TUSKON, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu’nun (SADC) dünyaya açılan kapısı Mozambik’in en büyük ticaret ve yatırım fuarına 23 Türk şirketiyle çıkarma yaptı. Ülkedeki, enerji, gıda, tekstil ve makine alanındaki fırsatları değerlendirmek isteyen Türk şirketleri, fuarda krizden etkilenen Avrupalı şirketlerle yarışıyor.
Yaklaşık 250 milyonluk müşteri potansiyeline sahip Güney Afrika Kalkınma Topluluğu’nun (SADC) dünyaya açılan kapısı Mozambik’in en büyük ticaret ve yatırım Fuarı Maputo Uluslararası Ticaret Fuarı (FACIM), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyesi 23 Türk şirketinin katılımıyla başkent Maputo’da kapılarını açtı. Bu yıl 48’incisi düzenlenen fuarda Türkiye, TUSKON’un fuar şirketi TUSKON Evrensel koordinasyonunda temsil ediliyor. Fuara tarım, gıda, enerji, tekstil, makine ekipmanları ve mobilyaya kadar birçok farklı sektörden 23 Türk şirketi katılırken, bu yıl özellikle Avrupalı rakiplerin yoğun ilgisi göze çarptı. Pazarı yakından takip eden uzmanlar Euro bölgesini kasıp kavuran ekonomik darboğazın, kıtanın önde gelen şirketlerini yüksek potansiyele sahip Afrika pazarlarına çektiğini belirtiyor.
Türk işadamı heyetine Maputo’da eşlik eden TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, Avrupalı firmaların bölgeye yoğunlaşmalarının önümüzdeki yıllarda da devam etmesini beklediklerini söyledi. ?Her yıl giderek çeşitlenen Afrika pazarında Türk firmaları yatırım trenini kaçırmama adına ellerini çabuk tutmalı? diyen Mustafa Günay, ?Bölgenin güçlü iç talebi ve istikrarlı ekonomik büyümesi, paralel önümüzdeki beş yılda tarım, enerji, inşaat gibi kritik sektörlerde rekabeti zorlaştıracaktır. Bizler burada yatırıma gelebilecek tüm Türk şirketlerine yardımcı olmaya hazırız” dedi. Türk stantlarını ziyaret eden Mozambik Devlet Başkanı Armando Guebuza ise, kısa zamanda bir işadamı heyetiyle TUSKON?un davetlisi olarak Türkiye?yi ziyaret etmek istediğini söyledi.
12 ülkeden 50 bin ziyaretçi geliyor
FACIM?da geçen yıl 13 ülkeden 600 şirket yer alırken, bunlardan en yüksek katılımı Portekiz, İtalya ve İspanya göstermişti. Türk şirketlerinin ürünleri 12 ülkeden yaklaşık bin 500 yerel ve global yatırımcı ile 50 bin ziyaretçiyle 27 stant da buluşuyor. Katılımcılardan Akfel İş Geliştirme Müdürü Mehmet Emin Erkesim, başkentte 80 milyon dolarlık bir doğalgaz dağıtımı projesine talip olduklarını belirtti. Erkesim, enerji bakanlığı yetkilileriyle konuyu görüştüklerini ve olumlu sonuç umduklarını söyledi. Türkiye’nin Mozambik ile dış ticaret hacmi geçen yıl 174 milyon dolara ulaştı. Bu rakam TUSKON ticaret ve yatırım köprülerinin başladığı 2006’da sadece 22 milyon dolar seviyesindeydi. Ülke ekonomisi her yıl yüzde 7 – 8 oranında büyüyor. Türkiye – Mozambik İşadamları Derneği (MOZTÜRK) Başkanı Ahmet Mete Tıraş, iç pazardaki ciddi yatırım ihtiyacına dikkat çekerek, Türk şirketlere özellikle altyapı, gıda, tarım ekipmanları ve konut sahalarına girmelerini önerdiklerini söyledi. Türkiye’nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan ise, yaptığı değerlendirmede bu ülkeyle hızla gelişen ilişkilere vurgu yaparak, daha fazla Türk yatırımcısını bölgeye davet etti. Aylin Taşhan, “Ülkenin bilinen verimli tarım arazilerinin sadece yüzde 15’inin kullanılıyor olması yatırım potansiyelini anlatan önemli bir örnek. Bunun yanı sıra yerel yönetimin sağlamış olduğu arsa tahsisi benzeri teşvikler de unutulmamalı” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.