Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, makine ve teçhizatta leasing (finansal kiralama) KDV’sinin, ithal veya yerli üretim diye bir ayrım yapılmadan yüzde 1 olacağını bildirdi.

Çağlayan, leasingte KDV düzenlemesinin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını, makine ve teçhizat için KDV’nin yüzde 1 olacağını ve düzenlemenin sektöre yatırım için ciddi imkan sağlayacağını söyledi.

Çağlayan: “Bir ihracatçı birlik başkanının böyle bir açıklama yapmasını garipsedim. Herkes bulunduğu makamın hakkını vermek zorundadır. Şaşırdığım şu; leasing sanki sadece ithal mallarda uygulanacak yerli malında uygulanmayacak gibi bir yanlış algı var. Makine ve teçhizattaki leasingte KDV’nin indirilmesi, ister yerli olsun ister yabancı olsun, yerli veya yabancı diye bir ayrım olmaz. Ama maalesef dersini iyi çalışmamış bir arkadaşımız bunun ithalatı patlatacağını yerli malına zarar vereceğini söylemiş. Ben yerli makine sektörünü herkesten daha iyi biliyorum. Buradan birilerine şu mesajı vermek istiyorum; derslerini iyi çalışsınlar, sadece yabancı mallarda diye bir şey söz konusu değil. Makine teçhizattaki leasingdeki KDV yüzde 1 olacak” dedi.

İMKB Finansal Kiralama Endeksi Çağlayan’ın açıklamasının ardından günlük yüzde 4,67 oranında yükseldi.

Geçen haftayı 16.736 puandan kapatan Finansal Kiralama Endeksi bugün ilk seansı 16.899 puan seviyesinden tamamladı. İkinci seans açılışının ardından yükselişine devam eden endeks günlük yüzde 4,67 oranında artışla 17.518 puan seviyelerine çıktı.

İndirim, İş hacmimizin artışına yardımcı olacak

Finansal Kiralama Derneği Başkanı (FİDER) Başkanı Bülent Taşar, makine ve teçhizatta leasing KDV’sinin yüzde 1’e indirilmesi konusunda, ?Bu düzenleme KOBİ’leri desteklemeyi amaçlamaktadır. Biz bugüne kadar KOBİ’leri destekledik. Ama bu düzenleme ile daha da fazla destekleyeceğiz. İndirim, İş hacmimizin artışına yardımcı olacak? dedi.

Taşar, Maliye Bakanlığı ile birtakım görüşmeler yaptıklarını, ancak bu sürecin içinde tam olarak yer alamadıklarını, dolayısıyla düzenlemenin detayını bilmediklerini söyledi.

Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde yatırım malı finansmanı yapıldığını, şahıslara leasing yapılamadığını anlatan Taşar, ?Bu yüzden düzenlemenin yatırım malı finansmanı genel tanımı ve çerçevesi içinde oluşmasını bekliyorduk. Makine ve teçhizat da zaten bunun yüzde 60-70’idir? dedi.

Bilgisayar gibi Leasing’e konu olup da makine teçhizat olmayan bazı ekipmanların ise kapsam içinde olup olmadığını bilmediklerini belirten Taşar, şöyle devam etti:

?Bu içeriği hep birlikte öğreneceğiz. Bizim tercihimiz, madem ki kanun bunun çerçevesini çizmiş, yatırım malı finansmanı çerçevesinde genel uygulama olmalı. Ama Maliye nasıl bir sonuç çıkaracak bakacağız. Hiç olmamasından daha iyidir. KDV ile ilgili düzenleme leasing sektörüne çıkıyor gibi söyleniyor, ama nihai olarak bu düzenleme, bizim finanse ettiğimiz, KOBİ’leri desteklemeyi amaçlamaktadır. KOBİ’leri desteklemek de Türkiye ekonomisinde sermaye birikimi olmayan, orta ve uzun vadeli ekipman finansmanı yapacak yatırımcıların finansmanının sağlanmasıdır. Biz bugüne kadar KOBİ’leri destekledik. Ama bu düzenleme ile daha da fazla destekleyeceğiz. İndirim, bizim de iş hacmimizin artışına yardımcı olacak.?

?Eski sözleşmelere uygulanmaması lazım?

Düzenlemenin geçmiş sözleşmelerin kiralarına uygulanmaması gerektiğinin altını çizen Taşar, ?Biz çünkü baştan yüzde 18 KDV’yi Maliye’ye ödüyoruz ve kiralar üzerinden mahsup ediyoruz. Eski kiraların üzerinde yüzde 1 olursa, aradaki yüzde 17’lik farkı tamamen gider yazarız ve sektör bir anda batabilir hale gelir. O yüzden düzenlemenin eski sözleşmeleri kapsamaması gerekir. Umarız böyledir? dedi.

Sektörün geçen yılı 3,2 milyar dolar iş hacmiyle kapattığını hatırlatan Taşar, bu yıl 4,6 milyar dolar hedeflediklerini bildirdi.

Reel ekonomiye finansal kiralama kadar destek olan bir finans enstrümanı olmadığını ifade eden Taşar, ?Dünyadaki global krizi düşündüğümüz zaman üretim yapmak, istihdam yaratmak, katma değeri bunun üzerinde yapmak çok önemli. Leasing de bunun en başta gelen enstrümanıdır. Bunun hatırlanıp bugün kabul edilmiş olması bizi sevindiriyor. Hükümete de sektör olarak teşekkürlerimizi iletiyoruz? dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, makine ve teçhizatta leasing KDV’sinin, ithal veya yerli üretim diye bir ayrım yapılmadan yüzde 1 olacağını açıklamıştı.

hurriyet.com.tr


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın