Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, doğal gıda renklendiricisi karmin ile ilgili internet, yazılı ve görsel basında çıkan iddialara tepki gösterdi.

Son günlerde medyada ?Böcek Yiyoruz? iddiası ile yer alan haberlere istinaden bir açıklama yapan Kopuz, özellikle internet sitelerinde ve sosyal medyada ürün fotoğrafları konularak ortaya konan iddialarla tüketicinin yanıltıldığını belirtti.

Karmin?in; gıda ürünlerinde doğal renklendirici kullanımını yaygınlaştırma arayışlarında keşfedildiğini kaydeden Kopuz, gıdalarda kullanımına izin verilen Karmin doğal renklendiricisi hakkında şu bilgileri verdi:

?Karmin, dünyada 1900?lü yıllarda keşfedilmiş ve kullanımına başlanmıştır. İnsanlar şimdi de olduğu gibi o zaman da doğada var olandan faydalanmıştır. Söz konusu Karmin de keşfedilmesiyle birlikte, neredeyse 1 asırdan fazla bir zamandır tüm dünyada çeşitli gıdalara kırmızı rengi vermek amacıyla kullanılmakta olup sağlığa zararlı olduğu yönünde en ufak bir bulgu bile saptanmamıştır.Dünyada her türlü gıda katkı maddesinin gıdalarda kullanımının temel dayanağı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından oluşturulan Codex Alimentarius Komisyonu ve ?Gıda Katkıları için FAO/WHO Ortak Uzmanlar Komitesi- JECFA? dır. Bu kuruluşların yanı sıra EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) ve FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi) gibi otoriteler tarafından da gıda katkılarının güvenliği ve denetimi konusunda bilimsel çalışmalar yapılmakta, kurallar ve limit değerler belirlenmektedir.?

Doğal bir gıda renklendiricisi olan Karmin?in herhangi bir toksik etkisinin bulunmadığını tekrar eden Kopuz, sektörün ?Gıda Güvenliği?nden taviz vermeksizin üretim yaptığını ve üretim sırasında insan sağlığına zarar verebilecek her şeyden kaçındıklarını vurguladı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın