İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2013 için uyarılarda bulundu. Küçük, ”Türkiye, hedeflediği noktaya ulaşmak için en azından istihdam sorununu çözebilmesi için her yıl yüzde 7-8 oranlarında büyümek zorunda… Bu potansiyel Türkiye’de var” dedi.

İstanbul Sanayi Odası(İSO) ”Bölgesel üretim, Küresel güç” teması ile 19-20 Aralık tarihlerinde 11. Sanayi Kongresi düzenleyecek. Kongrenin İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacağını aktaran Küçük, bu yılki kongrede ana temayı, daha önceki kongrelerinde olduğu gibi yine, ”Sürdürülebilir Rekabet Gücü”nün oluşturacağını ifade etti. Küçük sanayi kongresi tanıtım toplantısından sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Küçük, beklentilerinin sanayicilerin gayretlerinin ekonomi yönetimi tarafından taçlandırılması olduğunu söyledi. Bundan kasıtlarının önlerindeki engellerin kaldırılması olduğunu belirten Küçük, Türk sanayisine rekabet ettiği ülkelerle eşit şartlar oluşturulursa Türkiye’yi hedeflenen noktaya her zamankinden daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde ulaştıracaklarını ifade etti.

2013’ün kolay olmayacağını aktaran Küçük, yayınlanan raporların sıkıntıları çok net ifade ettiğini ve ekonomi yönetiminin yapması gerekenleri hatırlattığını dile getirdi. Türk sanayisinin önündeki engellerin, sırtındaki yüklerin hafifletilmesini beklediklerini vurgulayan Küçük, ”Hafifletilmesini, bakın kaldırılmasını demiyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik koşulları biliyoruz. Yüklerimiz hafiflerse Türk sanayisi daha güçlü bir hale gelir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dinamiklerinin ve avantajlarının çok farklı olduğuna dikkati çeken Küçük, Türkiye’nin son krizde ayakta kaldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Ama bunu da bir başarı öyküsü olarak görmememiz lazım. Cumhuriyet’in ortalaması 2000 yılına kadar yüzde 4,7 büyüme idi. Son 10 yılın ortalaması bunun altında… Demek ki Türkiye’nin yapması gereken çok şey var. Her zaman altını çiziyoruz, Türkiye hedeflediği noktaya ulaşmak için en azından istihdam sorununu çözebilmesi için her yıl yüzde 7-8 oranlarında büyümek zorunda… Bu potansiyel Türkiye’de var. Aslında esas başarı bu… Sanayici bu gayretin içinde, bunun desteklenmesi lazım. Son Teşvik Yasası’nı İSO destekledi. Parantez açtı, ‘Bunu da ekleyelim’ dedi. Ama yatırımlar sadece teşvikle olmuyor. Ekonomik ortamın da oluşturulması lazım, yabancı yatırımcı diyoruz buna. Kalıcı yatırımlar olması lazım.”

Çok uzun müddet istihdam üzerindeki prim yükü dahil bir takım taleplerine ara verdiklerini aktaran Küçük, geçmişte bunları çok talep ettiklerini ama ülkenin içinden geçtiği durum itibariyle bunu tekrar hatırlattıklarını ifade etti. Türkiye için sanayi sektörünün çok önemli olduğunu vurgulayan Küçük, bunu gerekli şekilde desteklemenin de her hükümetin görevi olduğunu söyledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın