Jeotermalde en zengin kaynaklara sahip ülkeler sıralamasında ülkemiz Avrupa?da 1. sırada bulunuyor. Bu kaynakları daha etkin ve verimli kullanmak adına Demos Fuarcılık organizasyonuyla Denizli?de düzenlenen Türkiye?nin ilk ?Jeotermal Teknolojileri Fuarı? yoğun katılım ile kapılarını açtı

Jeotermal kaynakları ile Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Denizli, Türkiye’de ilk kez düzenlenen Expo Geothermal 2012 Jeotermal Enerji Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı törenle açıldı. EGS Fuar Alanında düzenlenen açılış törenine, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Kırşehir Belediye Başkanı ve Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Oda Başkanları ve davetliler katıldı.

Denizli’de 7 tane Jeotermal saha var

Denizli Valisi Abdülkadir Demir: ?Denizli’nin Ege bölgesinde 7 jeotermal saha ile önemli bir bölge olduğunu belirterek, “Bu fuar Türkiye’de ilk defa açılan bir fuar. Jeotermal konusu, ülkemizde çok konuşulan ancak bir türlü başarılamayan bir iş. Kağıt üzerinde baktığımızda inanılmaz rakamları görüyoruz. Ege Bölgesi yüzde 87’lik jeotermal kaynak oranı ile Türkiye’de birinci sırada. Denizli, Ege Bölgesi illeri içinde 7 adet jeotermal saha bulunduran ve bu yüzde 87’lik oranın yüzde 16’sına sahip bir il. Denizli’nin sahip olduğu jeotermal kaynaklar, bizlere önemli sorumluluklar yüklemektedir. MTA verilerine göre bölgede 23 termal kaynak bulunuyor. Kaynakların sıcaklıkları 29 derece ile 100 derece arasında. Sondajların sıcaklıkları ise 25 derece ile 242 dereceye kadar ulaşmaktadır. Zorlu Enerji’nin son açtığı kuyuda 242 derece ve çok önemli miktarda bir debiye sahip olduğu görüldü. Özellikle Kızıldere Bölgesi, Türkiye’nin en zengin jeotermal bölgesine sahip bir bölge. Jeotermal denince hemen aklımıza, hamam kültürü ve kaplıca gelir. Ancak son yıllardaki bu çalışmalar gösterdi ki, enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkemizde jeotermal elektrik enerjisi çok önemli. Jeotermal konusunda en önemli husus ise, bizden çok daha alt seviyede kaynaklara sahip olan batı ülkelerinde inanılmaz şekilde gelir kaynağı olarak kullanılan Termal Sağlık Turizminin Denizli’de Avrupa’da ki örneklerinden daha ileriye götürebilecek seviyeye ulaşılabilmesi için bir organizasyon içindeyiz. Karahayıt bölgesinde dünya standartlarında misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz sağlık turizm kenti oluşturulması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunlarla ilgili mesafe almak çok zor. Ama burada sınır tanımayacağız. Burada yaklaşık 20 bin yatak kapasiteli Karahayıt Sağlık Turizm Kenti Projesini gerçekleştirdiğimiz zaman tüm Türkiye’ye örnek bir proje sunmuş olacağız.”

Tarımdan, enerji üretimine, sağlık turizmine, sağlık turizmine kadar jeotermalden faydalanıyor

Törende konuşan DEMOS Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Aslan, Türkiye’nin jeotermal kaynak zenginliğinde dünyada 7’inci, Avrupa da ise birinci sırada olduğunu söyledi. Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, jeotermal ile ilgili olarak yapılması gereken çok iş, atılması gereken çok adımın olduğunu belirtti. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da jeotermali koyuna benzeterek, “Denizli olarak jeotermali, geçen yıllara kadar hamamlarda kullanıyorduk. Şimdi, tarımdan enerji üretimine sağlık turizminden daha birçok alana kadar jeotermalden faydalanabiliyoruz. Ancak bu enerji kaynağı ile ilgili yapmamız gereken daha çok iş var. Bu tür fuarların düzenlenmesi de çok önemli. Ben jeotermali koyuna benzetiyorum. Nasıl koyunun boynuzundan tüyüne, etine sütüne kadar her şeyinden faydalanabiliyorsak, jeotermali de ilk çıktığından itibaren elektrik enerjisi üretiminde, ısıtmada, seralarda, sağlıkta kullanıyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Expo Geothermal 2012 Jeotermal Enerji Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarının açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Fuar 11 Kasım’a kadar açık kalacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın