Türkiye?de Kart Koruma Planı ürünü ile tanınan İngiltere merkezli yaşam destek şirketi CPP, önümüzdeki aylarda piyasaya sunacağı ?Kimlik Koruma Planı? ürünü ile ilgili olarak Türk halkının kimlik hırsızlığı suçlarına karşı algısını ölçen bir araştırma yaptı. Bu konuda GfK Türkiye ile işbirliği yapan CPP?nin araştırmasına göre Türk halkının yüzde 86?sı kimlik bilgilerin çalınması durumunda bilgisi dışında adına şirket kurulmasından endişe ediyor.

Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya genelindeki 16 ülkede yaklaşık 11 milyon kişiye sunduğu hizmetlerle modern yaşamı kolaylaştıran İngiltere merkezli CPP, Türk halkının kimlik hırsızlığı suçlarına karşı algısını ölçen bir araştırma yaptı. Son yıllarda dünya genelinde büyük artış gösteren ve herkesin korkulu rüyası haline gelen kimlik hırsızlığı ile ilgili Türkiye?yi mercek altına alan CPP?nin araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

CPP Türkiye adına GfK Türkiye araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre günlük hayatta karşılaşabilecek en korkutucu olayların başında yüzde 86 ile kişinin bilgisi dışında adına şirket kurulması öne çıkıyor. İkinci sırada yüzde 84 ile kimlik bilgilerinin dolandırıcılık ve hırsızlık gibi yasadışı olaylarda kullanılması, üçüncü sırada ise kişilerin haberi olmadan bankadan adlarına kredi çekilmesi geliyor.

Öte yandan araştırmaya katılanların yüzde 83?ü bankadan adına kredi çekilmesinden endişe duyarken, yüzde 78?lik bir kesimin ise haberi olmadan kredi kartından alışveriş yapılmasından korktuğu ortaya çıktı. Ayrıca banka hesabından para çekilmesinden korkanların oranı yüzde 80, internet sitelerinde isim, adres, telefon, fotoğraf vb. gibi kişisel bilgilerinin kullanılmasından endişe duyan kişilerin oranı ise yüzde 74 çıktı.

Kadınlar daha çok korkuyor

Araştırmaya katılanların yüzde 46?sı günlük hayatlarında en çok kimlik hırsızlığı suçlarının başlarına gelmesinden korkuyor. Buna göre katılımcıların yüzde 20?si işlemedikleri suçlardan dolayı gözaltına alınmaktan, yüzde 6?sı dolandırılmaktan, kalan yüzde 20?si ise itibar kaybına uğramaktan büyük endişe duyuyor. Ayrıca yüzde 60?lık bir kesim de kimlik hırsızlığı konusunda alanında uzman olan bir kuruluşun desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Öte yandan kimlik hırsızlığı algısı konusunda kadınlar ve erkekler arasında ciddi bir fark olduğu görülüyor. Kadınların yüzde 92?si kimlik hırsızlığından endişe duyarken bu rakam erkeklerde yüzde 77 seviyesinde kalıyor.

Araştırmaya katılanlara kimlik hırsızlığı denilince akla gelen belgelerde yüzde 42?lik bir kesimin aklına ilk olarak nüfus cüzdanı geliyor. Bunu sırasıyla yüzde 26 ile TC kimlik numarası, yüzde 19?luk oranıyla da ad-soyad bilgileri takip ediyor. Ancak bu alandaki global verilere bakıldığında kimlik hırsızlığı sadece bunlarla sınırlı olmadığı görülüyor. Kredi kartları, banka hesapları, cep telefonları ve sosyal medya hesaplarındaki kişisel bilgiler de suçluların hedeflerinde yer alıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın