Sempozyumun açılışında konuşan Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de uzun yıllar uygulanan yanlış şehirleşme politikaları yüzünden İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi bir çok şehirde ciddi şehircilik ve kentsel dönüşüm problemleri yaşandığını aktardı. Bu problemlerin katlanarak arttığını ifade eden Bakan Bayraktar, son 10 yılda göreceli olarak gecekondu ve kaçak yapılaşmanın nispeten durduğunu dile getirdi. 1999’da yaşanan Marmara depreminin ardından konut yapımına büyük bir ciddiyet geldiğini belirten Bakan Bayraktar, Deprem yönetmeliği ve mühendislik hizmetlerine önem verilmeye başlandığını aktaran Bakan Bayraktar, yapı denetim firmalarının görev yapmaya başladığını aktardı.
BAKAN BAYRAKTAR: FIRSATÇILARI ELEMEMİZ LAZIM
Kentsel dönüşüm konusunun kendi bakanlığını çok ilgilendirdiğini belirten Erdoğan Bayraktar, “Türkiye’nin en önemli meselesi kentsel dönüşümdür. Bizim bunu anlatmamız, kabullendirmemiz, benimsetmemiz lazım. Gönüllülük boyutunu yakalamamız lazım. Vatandaşların rızasını almamız lazım.” dedi. Bunu yaparken vatandaşları mağdur edebilecek açık gözlülerin ayıklanması gerektiğini belirten Bayraktar, “Açık gözlüleri, fırsatçıları, kötü niyetlileri de elememiz lazım. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Biz 60 milyar dolara yakın parayı enerji ithalatına veriyoruz. Geliyoruz biz bunu bizim binalarımızda yüzde 45’in kullanıyoruz. Yüzde 45’in 40’ını savuruyoruz. 8 milyar -10 milyar dolar paramız havaya gidiyor.” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜME YENİ YÖNETMELİK GELİYOR
Kentsel dönüşüm uygulama yönetmeliğinin müracaatları hemen alabilmek için Mayıs ayının sonunda çıkarıldığını ancak kendi istedikleri gibi olmadığını aktaran Bayraktar, “Yönetmeliği şimdi yeniden çıkarıyoruz. Bu hafta sonunda yada önümüzdeki hafta başında çok daha kavrayıcı, kapsayıcı, pratik yüzü olan, uygulama tarafı olan yeni bir yönetmelik çıkarıyoruz? dedi.
BAŞKAN ALTEPE: SAĞLIKSIZ MEKANDA SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞMEZ
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, toplantının amacının ortak aklı harekete geçirerek üye belediyelerin ihtiyaçlarına ve sorunlarına daha etkili çözüm üretmek, üye belediyelerin arasındaki yardımlaşma ve dayanışmayı geliştirmek olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün vatandaşlar için keyfi değil mecburi bir eylem olduğunu aktaran Altepe, bu gerekliliğe vatandaşı inandırmanın önemine işaret etti. Demokrasilerde vatandaşa rağmen icraat yapmanın mümkün olmadığını aktaran Altepe, “Kentsel dönüşüm halkla bütünleşerek yapılmalı, eğitim ve tespitle ve oluşturulacak güçlü altyapıyla başlamalıyız. Daha sonra halkımız ikna ederek, inandırılarak, doğru faaliyetle, en önemlisi de örnek çalışmalarla kentsel dönüşüme inandırmalıyız.” dedi. Kentsel dönüşümün sadece Marmara Bölgesi’nin değil, Türkiye’nin tamamının sorunu olduğunun altını çizen Altepe, “Bölgemizin genel olarak Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olduğu düşünüldüğünde kentsel dönüşümün ne kadar acil bir durum arz ettiği kendiliğinden anlaşılacaktır. Hem estetikten yoksun, hem de fen ve mühendislik kurallarına uymayan mevcut yapı stoku, yalnızca şehirlerimizi değil, buralarda yaşayan insanların sosyal hayatını ve iç dünyasını da tehdit etmektedir. Sağlıksız bir mekanda sağlıklı nesillerin yetişmesi mümkün değildir” dedi.
REKTÖR YÜKSEK ŞEHİRLİLİK BİLİNCİNE VURGU YAPTI
YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de “Kentsel dönüşüm, esasen bir kent kurmak fikri ve eylemidir. Kentlerin sürekli kendilerini yeniledikleri, yapısal dönüşümlere uğradıkları göz önünde bulundurulursa, dönüşümün kentin kurucu unsurları, sembolleri, dili ve ruhu paralelinde gerçekleşmesi, değişimin kurucu değerlere göre yapılması önemsenmelidir. Bunun için güçlü bir siyasi irade, bilinçli bir kent vizyonu, geçmişi, günü ve geleceği bütünleştiren bir bakış gereklidir. Bu irade, vizyon ve bakış, elbette şehir bilincini, şehir sevgisini, şehrin ruhunu, şehir kültürünü temel kaynak bilmeli ve uygulamalara, planlara, projelere böylesi bir bakışla yönelmelidir. Kentsel dönüşüm şehir bilincinden hareket etmelidir. Şehir üzerine düşünmek, araştırmalar yapmak, ilgililerden uygulamalara dönük bilgi almak, insanların şehirlerini sevmelerini, şehirlerine bağlanmalarını sağlayacak enstrümanlar oluşturmak ve böylece etkili bir şehir bilinci oluşturmak, bu bilinçten sonra kentleri dönüştürmek işine başlanmalıdır. Bilinç ve sevgi, her işin başıdır; şehir bilinci ve şehir sevgisi kentsel dönüşümün her an kendini kontrol edeceği, gözlemleyeceği, sorgulayacağı ayna olmalıdır. Bu bilgiler ışığında; merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, medya, üniversiteler ve tüm toplum katmanlarının işbirliği ve desteği sağlanarak kentsel dönüşümün gerekliliği konusunda şehir bilinci oluşturulmalıdır” diye konuştu.
HABER MERKEZLERİ DE GÖRÜŞLERİNİ AKTARDI
Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkkaya, Bloomberg HT Yayın Koordinatörü Ali Çağatay, Gazeteciler Mahmut Övür ve Abbas Güçlü?nün konuştuğu ?Kentsel Dönüşümün Halkla İlişkiler Süreci Nasıl Yönetilmeli? oturumunun ardından, Anadolu Ajansı Haber Müdürü Zeki Gümüş, İHA Haber Müdürü Oğuzhan Güven, Gazete Haber Türk Şikayet Hattı Koordinatörü Esra Boğazlıyan, Yeni Şafak İstihbarat Şefi Recep Yeter ve Haber Türk TV İstihbarat Şefi Rıdvan Bıyık?ın katıldığı oturumda ?Haber Merkezlerinin Kentsel Dönüşüm Haberlerine Bakış Açıları? masaya yatırıldı.
SON SÖZ BELEDİYE BAŞKANLARININ
Tanınmış gazeteci ve televizyoncular ile haber merkezlerinin görünmeyen kahramanlarının söz aldığı tematik oturumların ardından Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir konuşma yaptı. Aynı oturumda söz alan belediye başkanları, Kentsel Dönüşümün Halkla İlişkiler sürecinde karşılaştığı sıkıntıları aktarırken, medyanın kentsel dönüşüm sürecinde aktif rol almasını istediler.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.