Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), küresel kriz ortamında Türkiye’nin sağladığı ihracat başarısı’nın gölgelenmemesi gerektiğine dair bir açıklama yaptı. TİM’den yapılan açıklama şöyle:

?Küresel ekonomide yaşanan daralmalara, Avrupa ülkelerinde yaşanan finansal darboğaza, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kargaşa ve istikrarsızlık ortamına rağmen 2011 yılında Türkiye?nin ihracatını 134,6 milyar dolara ulaştıran Türk ihracatçısının başarısı her türlü övgüyü hak etmektedir. İhracatçıların başarısına gölge düşmemesi gerekir. İhracatçı, küresel pazarlarda talepte yaşanan sert düşüşlere rağmen yeni pazarlara açılarak, proaktif pazarlama yaparak, ürün kalitesini ve ürün çeşitliliğini geliştirerek Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı.

2008 yılında 15,9 trilyon dolarlık dünya mal ticaretinden 132 milyar dolar pay alırken, 2011 yılında 15,2 trilyon olması beklenen dünya mal ticaretinden 134,6 milyar dolarlık pay almak net bir başarı göstergesidir.

Türk ihracatçılarının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak her zaman rekabetçi kur talep ettik. Kurların aşırı derecede yükselmesinin ihracatçının lehine olmadığını sürekli ifade ettik. Bizim rekabetçi kur talebimizin aşırı yüksek kur ile ilişkisi yoktur. Son üç ayda yaptığımız tüm açıklamalarda kurda oluşan seviyenin yüksek olduğunu, dolar kurunda 1,70 ? 1,80 arasında olması gerektiğini ifade ettik. Nitekim son ihracatçı eğilim anketimizde ihracatçılarımızın ideal kur seviyesinin piyasada oluşan yüksek kur seviyesinin altında olduğunu da gördük.

2023 Türkiye İhracat Stratejisi?nin öngördüğü 500 milyar dolar ihracat için yıllık ihracat artış oranının ortalama yüzde  12 seviyesinde olması yeterli iken,  Türkiye yüzde  18,2?lik bir artış yakalayarak hedeflerinin ötesine çıkmayı sağlamayı başardı.?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın