşamaya başlayacaktır. Bu evlerde, denetim ve alarm sistemleri bulunacak ve insanlar internet destekli cep telefonlarıyla evlerini, iş yerlerini, çocuklarının okullarını uzaktan izleyebilecektir. 2020 yılına kadar ülkemizde, yaklaşık 100 bin evin ‘akıllı ev’ olacağı düşünülüyor. Bu alanlarda hizmet verecek, bilgili, tecrübeli, deneyimli kısaca yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç olacaktır.
Şehir-bölge planlaması ile çevre-güvenlik konusu
Dünyanın artan nüfusu ve özellikle de kentlerde yaşanan nüfus artışı, planlı şehirleşmeyi gelecekte daha da önemli bir hale getirecektir. Çevre düzenlemesi ve evrensel atıkların yok edilmesi konusu, dünya çapında yeni iş alanları yaratacaktır. Dünyada, çok önemli bir noktaya ulaşacak olan diğer bir konuda güvenlik konusudur. Bu alanlarda, yeni iş olanakları açılacaktır ve yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç olacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.