Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları; Kavram Meslek Yüksek Okulu’nda ”Sağlıklı Gıda Platformu?nun?? düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, ilk kez sektör olarak Türkiye’de bir derinlik analizi yapıldığını belirterek, bu analizle Bakanlığın ilkönce zayıf ve  güçlü yanlarını ortaya koyduklarını anlattı. Mirmahmutoğulları,????Kendi kendine yeten, sektör olarak 4 milyar 850 milyon dolar ihracat fazlası veren bir ülke haline geldik”dedi.

Derinliklik analizinden sonra, gelen verilere baktıklarını söyleyen Mirmahmutoğulları,”Bütün sektöre 55 bin anket yaptırdık. Bunu da yaptırırken objektif olmasıiçin dışarıdan hizmet alımı şeklinde yaptık. Bunun altında bir stratejik plan hazırladık. Bu planda hedeflerimizi kısa, orta ve uzun vadede belirledik.

Tarımın kanunu yoktu, tarımın kanununu çıkardık

Bu stratejik plandan sonra da veriler doğrultusunda değişimve dönüşüm planı hazırladık” şeklinde ifade etti. Hazırlanan değişim ve dönüşüm planından bahseden Mirmahmutoğulları,  planın üç ayağının olduğunu belirterek, ”Bunlardan birincisi kanunlardı. Türkiye bir tarım ülkesi olmasına rağmen tarım kanunu yoktu, tarımın kanununu çıkardık. Kanunlardan sonra desteklerin yeniden yapılandırılmasını yaptık.İster üretin ister üretmeyin daha önce tapunuz  varsa, İstanbul’daysanız ve siz o tarlayı hiç sürmüyorsanız bile ‘Doğrudan Gelir  Desteği’ altında destek alınıyordu. Destekleri yeniden yapılandırdık ve iki kritere bağladık; verimlik ve kalite. Destek miktarını da arttırdık. Bundan 8-10 sene önce 1,8 milyar lira destek varken, burakamı 7,5 milyar liralık desteğe çıkardık. Üçüncü aşaması ise proje ve tedbirlerdi.”On yıldır Türkiye’de bir politika uyguladıklarını anımsatan

Dünya?da  6.sıradayız

Mirmahmutoğulları,”Türkiye tarımda dünyanın 11.sırasındayken, 6. sırasına yükseldi. Avrupa’nın 4. sırasından İspanya, İtalya,Fransa’yı da geçerek Avrupa’nın birinci sırasına yükseldi. Tarımsal hasılat değeri 23 milyar dolardan 63 milyar dolara çıkarttık. Nüfusumuz 8-10 milyondaha az iken turist sayısı daha az iken 4 milyar dolar ihracat yapan sektör,gecen yılki rakamlara göre 15,8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Kendi kendine yeten, sektör olarak 4 milyar 850 milyon dolar ihracat fazlası veren bir ülke haline geldik” değerlendirmesine bulundu.  Havadan ilaçlama sisteminden de bahseden Mirmahmutoğulları,”Türkiye’de havadan ilaçlama diye bir cinayet işleniyordu, miras kanunu nedeniyle parçalanan arazilerin üzerinde uçaklar uçuyordu. Uçakların attığı ilaçlar o bahçenin  sağındaki solundaki başka ürünlerde kanserojen etki yapıyordu, alternatifini  üreterek biz bunu yasakladık” şeklinde konuştu. Mirmahmutoğulları, kendilerinden önce hiç akredite laboratuvar olmadığını,bugün ise 70 adet özel ve kamu akredite laboratuvar olduğunun altını çizerek,”Türkiye’de 3 adet laboratuvar var-yok analizi yapardı, miktar analizi  yapamazdı. Şimdi 32 tane on binde bir, milyonda bir oranında analiz yapacak laboratuvarımız var” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın