İş Yatırım, 2012 yılının ilk yarısında Türkiye ekonomisinde yavaşlama ikinci yarısında da iyileşme beklentisi içinde olduğunu açıkladı. Kurum, baz senaryosunda büyümenin bu dönemde yüzde 1.5, enflasyonun yüzde 7 ve ikinci yarıdaki değer kazancıyla doların yıl sonunda 1.79 TL seviyesinde olacağı tahmininde bulundu.

İş Yatırım Kıdemli Ekonomisti Burcu Ünüvar, İşYatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu, İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan ve İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen’in katıldığı toplantıda toplantıda 2012 yılı değerlendirmesi yapıldı.

Strateji

Küresel büyümenin yavaşladığı, enflasyon tehdidinin azaldığı ve sistemik risklerin arttığı bir konjonktürden geçildiğini belirten İş Yatırım yetkilileri 2012 yılı için önerilerini şöyle sıraladılar:

>> Avro bölgesi borç krizi kısa vadede dünya ekonomisi için tehdit oluşturmaya ve küresel risk iştahını baskılamaya devam edecek.

>> Doların yükselmesi ve küresel büyümenin yavaşlaması kısa vadede gelişmekte olan ülke paralarını baskı altında tutmaya devam edecek.

>> İşlerin kötüleşmesi orta vadede Avrupa?nın mali birliğe yönelmesini ve merkez bankasının desteğini alarak borç krizine intizamlı bir çözüm bulunması ihtimalini artırıyor.

>> Türkiye ekonomisi Avro bölgesinden gelen durgunluk tehdidi ve azalacak dış kaynak girişi nedeniyle 2012 yılında sert bir şekilde yavaşlayacak.

>> Yüksek emtia fiyatları, kamu zamları, zayıf Türk lirası ve bozulmaya başlayan fiyatlama davranışları kısa vadede enflasyon konusunda iyimser olmamızı engelliyor.

>> Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyonun yükselmeye devam etmesi Merkez Bankası?nı 2012 yılının ilk yarısında da daraltıcı para politikası uygulamaya devam etmeye zorluyor.

>> Kısa vadede dalgalanmalar yaşansa da ekonomi yönetiminin bozulan dengelerde ?intizamlı bir düzeltme? sağlayacağına inanıyoruz.

>> Avrupa borç krizinin ağırlaşması ve küresel risk iştahının azalması kısa vadede kur, faiz ve borsa üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir.

>> Merkez Bankasının sıkı para politikası ve son bir yılda yaşanan şiddetli değer kaybı Türk lirası varlıkları carry trade için cazip kılıyor.

>> Sıkı para politikası ve yurt dışı kaynak girişine yönelik belirsizlikler kısa vadede mevduat faizlerini senenin ilk aylarında yüksek tutmaya devam edecek.

>> Yılın ikinci yarısında ekonomideki yavaşlamaya paralel Merkez Bankasının para politikasını gevşetmesi bekleniyor.

>> Mevcut seviyelerde orta ve uzun vadeli sabit faizli tahviller değişken faizli tahvillere göre daha cazip duruyor.

>> Enflasyona endeksli tahvillerde önümüzdeki aylarda sağlanacak yüksek getiri büyük oranda fiyatlanmış durumda.

>> İyi seçilmiş bir özel sektör tahvil portföyü ile kredi riski alınarak portföy getirisi zenginleştirilebilir.

>> Enflasyonun yükselmesine rağmen G3 Merkez Bankalarının faizleri artırmadığı bir senaryoya karşı portföylerde altına yer vermeye devam edilebilir.

>> Borsa genelinde alış yapmak için 50.000 seviyesinin altını beklemeyi öneriyoruz. Borsadaki gerilemelerde İMKB-100 endeksini 2009 yılından bu yana yüzde 100?e yakın yenen En Çok Önerilenler listesi takip edilebilir.

Döviz kurları

“Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ve son bir yılda yaşanan şiddetli değer kaybı Türk lirası varlıkları

carry trade için cazip kılıyor” görüşünü dile getiren İş Yatırım’ın döviz kurlarına ilişkin beklentisi ise şöyle:

>> Türk lirası 2011 yılında dolara karşı yüzde 18 değer kaybederek en kötü performans gösteren para oldu.

>> TL gelişmekte olan ülke paralarına karşı reel olarak 2003 yılındaki seviyelerinde işlem görüyor.

>> Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında Brezilya ile birlikte en yüksek para piyasası faizine sahip.

>> Avrupa cephesinden gelebilecek şoklar ve özel sektörün yüksek açıkları nedeniyle yılın ilk aylarında Türk lirasındaki dalgalanma devam edebilir.

>> 2012 yılında döviz sepetinin Türk lirasına karşı yüzde 4 değer kaybetmesini bekliyoruz.

Tahvil piyasası

Ekonomideki yavaşlamaya paralel hız kesen kredi talebi ve görece güclü bütce performansı tahvil piyasasını 2012 yılında destekleyecek:

>> Yıl genelinde Hazine 122 milyar TL iç borç servisine karşı 102 milyar borçlanma yaparak piyasalarda 20 milyar TL bırakacak.

>> 2012 yılı borç servisi içinde yabancıların payının yüksek olması (yüzde 28 civarında) tahvil piyasasının küresel risk iştahına duyarlılığını artırıyor.

>> Faiz oranlarındaki yükselişe paralel yabancı yatırımcılar 2011 yılında ayında DiBS varlıklarını 12,8 milyar dolar artırdı.

>> Son bir yılda kur ve faizlerde yaşanan artış sonrasında TL DİBS piyasasının yabancı yatırımcılar için cazibesi arttı.

İMKB

>> Avrupa borç krizinin ağırlaşması ve küresel risk iştahının azalması kısa vadede borsa üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir.

>> Yüksek cari açık, ekonomide sert iniş endişesi ve Merkez Bankası politikasına yönelik belirsizlikler kısa vadede borsanın dünyanın gerisinde kalmasına neden olabilir

>> 2011 yılındaki kötü performansa rağmen İMKB?nin gelişmekte olan ülkelere göre iskontosu yüzde 6 gibi sınırlı bir düzeyde.

>> Borsa genelinde alış yapmak için 50.000 seviyesinin altını beklemeyi öneriyoruz.

>> Ekonomide yavaşlama sinyalleriyle Merkez Bankası?nın sene ortasında para politikasını gevşetmeye başlaması borsada banka hisselerinden başlayarak genel yayılan bir yükseliş yaratabilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın