En yaygın tehdite karşı USB?leri kontrol edin

2011 yılı boyunca bilgisayarlara virüsler, dünyada en çok USB ya da SD kart gibi çıkarılabilir aygıtlar yoluyla bulaştı. Virüslerin bu şekilde hızla yayılabilmesi ve bu cihazların bilgisayara takıldığı an çalışması, siber suçluların baskın şekilde bu alana yönelmelerini beraberinde getirdi. Bu aygıtların kontrol edilmesine yönelik arayışlar üzerine ESET, NOD32 Antivirüs ve Smart Security ürünlerinin en yeni ve 5?inci sürümünde Çıkarılabilir Aygıt Kontrolü?nü (Device Protection) devreye soktu. Bu özellik kullanıcıya gelişmiş, özelleştirilebilir ve pratik bir çıkarılabilir aygıt denetimi ve koruması sağlıyor.

Bilişim dünyasında trendler kullanıcı ihtiyaçlarına göre değiştikçe, siber suç sektörünün ilgi alanları da aynı yöne doğru hızlı şekilde değişiyor. USB Bellek, SD kart gibi çıkarılabilir aygıtların kullanımı yaygınlaşmaya başladıktan sonra, bu cihazlar yoluyla bulaşmaya başlayan virüslerin sayısında büyük artışlar yaşanmaya başlandı. ?INF/Autorun? olarak tanımlanan bu virüs ailesi, ESET?in 2011 yılı Küresel Tehditler Raporu tespitlerine göre yıl boyunca en çok görülen tehdit oldu. Siber suçluların belirgin şekilde çıkarılabilir araçlara yönelmesinin nedeni, virüslerin bu cihazlar üzerinde hızla yayılabilmesi ve cihazlardaki virüsleri çalıştırmak için hiçbir kullanıcı hareketine ihtiyaç duymadan bilgisayara takıldığı an çalışabilmeleri. Bu durumda temiz olmayan çıkarılabilir aygıtlar güvenliğimiz için önemli bir tehlike teşkil ediyor. Bu tehlikeye karşı, kullanıcıların çıkarılabilir aygıtlar üzerindeki kontrolünü artıracak bir özelliğe gereksinim duyulmaya başlandı. Bu gereksinimler doğrultusunda ESET, NOD32 Antivirus ve Smart Security yazılımlarının 5. sürümüne etkin ve gelişmiş çıkarılabilir aygıt kontrolü yapan özellikler ekledi.

Ayarları bir kez yap, güvende kal

Bu özellikler kullanıcıya gelişmiş, özelleştirilebilir ve pratik bir çıkarılabilir aygıt denetimi ve koruması sağlıyor. Bu yenilik tasarlanırken ESET, kullanıcı müdahalesini en aza indiren ?ayarları bir kez yap, hep güvende kal? düşüncesini benimsedi. Önceden yapacağınız ayarlar ile bilgisayar başında olmasanız bile bilgisayara bir çıkarılabilir aygıt takıldığında neler yapılması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde belirleyebilir, takılan bu aygıtların türüne, üreticisine, boyutuna ve diğer niteliklerine göre kural belirleyebilirsiniz. Aynı bilgisayarda birden fazla kullanıcı olduğunda söz konusu kuralları, kullanıcı bazında tanımlayarak hangi kullanıcının bilgisayara çıkarılabilir aygıt takabileceği gibi kuralları saptamak da mümkün.

Bilgi hırsızlığı koruması da sağlıyor

Çıkarılabilir Aygıt Kontrolü özelliği, bilgisayarı sadece virüslere karşı korumakla kalmıyor, etkin bilgi hırsızlığı koruması da sağlıyor. Örneğin kullanıcı, bilgisayarda sadece kendisine ait USB belleklerin çalışmasını sağlayabilir veya kendisine ait olmayan belleklere sadece okuma izni verebilir. Bu şekilde bilgisayara USB bellek takılarak, kullanıcıdan habersiz veri çekilmesi imkansız hale gelir.

ESET NOD32 Versiyon 5 ve ESET Smart Security 5?de

Device Protection için hangi adımlar izlenmeli?

Çıkarılabilir Aygıt Kontrolü (Device Protection) sayesinde bilgisayara USB bellek gibi bir çıkarılabilir aygıt takıldığında ilk olarak ne yapılması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Öncelikle ESET NOD32 Versiyon 5 ve ESET Smart Security 5?in ara yüzünde yer alan ?Gelişmiş Ayarlar? sekmesine girmek gerekiyor.

Gelişmiş Ayarlar>Bilgisayar> menüsü altındaki ?Çıkarılabilir Medya? sekmesine tıklayın. Sağda çıkan penceredeki ?Çıkarılabilir medya takıldıktan sonra yapılacak eylem? kutucuğunu işaretledikten sonra aynı pencereden ?Otomatik Aygıt Taraması? veya ?Tarama Seçeneklerini Göster? işlemlerini seçebilirsiniz.

?Otomatik Aygıt Taraması? işlemini seçerseniz bilgisayara çıkarılabilir aygıt takıldığında ESET otomatik olarak bu aygıtı tarayacak ve tehditlerden arındıracaktır. ?Tarama Seçeneklerini Göster? işlemini seçtiğinizde bilgisayara çıkarılabilir bir aygıt takıldığında masaüstünün sağ alt tarafında yeni bir aygıt takıldığına dair bir bilgilendirme kutucuğu çıkar. Bu bilgilendirme kutucuğu üzerinden ?Şimdi Tara? veya ?Sonra Tara? diyebilir veya ?Ayarlar? seçeneğine tıklayarak Gelişmiş Ayarlar>Bilgisayar>Çıkarılabilir Medya sekmesine gidebilirsiniz.

Çıkarılabilir medya engelleme kuralları

Gelişmiş Ayarlar>Bilgisayar> menüsü altındaki ?Çıkarılabilir Medya? sekmesine tıklayın. Sağdaki pencereden ?Çıkarılabilir Medya Engelleme Kuralları? kutucuğunu işaretledikten sonra aktifleşecek olan ?Kurallar? butonuna tıklayın. Karşınıza çıkan pencereden var olan kuralları görebilir, yeni kural oluşturabilir, var olan kuralı değiştirebilir veya silebilirsiniz. Yeni bir kural oluşturmak için ?Yeni? butonuna tıkladıktan sonra açılan pencereden kural oluşturulmak istenen çıkarılabilir aygıtın USB, CD/DVD veya Firewire olduğunu seçebilirsiniz. Bunun yanı sıra kural oluşturmak istediğiniz aygıtlar için Seri Numarası, Satıcı, Model, Model Sürümü, Medya Boyutu gibi spesifik özellikler tanımlayabilirsiniz. Aygıta ait bu gibi özellikleri tanımladıktan sonra ?Haklar? bölümünden ?Erişimi Reddet?, ?Okuma? ve ?Okuma ve Yazma? haklarından birini seçebilirsiniz. Örneğin ?Okuma? hakkı verildiğinde bilgisayara takılan USB belleğe herhangi bir dosya yazılamayacak, ?Erişimi Reddet? denildiğinde USB bellek bilgisayara takıldığında erişimi rededilecek ve kullanılamayacaktır. Aygıt özelliklerini ve haklarını belirledikten sonra sağ taraftaki kullanıcı bölümünden bu kuralın hangi kullanıcı için geçerli olacağınız seçebilirsiniz. Bu üç işlemi yaptıktan sonra ?Tamam? butonuna tıklayarak kural oluşturabilirsiniz.

Bilgisayara takılı olan bir aygıt için kural oluşturmak istiyorsanız, yeni kural oluştururken açılan pencereden ?Bağlı aygıt parametreleri ile doldur? butonuna tıklarsanız, bilgisayara takılı aygıtlar listelenecektir. Buradan kural oluşturmak istediğiniz aygıtı seçip bu aygıta ait hakları belirledikten sonra kuralı oluşturabilirsiniz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın