Çalışanlar 10 dakikada işe hazır

Kimisi çay içmeden ayılamıyor kimi de direkt e-postalarını kontrol etmekle mesaiye başlıyor. İşte Türkiye?de iş dünyasının mesai öncesi ve sırasındaki ilginç alışkanları…

TUĞÇE ALTINSOY>>Hepimizin kendine göre bazı sabah alışkanlıkları var. Kimi uyanır uyanmaz güne ıslık çalıp şarkı söyleyerek oldukça dinç başlıyor kiminin ise afyonu ancak öğle saatlerine doğru patlamış oluyor. Peki çalışan kesim evde kaç dakikada hazırlanıyor? İşyerinde mesaiye başlamadan önce en çok ne yapıyor? İK ve kariyer portalı Yenibiris.com, çalışanların sabah evde ve iş yerindeki alışkanlıklarını araştırdı…

Çay içmeden iş yok

Kimi çalışanın hazırlanması bir saat sürüyor, kimi de uyandıktan 10 dakika sonra evden çıkıyor. Çay içmeden çalışmaya başlayamayan da var, direkt mesaiye başlayan da… Yenibiris.com çalışanların işe başlamadan önce neler yaptığını anketlerle araştırdı. İşte sonuçlar…

>>Evde erkekler 10-15 dakikada hazırlanırken kadınlarda bu süre 30 dakikayı buluyor.

>>Çalışanların yarısı evde, yarıya yakını işyerinde kahvaltı ediyor.

>>Çalışanlar işe başlamadan önce kahvaltı edip internette geziniyor.

>>Katılımcıların sadece yüzde 22?si işe varır varmaz çalışmaya başlıyor. Geri kalan kısım 10 dakika boyunca kahvaltı ve internet gibi başka şeylerle ilgileniyor.

>>İşe başlamadan önce en çok yapılan şey çay ve kahve içmek.

>>Çalışanların yüzde 6?sı hiç kahvaltı etmiyor.

Çalışanların mesai öncesi alışkanlıklarının farklılık gösterebildiğini belirten Yenibiris.com Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, ?Kimileri işe gelir gelmez çalışmaya başlayabilirken kimi de kahve içip günün gelişen olaylarına göz atmadan işe konsantre olamıyor. İş aksamadığı sürece bu alışkanlıklar normal karşılanmalı? diyor.

Denge çarkına dikkat

Araştırma sonuçlarını değerlendiren ICF akrediteli yaşam koçu Nuri Murat Avcı, çalışanların yaşam denge çarkının işleyişine yeterince önem vermediklerini söylüyor. Yaşam denge çarkının, sağlık, para, finans, aile, iş, kariyer, kişisel gelişim, sosyal ve duygusal yaşam gibi bölümleri bulunan ve bireyin doyum içinde bir hayat sürmesi için gerekli olan hususları içeren bir çark olduğunu anlatan Avcı, ?Anket sonuçlarında tüm bir günün kalitesini belirleyen sabah periyodunun çok dengeli yaşanmadığını gözlemledim? diyor. Bunun için sabah periyodunun çok dengeli yaşanmadığını gözlemledim? diyor. Bunun için bireyin, ?Bu durumumdan memnun muyum?? , ?Gerçekte nasıl olması bana kendimi iyi hissettirir? gibi sorulara vereceği cevaplar paralelinde bir yaşam sürmesinin ve güne bu şekilde başlamasının uygun olacağını belirtiyor.

Sanki son günmüş gibi

Soruların gücüne ve insanların kendi buldukları cevaplara uygun yaşadıklarında mutlu olduklarına inandığını söyleyen Nuri Murat Avcı?nın çalışan kesime motivasyon önerileri şöyle:

>>Her gün işinize o gün son gününüzmüş ve yarın bir başka işe başlayacakmışsınız gibi gelin. Bu durumda halefinize nasıl bir iş bırakmak isterdiniz? Bunu tüm hayatınıza da uyarlayabilirsiniz…

Geride kalan patronunuz, astlarınız, eş seviyedeki iş arkadaşlarınızın sizi nasıl hatırlamasını istersiniz? İşte bu sorulara vereceğiniz cevaplara uygun davranışlar sergilemek sizi mutlu edecektir.

>>Aşırı ve diğer insanlara yönelik fazla beklenti, mutsuzluk doğurur. Kendinizden beklentileriniz olsun ama diğer insanlardan çok fazla bir beklenti içine girmeyin. Emin olun, herkesin dünyası farklı bir eksende döner.

>>Şans, hazırlıkla fırsatın karşılaştığı köşe başıdır derler… Milli piyango ikramiyesinin çıkması için bile önce bilet almak gerekir. Çevrenizdeki fırsatları inceleyip onlara uygun hazırlıklar yapın.

>>Pek çok insan çalıştığı işten, çevreden şikayet eder. Oysa daha iyisini bulana kadar en iyi imkan elimizdekidir. Bunu daha iyisini aramamak veya daha iyisi için çalışmamak anlamında söylemiyorum… Ama daha iyiye kavuşmak için geçecek süre içinde dünyamızı çekilmez hale getirmek, sadece enerjimizi tüketip geleceğimizi karartmamıza neden olur.

