Yalın Enstitü Derneği?nin düzenlediği “Yalın Dönüşümde İnsan Yönetimi Semineri” Kentucky Üniversitesi profesörlerinden ve Toyota Kültürü kitabının da yazarlarından olan Mike Hoseus?u ağırladı. Hoseus, kurumlarda karışılan sorunların yüzde 90’ının süreçlerden, yüzde 10’unun ise insandan kaynaklandığını vurguladı.
Yalın felsefenin Türkiye’deki temsilcisi Yalın Enstitü Derneği tarafından düzenlenen “Yalın Dönüşümde İnsan Yönetimi Semineri” 16 Ekim 2012 tarihinde İstanbul’da düzenlendi. Kentucky Üniversitesi profesörlerinden ve “Toyota Kültürü” kitabının da yazarlarından olan Mike Hoseus tarafından verilen seminer de genel müdürler, İK yöneticileri, işe alım grupları ve şirket sahipleri ağırladı.
Yalın dönüşüm liderlerine insan yönetmenin en yalın yönteminden bahsedildiği seminerde Hoseus, “Yalın İK organizasyonun gerekli kapasitesinin oluşmasına yardımcı oluyor. Yalın İK’da denetçi ve yöneticiler için yeni roller belirlenmeli. Burada İK’nın rolü tekerleğin yağı olmak gibidir, yani tüm süreçlerin aynı düzen ve hızda işleyişine yardım etmek.” dedi.
Güven ortamının tesis edilmesinden bahseden Hoseus, “İK değerlerin koruyucusudur, yalın yetkinlikleri arasında ise ekip içinde çalışma sağlaması ve problemleri çözmesi vardır. Yalın düşüncede insanlarla ilgili ihtiyaç duyulan şey sürekli iyileştirme ve güvendir. Yani şirket olarak başarılı olmanın kilit noktası her bir çalışan için kaizendir.” dedi.
Hoseus: “Sonuca değil sürece odaklanacağız.”
“Amerika’da yalın düşünce ‘daha az çalışma’ olarak algılanıyor. Oysa ki yalın düşünce ile her şeyi kazanırız, bu mümkündür. Yalın mükemmelliğe ulaşmada farklı bir düşüncedir.” diyen Hoseus sözlerine şöyle devam etti: “Şirketinizde dönüşüm değil yalın dönüşüm olsun ve bunu gerçekleştirmek için standart olun. Yani çalışanlar için standartların belirlenmesinden bahsediyorum. ‘Nasıl işe alınıyorlar? Niçin terfi ediliyorlar? Nasıl bir eğitim alıyorlar? Meslekte büyümek için neler yapıyorlar?” gibi soruların yanıtlanması ve buna göre yol alınması gerekiyor.”
Hoseus, “Yalın dönüşümü gerçekleştirmek istiyorsanız standart olun. Standart olunursa sorunlar tespit edilir, boşluklar fark edilir ve sonra o boşluklarla ilgili adım atılır.” dedi.
Organizasyonun günlük faaliyetlerini stratejik hedefleri ile uyumlu hale getirmeye yönelik süreç odaklı sistematik bir yaklaşım olan Hoshin Kanri’yi de ele alan Hoseus, “Hoshin Kanri ile süreçleri inşa etmeli ve problemleri yok etmeliyiz. Burada sonuca değil sürece odaklanacağız ve insanların kontrole sahip olduklarını hissettireceğiz. Hoshin Kanri liderlerin de işin içine dahil olmaları için yapılıyor ve ne yapacağımıza odaklanıyor, ne yapmayacağımıza değil.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.