Özgün fikirleriyle gündem oluşturan KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç’in açıklamaları şöyle:
Günümüz Türkiye’sinde Süper Lig?deki bir futbolcunun yılda ortalama 300 bin dolar kazandığı düşünüldüğünde milletvekili maaşlarına karşı popülist yaklaşılmakta. Burada benim asıl değinmek istediğim husus ise teknik direktörlerle futbolcuların maaşlarının cumhurbaşkanından, başbakandan ve milletvekilleri maaşlarından kıyaslanamayacak kadar yüksek olmasıdır. Mesela Türk milli takımını yöneten teknik direktörün 3 milyon euro aldığı Türkiye’de ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanının ve Başbakanın teknik direktörün onda biri kadar olan maaşı gündeme getirilir. İşin bu kısmına baktığımızda ise futbolcuların, mankenlerin, sanatçıların daha iyi bir duruma sahip olduğunu görüyoruz. Profesyonel sporcuların, sanatçıların ve köşe yazarlarının yıllık kazançları milyon doların üzerinde ve ortalama kazançlar da hatırı sayılır durumda. Görüldüğü üzere ülkemizde milletvekilleri her zaman ipin ucunda olduğu için aldıkları maaşlar eleştiri konusu olur ama onlardan mislice ücret alanlar ne hikmetse gündeme gelmez. Tartışılması gereken vekillerin aldığı fazla maaş değil, asıl toplumun diğer kesimlerinde olanlara ödenen yüksek paralar gündeme getirilmeli.
Türkiye?deki bazı sanatçılar, gazeteciler, üst düzey şirket yöneticileri, teknik direktörler ve futbolcuların aldıkları transfer ücreti ve maaşları astronomik rakamlarla ifade ediliyor. Mesela bazı sanatçılar, gazeteciler, üst düzey şirket yöneticileri, teknik direktörler ve futbolcuların ücret emekleriyle, haklarıyla ve toplumsal değerleriyle doğru orantılı mıdır. Örneğin, birkaç saatlik program için sanatçıya 150-200 milyar ödeyenler, acaba hangi toplumsal koşullarda yaşıyor bunun bilincinde midirler?
Bazı şarkıcıların, mankenlerin üç saatte kazandığı parayı milletin vekili bir yılda kazanamıyorsa yanlışı burada aramak lazım? Bence milletvekili maaşlarının artırılması gerekliydi. Fakat çalışanların, memurların, emeklilerin ücretleri bu kadar düşükken, kendilerine ihtiyaçtan kaynaklandığını öne sürerek ortak mutabakatla yapılan zam oranının dörtte biri kadar da vatandaşın maaşlarında iyileştirme yapmayı gündeme getirmeliler.
Ayrıca milletvekilliği bir meslek olmadığı halde, milletvekilliği sona erenleri emekli statüsüne sokup yüksek maaşla emekli maaşına bağlanması yanlıştır. Bir dönem milletvekili olan birinin ömür boyu milletvekili statüsü ile maaş alması anlamsızdır. Çünkü, milletvekilliği bir meslek değildir. Dolayısıyla bunun emekliliği olamaz. Bu bir imtiyazdır ve kabul edilemez. İtalya’da milletvekili emeklilik maaşı 9150 dolar ama emeklilik yaşı: memurlarla aynı bizde neden farklı. Bu yanlıştan dönülmeli. Milletvekilliği devam ettiği sürece en yüksek maaşı almalı ama bir dönem vekil seçilip ömür boyu bu statüden maaş alması doğru değil.
Milletvekili ya da eski adıyla mebuslar toplumun bugününe ilişkin sorunlarına çözüm ararken kendi geleceğine yönelik öngörülere sahip olmalıdır. Ülke ve halkın sorununu çözme makamında oturan milletvekilinin heyetler halinde ziyaretçisi, düğün dernek davetleri, hasta ziyaretleri ve seçildiği bölgeye gidip gelmeleri gibi sürekli harcamaları vardır. Dolayısıyla maaşlarının iyi durumda olması gerekir. Bu bağlamda, eski ve yeni milletvekillerine yapılan maaş zammından rahatsız olan milletvekilleri veya siyasi partiler varsa “istemem, yan cebime koy” anlayışıyla hareket etmemeli. Zamma karşı olanlar meclise önerge verip yeni düzenleme yapılmasını istemeli.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.