Aralık ayında ana sanayi grupları sınıflamasına göre geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 13.5 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 11.2, ara malı imalatı yüzde 0.9 artarken; dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 1.5 düşüş kaydetti. Enerji üretimi ise yüzde 6.1 artış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri bazında ise Aralık ayında imalat sanayi üretimi yüzde 2.7, elektrik ve gaz sektörü üretimi yüzde 10.3 ve madencilik ve taşocakcılığı üretimi yüzde 6.7 arttı. 2011 yılı için bakıldığında, imalat sanayiinin yüzde 9.2 büyüdüğü, elektrik ve gaz sektöründeki büyümenin yüzde 8.6 olduğu, madencilik sektöründeki büyümenin ise yüzde 3?de kaldığı görülmekte.
İmalat sanayi üretim endeksi alt grupları bazında ise Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre karışık bir seyir izlendiği ve bazı önemli sektörlerde üretim azalması olduğu dikkat çekmekte. Aylık bazda ise sektörlerin birçoğunda üretim artış gösterdi. Önemli sektörlerdeki büyüme oranlarına bakıldığında, makine ve ekipman sanayiinin yüzde 12.6 ile en hızlı büyüyen sektör olduğu görülmekte. Metalik olmayan mineral sektöründe yüzde 2.1?lik bir üretim büyümesi gerçekleşirken, tekstil sektöründeki üretim artışı yüzde 0.9 oldu. Diğer sektörlerde ise üretim azalışı kaydedildi. Üretimi azalan sektörlerin başında giyim sektörü vardı. Yıllık olarak bakıldığında ise 2011 yılında en hızlı büyüyen önemli sanayi sektörlerin başında yüzde 22.3 ile makine ve ekipman sektörü gelmekte. Bu sektörü yüzde 16 ile ulaştırma araçları sektörü izlemekte. Metalik olmayan minarel ürünler sektöründe üretim büyümesi yüzde 6.9 olarak gerçekleşti. Kimyasal ürünler ve ana metal sektörlerindeki üretim artışı ise yüzde 6.8 oldu. Gıda sektörü ise yüzde 6.3?lük üretim artışı kaydetti. 2011 yılında tekstil sektöründe büyüme olmazken, giyim sektöründe üretim daralması yaşandı.
Aralık ayında sanayi üretiminin beklendiği gibi yavaşladığı gözlenmekte. Ancak bu yavaşlamanın kademeli biçimde olması istenilen bir gelişme olarak nitelenebilir. Önemli sektörlerin büyümesinde de ivme kaybı oldu. Yine de yılın son çeyreğindeki üretim artışının yüzde 6?yı aşması ve yılın tümünde yüzde 9?a yaklaşan bir sanayi üretimi artışı görülmesi, 2011 yılında ekonomik büyümenin yüzde 8?i aşması beklentisini teyit etmiş oldu. Beklentimiz yılın son çeyreğindeki ekonomik büyümenin yüzde 5?i geçmesi ve 2011 büyümesinin yüzde 8.4 civarında gerçekleşmesi yönünde. 2012 yılında ise Euro Bölgesi?ndeki resesyon beklentileriyle birlikte ihracatta görülebilecek durgunluk ve iç talepte meydana gelebilecek azalmanın etkisiyle sanayi üretimindeki yavaşlanmanın devam etmesini beklemekteyiz. Özellikle yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi baz etkisinin devreye girecek olması nedeniyle dolayısıyla ciddi ölçüde yavaşlayabilir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.