Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu tarafından düzenlenen Türkiye ? Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programında inşaat, inşaat malzemeleri, mobilya, ev tekstili alanlarında 130 ülkeden bin 470 iş insanı ile bin 200 Türk iş insanını buluşturdu

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu?nun (TUSKON), Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin desteğiyle düzenlediği Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı gala yemeğini geçtiğimiz akşam düzenledi. 130 ülkeden bin 470 iş insanının katıldığı açılış yemeğine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile ihracatçı birliklerinin başkanları ve konuk iş adamları da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TUSKON?un kurulduğu günden bu zamana kadar 104 ayrı ülkeye 448 ticaret ve yatırım heyeti gönderdiklerini belirtti. Meral, bu heyetlerde 7 bin 500 girişimcinin katıldığını ifade ederek, 140 ülkeden 550 heyet ile 11 bin yabancı yatırımcının da Türkiye’de ağırlandığını vurguladı. TUSKON tarafından ilki 2006’dan bugüne kadar gerçekleştirilen 23 ticaret köprüsü programına 25 binden fazla yabancı ve 40 bine yakın Türk işadamının katıldığını ifade eden Meral, ”Tahminlerimize göre ticaret köprüsü programlarında bugüne kadar milyarlarca dolarlık ticaret hacmi oluşturuldu. Sektörel formatta düzenlediğimiz, Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı, inşaat, inşaat malzemeleri, mobilya, ev tekstili alanlarında 130 ülkeden bin 470 iş insanı ile bin 200 Türk iş insanını buluşturarak, 25 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleşmesine öncülük edecektir” diye konuştu.  Meral, ”Hem gerçekleştirilen ticaret köprüsü etkinlikleri hem de sonrasında düzenlenen ticaret ve yatırım heyetleri sayesinde başta Afrika ve Avrasya olmak üzere pek çok ülkede üyelerimiz tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, demir çelik gibi alanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirdi” dedi.

Türkiye takip edilen ülke haline geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, ”Türkiye son yıllarda çok daha fazla dünyada görülür olmuştur, çok daha takip edilir olmuştur. Sadece bölgesinde değil, uluslararası planda çok daha fazla ‘ne söylüyor, ne yapıyor?’ diye takip edilen bir ülke haline gelmiştir. Bunun sebeplerinden bir tanesi takip ettiğimiz dış politikadır” dedi.

Bu ziyaretin, bu organizasyonun hem ticaret hem ziyaret olmasını arzu ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ”Türkiye’de ve Türkçe’de güzel bir söz vardır; bir yere gidince ‘hem ticaret hem ziyaret yaptık’ derler. Sizin de bu şekilde hem ticaret hem ziyaret yapmanızı isterim. Bu vesileyle Türkiye’yi iyi tanımanızı, Türkiye’nin tarihini, kültürünü, zenginliklerini, coğrafyasını hepsini bilmenizi isterim” dedi. Abdullah Gül, 2006’da Türkiye’nin bütün Afrika’daki temsilciliklerinin sayısı sadece 12 iken, şimdi Afrika’daki büyükelçiliklerinin sayısının 34’e çıktığını, bunu neredeyse 3 misli artırdıklarını vurguladı.  Bunu yaparken, belki ekonomik olarak Türkiye’den daha güçlü olan birçok ülkenin tasarruf adına, ekonomik sıkıntılardan dolayı mevcut büyükelçiliklerini kapattığını, temsilcilerinin sayısını azalttığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: ”Türkiye olarak dünya ile bütün ilişkilerimizi daha çok geliştireceğiz bunun sağlam altyapısını da yapıyoruz. Ayrıca bütün ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerimizin hukuki altyapılarını da hep tamamlıyoruz. Ziyaretlerinde birçok anlaşmaları imzalıyoruz. Yaptığımız anlaşmalarla tüccarların, sanayicilerin, müteşebbislerin, iş adamlarının önünü açan, onların üstünde rahat yürüyebilecekleri yolları açıyoruz ki, siz daha kolay bir şekilde işbirliği yapın. ”

