Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bazı sebze ve meyve ürünlerinde ilaç kalıntısı iddialarına ilişkin olarak, ”Kimsenin Türkiye Cumhuriyeti’nde üretilen, çiftçilerinin ürettiği, alın terinin, emeğinin karşılığı olan ürünlerle ilgili spekülatif haberler yapmak, bunları genelleştirmek suretiyle insanları yedikleri içtikleriyle sorunlu hale getirmeye hakkı yok” dedi.

Bakan Eker, Antalya Rixos Otel’de düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Greenpeace isimli çevre örgütünün Türkiye’deki üzüm, armut ve biber gibi bazı ürünlerde zirai ilaç kalıntısı iddialarını içeren raporunu hatırlatması üzerine Bakan Eker, kendilerinin bu konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptıklarını hatırlattı.
Bunların bütünüyle gerçek dışı itham ve iddialardan oluştuğunu dile getiren Bakan Eker, şöyle konuştu:

?Raporu ayrıntısıyla inceliyoruz. Türkiye’ye zarar vermeye yönelik bir takım beyanlar var, kasıt var, bunları inceliyoruz. Bu tür kuruluşların kusura bakmasınlar, kime, hangi çevrelere, hangi uluslararası ticari kuruluşlara bilerek veya bilmeyerek hizmet ettiklerini dikkatinize sunmak istiyorum.

Türkiye geçen sene 2 milyar 400 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yaptı. Avrupa Birliğine, Rusya Federasyonu’na, dünyanın birçok ülkesine bunların hepsiyle ilgili uluslararası standartlara biz uyuyoruz. Uluslararası standartlarda ne varsa gerek yurt içinde tükettiğimiz kendi vatandaşımıza, gerekse uluslararası pazarlara sunduğumuz. Binde bir, onda bir bazen bazı ürünlerle ilgili birer ikişer sorun oluyor, bize bildiriyorlar. Biz zaten yakın takibe alıyoruz, derhal biz izlemeye alıyoruz, onunla ilgili tedbir alıyoruz.

Gıda güvenliği konusunda Türkiye ile AB arasında ?hızlı alarm sistemi? var ve bu çalışıyor, işliyor hiç bir sorun almış değiliz. Üzümle ilgili AB?den bir tek bildirim almış değiliz. Düpedüz iftira. Yani kullanılabilecek olan kimyasal sayısı 4 iken kalkıp da 24 tane üzümde dediğiniz zaman bunun hiç bir şekilde kabul edilebilir bir tarafı yok. Bu doğru değil.?

Herhangi bir resmi bildirim olduğunda da gerekli tedbiri aldıklarını belirten Bakan Eker, ”Kimsenin Türkiye Cumhuriyeti’nde üretilen çiftçilerinin ürettiği, alın terinin, emeğinin karşılığı olan ürünlerle ilgili bu tip spekülatif haberler yapmak suretiyle, bunları genelleştirmek suretiyle insanları yedikleri, içtikleriyle sorunlu hale getirmeye hakkı yok” dedi.

Bakan Eker, Gıda güvenliği sisteminin şu anda AB standartlarında uygulandığını ve bu sistemin her geçen gün bir kademe daha ileri götürüldüğünü söyledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın