İspanya?nın birinci Avrupa ve Latin Amerika?nın lider çok uluslu IT şirketi olan Indra ve Rosoboronoexport tarafından, uçakları füze saldırılarından korumak amacıyla geliştirilen Manta sistemi, NATO tarafından test edildi. Sistem, EMBOW denemelerinden, 30 yılı aşkın süredir,  uçak ve karşı önlem teknolojilerine tehditler üzerine çalışan deneyimli Atlantik Alyansı yönetiminde başarılıyla geçti.  Manta, kendi türünde NATO’nun EMBOW Denemelerinde sergilenen ilk sistemlerinden biri oldu.

EMBOW Denemesi, 19 Eylül- 14 Ekim tarihleri arasında Biscarrose’deki DGA Füze Test Merkezi’nde gerçekleşti(Fransa). Sistem testlerden başarılı bir şeklide geçerek,  teknolojisinin uçaklara uygulanabilirliğini kanıtladı. Manta, kızılötesi füze ateşleyicileriyle harekete geçme ve  MANPAD tehditlerine karşı önlem alma açısından bunu belgeleyen Teknolojik Hazırlık Seviye 8 belgesi almayı başardı. EMBOW’da Manta DIRCM sisteminin testleri için, Mayıs ayından Eylül 2011’e kadar test ekibi ve INDRA ekibi test programında beraber çalıştılar. Bu program Manta DIRCM sistemini 130’dan fazla test ve 20 uçuş saatiyle gerçekleştirdi. (Her bir test eş zamanlı olarak birçok farklı MANPADS yönetimini içerdi)

Indra?nın Manta sistemi, sağladığı uzun teknolojik gelişme İspanyol Savunma Bakanlığı ve INTA tarafından da destekleniyor.

Füzelere karşı bir kalkan

Manta DIRCM, ağırlıklı olarak MANPADS ailesinden gelen kızılötesi ışınlar güdümündeki füzelerden korunma maksatlı geliştirilen bir uçak savunma sistemidir. Sistem çalışmasına gelen füze tespit edildiğinde anda başlar ve DIRCM lazer tarafından da çok kısa bir süre içinde işlem sonuçlanır. Manta DIRCM, önceden bir tanımlamaya gerek duymaksızın farklı füze arayıcılarına karşı etkili olan parazit aralıklarını yayan sistemi sayesinde eşzamanlı olarak füzelere karşı koyabilmektedir. MANPAD’lar yüzeyden havaya fırlatılan füzeler tarafından yönlendirilerek uçağın kızılötesi koduyla hedefe gönderilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın