Büyümede yüzde 4?ten sonra yüzde 3,2?yi bile yakalamak çok zor

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Yeliz Karabulut’un değerlendirmesi; Bugün açıklanan Türkiye 3. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) yüzde 2,6 beklentisinin altında, yüzde 1,63 büyüdü. Türkiye?nin 9 ayda büyümesi ise yüzde 2,67 olarak gerçekleşti. Bu aşamada 2012?de yüzde 3,2 büyümeyi yakalayabilmek bile çok zor görünüyor.

Bir önceki çeyrek yüzde 3 seviyesinin altında kalan büyüme verisinde, öncelikli olarak üçüncü çeyrekte derinleşen Euro Bölgesi krizi ve ekonomiyi soğutmak adına alınan önlemler gösterilebilir. Geçen çeyreklerde büyümede hızlanan sektörler olarak gösterdiğimiz gayrimenkul ve enerji sektörü, bu çeyrekte sıralamayı değiştirdi. Yine gayrimenkul sektörü ilk sırada bulunurken, enerji sektörü yerini madencilik ve taş ocağı sektörüne bıraktı.

İnşaat sektörü acı içerisinde

Sektör ilk çeyrekte yüzde 2,66 büyürken, 2. çeyrekte büyüme binde 2,6, üçüncü çeyrekte ise büyüme binde 3,8 olarak gerçekleşti. Ülkenin büyümede geçen yıl lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörünün yavaşlamasında, ekonomiyi yavaşlatmak adına atılan adımlar ve kamu sektörü inşaat harcamalarındaki durağanlık belirleyici oldu.

Gayrimenkul sektöründe ise ilk çeyrekte yüzde 7,09 olan büyüme, ikinci çeyrekte de korunarak yüzde 7,31 olarak gerçekleşirken, 3. çeyrekte yüzde 5,42 olarak açıklandı. Gayrimenkul sektörü elindeki stokları azaltıyor, fakat geriden de inşaat sektöründe büyüme gelmediği için, doğal süreç içinde gayrimenkul sektöründeki büyüme geriliyor.

Gayrimenkul-kiralama sektöründe ekonomideki yavaşlamaya rağmen ofis, AVM ve otel yatırımlarının ve yeni halka arzların devam ettiği; kiralama talebi doluluk oranlarında bir önceki çeyrekte olduğu gibi sıkıntı yaşanmadığı görülmekte ama büyüme gerilemektedir.

Oteller ve lokantalarda ilk çeyrekte yüzde 2,44 büyüme kaydedilirken, ikinci çeyrekte yüzde 3,70, üçüncü çeyrekte ise mevsimsel etki nedeniyle büyüme 1,96 geriledi. Büyümede gerileme 4. çeyrekte artabilir.

Enerji sektöründe büyüme ilk çeyrekte yüzde 8,36 olurken, ikinci çeyrekte büyüme yüzde 6,08, üçüncü çeyrekte 4,67 olarak gerçekleşti. Enerji sektöründe büyümenin 2013 yılında da devam etmesini bekliyoruz.

Madencilik yükselişte

Öte yandan, ilk çeyrekte yüzde 0,57 küçülme gözlenen madencilik ve taşocağı sektöründe, ikinci çeyrekte yüzde 3,10 büyüme gerçekleşirken, 3. çeyrekte büyüme yüzde 5?e yükseldi. Madencilik sektörünün büyüme kaydetmesi, yurt dışına yapılan kıymetli maden satışlarından kaynaklanıyor.

Yüzde 4 büyüme, yüzde 3,2?ye revize edildi ama yüzde 3,2?i bile yakalamak zor

İlk çeyrekte yüzde 3,37 büyüme gerçekleştiren ekonomide, 2. çeyrekte yüzde 3,01, 3. çeyrekte 1,63 büyüme kaydedildi. 4. çeyrekte ortalama yüzde 4,8 büyüme kaydedilirse, 2012 büyüme hedefi olan yüzde 3,2 yakalanabilir ki bu da çok zor görünüyor. Bu aşamada Merkez Bankası?nda büyümede hızlı yavaşlama olması nedeniyle, önümüzdeki günlerde politika faizini düşürmesi açısından baskı görülebilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın