Life Fitness Akademi Uzmanları uyarıyor
Duruş bozukluğuna çare: egzersiz
Bu yıl okula başlayacak çocuklar ağır çanta taşımamalı, uzun süre hareketsiz kalmamalı, eğik ve yan oturuşlar alışkanlık haline getirilmeden düzeltilmeli, çocuklar yaş gruplarına uygun egzersizlere yönlendirilmeli
Life Fitness Akademi Uzmanları; Bu yıl okula başlayacak çocukların ileri yaşlarda duruş bozukluğu, kamburluk, bel, sırt, boyun ağrıları ve kireçlenme sorunu yaşanmaması için veli ve öğretmenlere bir dizi tavsiyede bulunarak, duruş bozukluğunun sebepleri, belirtileri ve alınacak önlemleri kamuoyu ile paylaştı.
Çağımızın okul hastalığı: duruş bozukluğu
İyi bir duruş eğitimi nasıl çocukluktan başlıyorsa ileri yaşlarda görülebilecek omurga ağrıları da yine bu yaşlarda edinilen yanlış oturma, eşya taşıma, uyuma alışkanlıklarından kaynaklanıyor.
Özellikle küçük yaşta görülen omurga eğrilikleri;
Okul sıralarının çocukların boyuna uygun olmaması
Bilgisayar karşısında uzun zaman geçirme
Ağır sırt çantası taşıma
Uygunsuz yatak seçimi, yanlış oturma, uyuma alışkanlığı
Aşırı kilolu olma
Görme bozuklukları
Sebebiyle duruşun (vücudun ağırlık merkezinin) değişmesinden ileri gelir. Bunlar dışında yapısal olan ve olmayan skolyoz (kamburluk) da daha çok 10?lu yaşlarda ortaya çıkar. Sebebi % 80 bilinmeyen bu hastalığın gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, vitamin eksikliği, şeker hastalığı gibi sebepleri olabilir.
Duruş bozukluğuna çare: Egzersiz
İlköğretim çağındaki çocuklar egzersiz yapmalı mı?
Life Fitness Akademi Uzmanları; günümüzde bilgisayar ve televizyon karşısında uzun saatler geçiren, hareketsiz şehir yaşamına mahkum çocukların en az yetişkinler kadar egzersiz yapma ihtiyacında olduğunu, ancak bu yaş grububun büyüme çağında olmasından ötürü yaşlarına uygun egzersiz planlaması yapılması gereğinin altını çiziyor.
Egzersiz seçiminde şunlara dikkat edin:
>>Ekran karşısında geçen saatleri sınırlandırın: Her şeyden önce ister çocuk ister yetişkin olun bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen saatler sonucu kaslar gerginleşir. Vücut ideal duruşundan uzaklaşır. Bu saatleri mümkün olabildiğince azaltmaya çalışın.
>>Çocukların yapacağı egzersiz kalp-akciğer sistemi (bisiklet-yüzme-yürüyüş) kemikleri ve kasları güçlendiren (koşma, atlama, bazı direnç ve ağırlık hareketleri) egzersizler olmalıdır. Ailede kalp, şeker, tansiyon hastalıkları varsa çocuğun aktif bir egzersiz yaşamı sürmesi çok önemlidir.
>>Çocuklar zihinsel ve bedensel gelişimlerine uygun egzersiz programlarına teşvik edilmelidir. 5-7 yaş grubu; kısa süreli dans, jimnastik, kendi vücutlarını kullanarak ağırlık egzersizi yapabilirler. 8-9 yaş: Daha karmaşık aktiviteler için uygundur. Koşma, yüzme, tırmanma uygun olup; kayak, tenis, buz patenine başlamak için uygun yaşlardır. 10-12 yaş: takım sporları ve efor gerektiren branşlara başlangıç için idealdir; futbol, atletizm, voleybol, basketbol, hentbol gibi. Kurallar, centilmenlik, takım ruhu, grup içi iletişime bu yaşlarda rahatlıkla algılanıp adapte olunabilir. Diğer yaşlar: bedensel gelişim diğer spor dallarını yapmaya uygun hale gelmiştir. Yine de halter, boks, güreş gibi sporlara 13-15 yaşlarında başlanması tavsiye edilir.
>>Bunlar dışında fitness club?lar ve sosyal tesislerde çocuklara yönelik yoga, pilates, masa tenisi gibi dersler verilmektedir. Olanak dahilinde çocukların bu aktivitelerden yararlanmasına çaba gösterilmelidir.
Egzersiz yapmanın çocuklarda duruş bozukluğunu önleme dışında da büyük faydası var
Vücut sağlığına olumlu katkılarının yanı sıra; egzersiz disiplini kazanmanın aktif ve sosyal yaşama hazırlanma, obezitenin önlenmesi, entelektüel gelişime katkıda bulunma, stresle baş edebilme ve ruhsal iyilik, konsantrasyon yeteneği, sigara ve madde kullanımı eğilimini azaltma gibi faydaları da vardır.
www.lifefitness-turkey.com
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.