RÜŞTÜ BOZKURT >> Dirlik ve düzenin oluşturulması, geliştirilmesi, korunması ve sürdürülmesi için orta sınıfın “toplumların omurgasını” oluşturduğu genel kabul görüyor.

Hintli bir köylü olan 74 yaşındaki Anna Hazare’ nin yolsuzluklara başkaldırısına destek veren binlerce insanın bir orta sınıf tepkisi olduğu söyleniyor.

Yunanistan’ın sokaklara dökülen öfkeli insanlarının, gelecek umutlarını yitiren orta sınıf insanlardan oluştuğu belirtiliyor.

Mısır’da, Tunus’ta, Libya’da, Suriye’de, Madrid’de, hepsinden önemlisi süper güç ABD’nın kalbi Wall Street’de hareketlenen kalabalıkların “orta sınıfın tepkisi” olarak adlandırılıyor.

Fisher’in saptaması ve Babacan

ABD Başkan Obama, “göstericileri anlıyorum” diyor.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher Başkanın dediklerini doğrular nitelikte bir açıklama yapıyor: “İşsiz sayımız çok fazla. Gelir dağılımımız eşitlikten çok uzak. Çok sayıda insan, çok uzun süre işsiz kalıyor. Halkımız çaresiz bir öfke içinde ve bu öfkeyi anlayabiliyorum.”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,  ülkemizde güçlenmekte olan orta sınıfın daha da güçleneceğini, ekonomideki ağırlığının artacağını, bunun yaratacağı ekonomik dinamizmin yabancı sermaye yatırımları için ülkemizi cazip hale getireceğini belirtiyor.

Babacan kendi bakış açısından hareketle birkaç temel eğilimi gerekçe olarak kullanıyor:

>> Ülkemizde gelir dağılımı gittikçe düzeliyor.

>> Zengin ile yoksul arasındaki uçurum azalıyor.

>> Orta sınıf hızlı bir biçimde büyüyor.

>> Genç ve dahi iyi geliri olan orta sınıfın ciddi bir iç pazarın oluşuyor.

>> Orta sınıfın ekonomideki ağırlığı giderek artıyor.

Genel açıklamalar bize gidişatı gösterir ama hayatın öz gerçeğine uyup uymadığını anlamamamıza yetmez.

Orta sınıfı bileşen ve bağlamı

Orta sınıfın bileşenleri ve hangi bağlam içinde geliştiğini ayrıntıda analiz etmemiz gerekiyor.

Orta sınıfın büyümesi ve gelişmesini besleyen beş önemli alanda tutarlı stratejilere, kararlı politikalara, hızlı ve etkin uygulamalar, ciddi gözetim ve denetime gereksinime ihtiyaç var:

>> Siyasi ve ekonomik istikrarın korunması,

>> Örgütlü iş alanlarında istihdamın artırılması,

>> Fırsat ve tehlikeleri öngörme ve önlem alma disiplini,

>> Hızlı değişim ve dönüşümlere uyum için eğitimlerin hızlandırılması,

>> Erişim sağlayacak etkin örgütlenmelerin önünün açılması.

Orta sınıfın ne olduğunu, hangi sorunlarla yüzleştiğini, fırsat kapılarını, sosyo-ekonomik yaşamı yönlendirici dinamiklerini, dünya genelinde neleri sorguladığını, geleceği orta sınıf aynasından bakarak inşa etmenin yol ve yöntemini bir  “dizi yazı” çerçevesinde sizlerle paylaşmayı denemek istiyorum.

Orta sınıfla ilgili verileri zenginleştirmeye, enformasyonu derinleştirmeye, bilgimizi arttırmaya, anlama düzeyimizi yükseltmeye ve sorunu en şeffaf ortamlarda tartışmaya ihtiyacımız var. Ancak o zaman söylemi eyleme yansıtabiliriz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın