2010 yılında Türkiye?de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye?de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye?deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, dünyanın önde gelen tarım ülkelerinden Türkiye için de büyük önem taşıyan küresel gıda fiyatlarının 2012 yılında yaşayacağı seyri mercek altına aldı.

Tavan yapan fiyatlar düşüyor

Frost & Sullivan tarım sektörü analistleri, Dünya Gıda Örgütü FAO’nun 2011 Kasım ayında açıkladığı fiyat endeksinin aşağı yönlü hareketinin en düşük seviyeye ulaştığını, dünya gıda fiyatlarının 2010 yılından bu yana devam eden ve kontrolden çıkmış gibi görülen enflasyonist yükselişin görece dizginlendiğini belirtiyorlar. Bu gelişmenin, 2012 Şubat ayında tavan yapan fiyatlar üzerinde bir miktar rahatlama yarattığını belirten uzmanlar, açıklanan fiyat endeksinin yine de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 daha yüksek gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar.

2023’te dünya nüfusu 8 milyar

Dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını tahmin eden Birleşmiş Milletler raporuna göre son 12 yılda dünya nüfusu bir milyar oranında artış kaydetti. 2023 yılında ise nüfusun 8 milyara ulaşması öngörülüyor. Buna bağlı olarak, başta büyük bir nüfusu barındıran Asya ülkeleri açısından gıda ihtiyacı özel bir anlam taşıyor. Nitekim Frost & Sullivan analistleri, 2011 yılı itibariyle dünya nüfusunun yüzde 60’ının Asya’da yaşadığını işaret ederek, gıda fiyatları enflasyonu ve buna bağlı güvenlik sorunlarının ciddi bir nüfus artışı görülen kıta üzerinde etkili faktörler olduğunun altını çiziyorlar. Bununla birlikte analistler, gıda fiyatlarında görece rahatlamanın bir dizi faktöre bağlı olduğunu ifade ediyorlar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın