Amar Bhidé, ?Girişimci Ekonomi ve Dinamik Firmaların Geleceği? başlıklı konuşmasında, yazmış olduğu ?The Venturesome Economy? ve ?A Call for Judgement? isimli kitaplarında ele almış olduğu fikirleri özetledi.
Dünyada gerçekleşen GSH büyümesinin 11 yüzyılda sıfır civarında olduğunu, 19. yüzyılda büyümenin başladığını ve 20. yüzyılda ivme kazandığını ve bunun nedeninin de inovasyon ve girişimcilik olduğunu belirtti. İnovasyon 19. yüzyılda başlamasına rağmen GSH?nın bu kadar büyümesinin öncelikle inovasyonun büyük ölçüde çok oyunculu bir oyun olmasından kaynaklandığını ifade eden Bhidé, 19. yüzyılda daha az girişimci ve yenilikçi insan bulunmasının yanı sıra ürünlerin pahalı olduğunu belirtti. Bhidé?ye göre, 20. yüzyıldaysa, kullanıcı ve katılımcı sayısının artması, birçok insanın satın alma gücünün yeterli olduğu kullanışlı ürünlerin çoğalması, girişimci kullanıcı sayısının artması ve özellikle internetin daha fazla kullanılması etkili oldu.
Bhidé, büyük ölçüde çok oyunculu oyunun aynı zamanda çok kademeli bir teknolojik bilgi birikimine neden olduğunu ve hem bireylerin hem de organizasyonların uzmanlaştığını, buna ek olarak yeni satışların ve pazarlama uygulamalarının, yönetim ve iş modellerinde yapılan inovasyonların, girişimci tüketimin çok yüzlü yeni teknolojiyi tamamladığını belirtti.
Artık kullanıcıların da bir girişimci rolü üstlenmesinden dolayı teknolojinin ucuzlamasına katkıda bulunduklarını, risk aldıklarını ve önemli ölçüde alt kademede problem çözme becerisi gösterdiklerini belirtti.
Kapitalizmin çok oyunculu organizasyonu, ademimerkeziyetçi, her vakayı ayrı ele alan ve geleceğe bakan bir karar verme biçimiyle düzenlediğini ifade eden Bhidé, inovasyonun ademimerkeziyetçiliğin avantajlarını büyüttüğünü söyledi. Ademimerkeziyetçi karar verme biçiminin fiyatlar, diyalog, ilişkiler ve sonuçlardan sorumlu olma yoluyla koordine edildiğinin altını çizen Bhidé, ademimerkeziyetçiliğin kendine has sınırlarından da bahsetti.
İyi finansın dahili inovasyonu beslediğini ve bunun da dinamik gerçek ekonomi inovasyonunun aynası olduğunu ve iyi finansın yerini patolojik finansın aldığını belirten Bhidé, patolojinin göstergeleri arasında gücü yeten yetmeyen herkese, kişi bazında inceleme yapılmadan kredi verilmesinden bahsetti ve bunun çok sayıda büyük firmanın ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti. Otomatik merkezileşmenin olumsuz sonuçları arasında sermayenin yanlış dağıtılmasını ve sistemin istikrarsızlığını saydı ve son yaşanan finansal krizin nedenlerine değindi.
Finansal sorunları gidermek için geniş kuralların her bir duruma uygun olacak şekilde uygulanması, her şeyin kendi koşullarının incelenmesi ve yasal bir modelin geliştirilmesini içeren retro-radikal alternatiften bahsetti. Ama bu alternatifte işgücü yoğunluğunun etkili kapsamayı sınırlandırdığını ifade etti. Ilımlı yarı liberal alternatifin basit ve anlaşılır borçlandırma olduğunu söyledi.
Sonuç olarak, yaygın refahın verimlilikte yaygın iyileştirmeler yapılması gerektiğini, bunun da inovasyonların geliştirilmesi ve etkili kullanımını, çok kademeli ve çok yüzlü gelişmeleri içerdiğini ve bu durumda çok kişinin katkıda bulunup fayda sağladığını ifade etti.
İnovasyon ve finans arasındaki çatışmayı ele alan Bhidé, özellikleri arasında fiyatlar, diyalog ve ilişkilerle koordine edilen ademimerkeziyetçi karar alma ve gerçek sorumluluk taşımanın yer aldığı girişimci ekonominin, çok fazla merkeziyetçi/konsantre olan, mekanik modellerin, sınırlı iletişimin ve kötü sonuçlardan sorumlu olmamanın ağır bastığı modern finans ile çatışma halinde olduğunu belirtti.
Gerçekten bozulana odaklanmanın önemine değinen Bhidé, merkezi finansmanın derinlerdeki patolojisinin yakalanması gerektiğini ve bunun yanında ademimerkeziyetçi inovasyonun korunması ve beslenmesi gerektiğini, çünkü bunun modern refahın ve ?iyi yaşamın? nihai kaynağı olduğunu belirtti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.