Cumhurbaşkanı burs pazarlığı yaptı

Gül’ün konuşmasını tamamlamasından sonra sahneye çıkan TUSKON başkanı Rızanur Meral, Cumhurbaşkanı Gül’ün prensip olarak hediye kabul etmediklerini bildikleri için Afrikalı bir üniversite öğrencisine okulu bitirene kadar burs vereceklerini söyledi. Meral, sahneden ayrılırken Cumhurbaşkanı Gül, Meral’i yeniden sahneye çağırdı. Gül, “Bir tane mi? Bir tane olmaz en azından 10 tane yap bari” dedi. Meral, bunun üzerine “10 yapalım. 5 tanede sayın bakanımız adına yapalım 10+5 olsun” dedi. Tekrar devreye giren Cumhurbaşkanı Gül, “O zaman bunu en iyisi 25 yapalım. En iyi hediye sizi buraya toplamak ” dedi.

Havayollarının ticarete katkısı büyük
?Ekonomik faaliyetlerin gelişmesi için altyapılardan birinin ulaşım kolaylığı olduğuna dikkati çeken Gül, ulaşım kolaylığının da bugün artık havadan olduğunu söyledi.

Bunu kolaylaştırmak için de THY’ye verdiğimiz bir istikamet, bir perspektif var? diyen Abdullah Gül, şunları kaydetti: ?Uçabildiğiniz kadar her yere uçun, yeter ki fizibıl olsun. Bugün THY 192 ayrı merkeze uçuş yapıyor. 89 ülkenin içerisinde 192 ayrı şehre uçuyor. Almanya’da neredeyse her şehre uçuyorsunuz. Rusya’da neredeyse 20’ye yakın ayrı şehre uçuyorlar. Ama en memnun olduğum şey şu; THY neredeyse Afrika’nın bütün başkentlerine uçar hale geldi. Somali’ye uçan tek yabancı havayolu İstanbul gerçek anlamda bütün merkezleri birleştiren bir başkent olmuştur. Herhangi bir yere gidecekseniz en kısa gidiş yolu İstanbul’dur. Bu bakımdan THY ve tabii ki uçak firmalarımız Türkiye’nin dış politikasına, ekonomik politikasına çok büyük katkı sağlamaktadır.”

Hedef 148.5 milyar dolar ihracat

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ”Geçen yıl yapmış olduğumuz 135 milyar dolar ihracatı yeterli görmeyen Türk özel sektörü, TİM, TUSKON ve diğer STK’larla birlikte inşallah bu yıl 148,5 milyar dolarlık Orta Vadeli hedefleri bitirme noktasında yoğun bir şekilde koşuşturma içindeyiz” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de gala yemeğine katılmasının kendilerine cesaret verdiğini söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu: ”Türkiye ekonomisini bu destekle her gün biraz daha geliştiriyoruz. Dünyanın krizle boğuştuğu, krizle yoğun bir şekilde uğraştığı bir dönemde Türkiye ekonomisini yoğun çabayla, Sayın Başbakanımızın desteği, tüm bakanlarımızın çalışmaları ve iş adamlarımızla geliştiriyoruz. Avrupa’ya ihracatımız geçen yıl yüzde 46 idi. Bugün yüzde 41’lere düştü. Sebebi  Avrupa’nın talep daralması ve Avrupa’da yaşanan yoğun ekonomik kriz.  Ancak böylesine bir dönemde Türkiye Cumhuriyet tarihinin rekor ihracatını gerçekleştiriyor. Geçen yıl yapmış olduğumuz 135 milyar dolar ihracatı yeterli görmeyen Türk özel sektörü, TİM, TUSKON ve diğer STK’larla birlikte inşallah bu yıl 148,5 milyar dolarlık Orta Vadeli hedefleri bitirme noktasında yoğun bir şekilde koşuşturma içindeyiz.”



sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın