“Türkiye’nin en önemli ihraç ürünlerinden tütüne ve tütün çiftliğine gereken değer verilmeli”
Ülkemizin en değerli ihraç kalemlerinden tütünün kıymetini en iyi şekilde belirleyen ve ihracatımızı destekleyen bir yaklaşımın güçlendirilmesi gerektiğini belirten Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 250 bin kişinin geçim koşullarını koruyup geliştirebilmesi için uluslararası düzenlemeler, ulusal ölçekli uygulamalar konusunda hassas olunması gerektiğine dikkat çekti. Özgener, tütün ihracatındaki pozitif trende vurgu yaparak, bunda büyük emeği olan tütün çiftçilerinin 14 Mayıs Dünya
Çiftçiler Günü’nü kutladı.
Türk tarımının en önemli merkezlerinden olan Ege Bölgesi’ndeki ve Türkiye genelindeki tüm tütün ve tütün mamulleri ihracatçılarını bir araya getiren Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Özgener, tüm çiftçilerle birlikte Türkiye’deki 55 bin tütün üreticisi ailenin bu mutlu gününü kutladı. Açıklamada, son yıllarda ciddi bir atılım gösteren Türk tarımı hakkında değerlendirmeler de yer aldı.
Başkan Mahmut Özgener, tarım ihracatındaki gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi: “Son on yılda tarım ürünleri ihracatımız 4 milyar dolardan 12.7 milyar dolara yükseldi. Böyle verimli bir dönemde; en önemli ihraç kalemlerimizden olan tütünün değerinin en iyi şekilde belirlenmesi, tütün ihracatını destekleyen bir yaklaşımın güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Son zamanlarda özellikle Çin pazarına yönelik ihracatımızın yeniden artmaya başlamasıyla birlikte geleceğe daha bir umutla bakıyoruz. ”
Tütün ve mamullerinin, yıllık 750 milyon dolarlık ihracat getirisi ile ülkemizin en önemli ihraç kalemleri arasında yer aldığını belirten Özgener: “Sadece oryantal tütün ihracatı yaklaşık 400 milyon dolar seviyesinde. Aynı zamanda ülkede yarattığı istihdam kapasitesi ile de öne çıkan tütün üretimi, 250 bin kişinin geçim kapısını oluşturuyor.
Bu tablo içerisinde Türkiye, bir yılda yetiştirdiği 50 bin ton oryantal (şark tipi) tütünle dünyanın en büyük oryantal tütün üreticisi konumunda bulunuyor. Üretilen bu tütünün önemli bir kısmı yurtdışına ihraç ediliyor ve ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor” dedi.
Mahmut Özgener tütünün hak ettiği değeri göreceğine inanıyoruz dedi ve devam etti: “Türkiye’nin önüne koyduğu büyük tarımsal hedefler ve ihracat hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, olumsuz sonuçlar doğurabilecek uluslararası düzenlemeler ve ulusal ölçekli uygulamalar konusunda hassas olunması gerektiğini düşünüyoruz. Biz, yarattığı üretim, istihdam ve ihracat kapasitesiyle birlikte düşünüldüğünde tütünün hak ettiği değeri göreceğine inanıyor ve bu değeri koruyup geliştirmenin hepimizin görevi olduğunu düşünüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.