İyi şeyler düşünün

Bir sonraki güne, yatmadan önce hazırlanması gerektiğini savunan Avcı, şunları söylüyor: ?Yatmadan önce, ertesi gün size kendinizi iyi hissettirecek, sizi heyecanlandıracak bir iş yapmayı düşünün. Bu birine yardım etmek, yeni bir projeye başlamak, gelecek hayalleriniz için küçük bir girişimde bulunmak veya ses getirecek, herkesi eğlendirecek bir şaka bile olabilir. Yelpazeyi yaratıcı gücünüze bağlı olarak geniş tutabilirsiniz. Sorumuz şu: Yarın kendimi iyi hissetmek için neler yapabilirim??

Peki bunlar kişiye neler katıyor? Bu sorunun yanıtıysa şöyle: Tüm bu önerilerin uygulanması durumunda ertesi sabah yataktan kalkan kişinin zihninin düşündüğü şeye odaklanmış ve vücudunun da daha dinç olması söz konusu…

Unutulmaması gereken konu, herkesin seçimlerine uygun bir hayat yaşayacağının bilincinde olması gerektiği…

Sepetler işe yarıyor

Peki mesaiye başlamadan önce ne gibi hazırlıklar yapmalı? Çoğu çalışan kendince belirlediği rutinlerle mesaiye başlıyor. Bir ritüel haline gelen bir dizi eylem gerçekleştiriyor. Masasını düzenlemek, sabah pastaneden aldığı poğaçasını yemek, kendine sıcak bir içecek almak, e-postalarına bakmak, internette gezinmek gibi…

Uzmanlar bu tip alışkanlıkların faydası olduğu kadar zihnin aktif hale gelmesini kısıtlayıcı bir etkisi bulunduğunu da belirtiyor. Bu nedenle zaman zaman alışkanlıkların sırasının, mümkünse bir kısmının tamamen değiştirilmesini tavsiye ediyor.

Bu arada mesaiye başlarken düzenli bir masanın yaratacağı etkinin de tartışılmaz derece önemli olduğu gözden kaçmamalı. Akşam mesai bitiminde masada kalan işleri acil, miatlı, geleceğe yönelik önemli gibi kategorilere ayırarak ve hatta bunlar için birer sepet hazırlayarak işe başlanması da öneriliyor.

Erkekler daha hızlı!

Erkek çalışanların çoğu (yüzde 27) hazırlanma süresini ?En fazla 10 dakika? olarak ifade ediyor.

En fazla 10 dakika ? % 27

Yaklaşık yarım saat ? % 21

15 dakika ? % 19

5 dakika ? % 12

20 dakika ? % 12

2?3 dakika ? % 8

Kadınlardaysa bu süre 20-25 dakika aralığına çıkıyor (yüzde 26). Bir saate kadar çıkan hazırlanma süresiyse yüzde 5 oranında…

20-25 dakika – % 26

Yaklaşık yarım saat – % 22

15 dakika – % 20

5-10 dakika – % 14

40-45 dakika – % 13

Yaklaşık 1 saat – % 5

Tercihleri evde kahvaltı etmek

Çalışanların yarısı kahvaltıyı evde yapmayı tercih ederken (yüzde 50), yarıya yakın bir kısmı da (yüzde 44) iş yerinde yapıyor. Kahvaltı etmeyenlerin oranıysa yüzde 6?da kalıyor.

Evde – %50

İşte – % 44

Kahvaltı etmiyorum – % 6

Güne çay-kahveyle başlıyorlar

Ankete katılan çalışanlar, işe başlamadan önce çay-kahve içtiğini (yüzde 25), kahvaltı ettiğini (yüzde 21), internette gezindiğini (yüzde 16), arkadaşlarıyla sohbet ettiğini (yüzde 15) ve ailesiyle ilgili telefon görüşmeleri yaptığını (yüzde 1) belirtti. Direkt olarak çalışmaya başlayanların oranıysa yüzde 22.

Çay-kahve içiyorum – % 25

Direkt çalışmaya başlıyorum – % 22

Kahvaltı ediyorum – % 21

İnternette geziniyorum – % 16

Arkadaşlarla sohbet ediyorum – % 15

Ev-aileyle ilgili telefon görüşmeleri – % 1

İşe başlamak 10 dakika sürüyor

Çalışanlar genellikle işe geldiklerinde 5-10 dakika arasında başka şeylerle ilgileniyor (yüzde 53). Bu zamanın 30 dakikanın üzerine çıktığını söyleyenlerin oranıysa yüzde 2?yi geçmiyor.

5-10 dakika – % 53

11-15 dakika – % 19

Mecburen hemen çalışmaya başlıyorum – % 14

16-30 dakika – % 12

30 dakikanın üzerinde – % 2

PARA DERGİSİ


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın