Başta da belirttiğimiz gibi Libya, daha çok müteahhitlik firmalarımızın faaliyet gösterdiği bir ülke.
ÖZBEY MEN >>Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) verilerine göre bu ülkede iş yapan 75 Türk müteahhitlik firması var. Toplumsal olaylar yüzünden inşaatları yarım kalan bu firmaların hakedişlerinin bir kısmı henüz ödenmedi.
Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, hakedişlerle ilgili ciddi bir çalışma yaptıklarını belirtiyor:
?Konsolide alacak-borç envanteri çıkardık. Ödeme aşamasında olan ve henüz bu aşamaya gelmeyen alacaklarla zarar-ziyan miktarlarını tespit ettik. Bu dokümanları ilgili mercilere ilettik. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımız ile tam bir koordinasyon halindeyiz. Sorunlar Libya?daki karar mekanizmalarının son derece belirsiz ve yavaş işlemesinden kaynaklanıyor. Çünkü yeni hükümet karar verme konusunda çekimser. Ancak bunu da anlayışla karşılamak gerekiyor.? Ersin Takla, 42 yıl süren Kaddafi yönetiminden sonra ülkede demokratik bir yapının kurulacağına ve geçmişte yaşanan yolsuzlukların tekrarlanmayacağına inanıyor. Yeni sistemin oturmasının zaman alacağını ifade eden Takla, bunu da normal karşılamak gerektiğini vurguluyor. Libya tarafının kendilerini ihtilal sırasında ve sonrasında destekleyenlerle sıcak temas içine girdiğini belirten Takla, tarafsız kalanlara ise son derece soğuk baktıklarını söylüyor. Hatta Takla’ya göre Libyalılar, bu devletlerin şirketleriyle iş yapmama konusunda son derece kararlı. Bu süreçte Türk şirketleri ise büyük destek görüyormuş.
Önemli bir partner adayı
Türkiye ile Libya arasındaki dış ticaret daha çok ham petrol ithalatına dayanıyordu. Ancak bu tablo son yıllarda değişti. Çünkü yıllardır hedef pazarlardan biri olan bu ülkeye ihracatımız ciddi oranda artış gösterdi. Bunun da etkisiyle en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında 2000 yılında 51?inci sırada bulunan Libya, 2009?da 15?inci basamağa kadar yükseldi. Ancak ülkedeki siyasi olayların ekonomiyi olumsuz etkilemesi yüzünden geçen yıl 41?inci sırada geriledik.
Türkiye Libya?ya en fazla buğday unu ihraç ediyor. İkinci sırada ise başta çubuk demir olmak üzere inşaat malzemeleri geliyor. Bunu çimento, plastik boru, kablo, mobilya, elektrik transformatörleri, işlenmiş doğal taşlar, madencilikte kullanılan makineler, mücevherat, buzdolabı ve klima izliyor. Ayrıca çocuk giysileri ve dokuma halı da sattığımız ürünler arasında göze çarpıyor. Müteahhitler ve gıda ihracatçıları için vazgeçilmez bir pazar olan Libya, perakende şirketleri için de ayrı bir öneme sahip. Hatta Birleşmiş Markalar Derneği bu ülkeyi adeta markaja almış durumda. Çünkü organize perakendecilikte büyük bir sıçrama bekleniyor. Şu anda birçok alışveriş merkezi yapım aşamasında. Bunlardan bir kısmını Rönesans Holding gerçekleştiriyor. 2012 sonuna kadar yaklaşık 1 milyon metrekare kiralanabilir alanın devreye girmesi bekleniyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.