Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), mayıs ayı ihracat raporunda ürün bazlı değerlendirmesinde  yan sanayi yine liderliğini korudu.

Mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yan sanayi yüzde 5 artışla 725 milyon dolara ulaşırken, binek otomobillerde ise yine aynı dönemlerde yüzde 15 artışla 541 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. Eşya taşımaya mahsus ticari araçlarda yaşanan yüzde 27?lik gerilemeyle 274 milyon dolarlık ihracat yapılırken, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda da yüzde 2 daralma ile 88 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirildi. Bunlar dışında ayrıca diğer grubu atındaki ürünlerde yüzde 12 artışla 30 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Yılın ilk beş ayı incelendiğinde ise geçtiğimiz yılın aynı seviyesinde kalan otomotiv endüstrisi ihracatı toplamda 8 milyar 435 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Yine aynı dönümde ürün grubu olarak ise yan sanayi yüzde 43 pay ve yüzde 8 artış ile 3 milyar 597 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi. Binek otomobil grubu ise yüzde 4 gerilemeyle 2 milyar 724 milyon dolara, eşya taşımaya mahsus ticari araçlar yüzde 13 gerileyerek bir milyar 518 milyon dolar, otobüs minibüs ve midibüs ürün grubu da yüzde 12 yükselerek 452 milyon dolarlık ihracata imza attı. Diğer başlığı altında ise 5 aylık dönemde yüzde 47 artışla 143 milyon dolarlık ihracat yapıldı.



sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın