Uzmanlar Dünya Diyabet Günü?nde minik ve genç diyabetlilerle buluştu

Aygaz ve Çocuk Adolesan Diyabetikler Derneği, Dünya Diyabet Günü kapsamında, yeni diyabet tanısı konmuş beş yaş altındaki diyabetlilerle onların ebeveynlerini ve diyabetli genç erişkinleri uzmanlarla buluşturdu.

Aygaz ve Çocuk Adolesan Diyabetikler Derneği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Diyabetikler Günü ilan edilen 14 Kasım öncesinde, yeni diyabet tanısı konmuş beş yaşın altındaki minik diyabetliklerle onların ebeveynlerini ve diyabetli genç erişkinleri uzmanlarla buluşturdu. Etkinlikte diyabetle uzun yıllar yaşamış, diyabetini kontrol altına alarak normal bir yaşam sürmüş bireylerle özellikle beş yaş altında yeni tanı almış çocukların ailelerinin endişelerinin giderilmesi amaçlandı. Etkinliğe katılan diyabetliler deneyimlerini birbirleriyle paylaşırken, uzman ve akademisyenler çocuk ve genç yaştaki diyabetlilerle onların ailelerine diyabetle yaşarken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Aygaz ve Çocuk Adolesan Diyabetikler Derneği, İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi Büyüme-Gelişme ve Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı tarafından düzenlenen ?Diyabet Günü? etkinliği, 11 Kasım Pazar günü, saat 11:00-15:00 arasında İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Yerleşkesi Profesörler Evi?nde gerçekleştirildi.

Aileleri diyabet konusunda uyaran Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, ?diyabet erişkinlerde sinsi seyretmekte, çocuklarda ise hızlı gelişmekte ve sıklıkla çocuk komaya girdikten sonra tanı konabilmektedir. Diyabet, Tip1 ve Tip2 diye iki temel biçimde görülür. Tip1 diyabet tedavisi için günde 3-4 kez insülin enjeksiyonu zorunludur. Diyabetin her iki şeklinin de sıklığı giderek artmaktadır. Tip1 Diyabet başlama yaşı erkene kaymakta ve 5 yaş altında diyabet başlayan çocukların oranı artmaktadır? dedi. Tip 1 diyabet belirtilerini, ağız kuruması, sık susama, sık ve bol idrar yapma, gece tuvalete gitmek için birkaç kez kalkma veya gece altına kaçırma olarak sıralayan Günöz, çocukta diyabetin erken tanısının büyük önem taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Günöz, ?Kan şekerinin düşme (hipoglisemi) veya yükselme (hiperglisemi) yaşanmaksızın kabul edilebilir sınırlarda (80-180 mg/dl) tutulması Tip1 diyabette izlemin temel hedefidir. Bu hedefe ulaşılabilmesi için sık kan şekeri ölçümüyle ölçüme uygun insülin dozu yapılması ve beslenme içeriğinin düzenlenmesi gerekir. Ayrıca okul, sportif aktiviteler, ateş, stres durumları, seyahat ve hastalıklar sırasında diyabetin yönetimi yaşamsal önem taşır. Tüm bunlar için diyabetli ile ailesi eğitilmeli ve psikososyal destek sağlanmalıdır? dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın