İşletme sahip ve yöneticilerinin bilgilenmesi anlamında, teorik pek çok kitabı piyasada bulabilirsiniz. Ancak, deneyim ve teoriyi bir arada değerlendiren bir kaynak bulmak kolay değil… 1960’lardan bu yana Türk işletmeciliğini gözlemleme fırsatı bulmuş; gelişmelere ekonomi tarafından olduğu gibi, şirketler tarafından da bakan bir göz olan Dr. Ermukan Şengezer’in son kitabı, “KOBİ Girişimci Kılavuzu” bu anlamda fark içeriyor.

1964’te Paşabahçe Şişe ve Cam A.Ş.’de üretim planlama ve kontrol uzmanı olarak görev alan Dr. Şengezer’in iş hayatı; daha çok Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda geçti, bu süreçte sektör araştırmalarından tutun, bölge değerlendirmelerine değin pek çok sahada üretimleri bulunuyor. Sonraki dönemlerde de özel danışmanlık yapan Şengezer, pek çok kitaba ve özel araştırmaya imza attı. Son kitabı “KOBİ Girişimci Kılavuzu” ise, sürekli krizler içerisinde kalan işletmeler için; ülkesinin kalkınmasına birikimleriyle bir katkı yapmayı düşünen aydın insan sorumluluğu…

“KOBİ Kültür Dizisi: Kuruluş, Çalışma, Küreselleşme” üst başlığıyla sunulan KOBİ Girişimci Kılavuzu, üç ana bölümden oluşuyor. Önce, dünyadaki gidişat ve Türk ekonomisinin yapısını gözler önüne seriyor, sonra girişimci, yatırımcı, fizibilite gibi kavramların işletmecilik içindeki yerini anlatıyor. Fizibilite bölümüne özellikle dikkat etmek gerekir. Zira, akademik kitaplar dışında, genel okuyucu kitlesine seslenen iş kitaplarında bu düzeyde bilgilere yer verilmiyor. Oysa, her dönemde yatırım kararları almaya zorlanan girişimcinin gündeminden ve dilinden düşürmemesi gereken kavram, fizibilite.  Kısıtlı kaynakların, bir iş olup olmayacağı belirsiz sahalara aktarılıp çar çur olmaması gerekir. Girişimcinin, yatırım riskinin kabul edilebilirliğine karar vermesi için “fizibilite” kavramını içselleştirmesi bir zorunluluk aslında. Dr. Ermukan Şengezer, “fizibilite”yi tekrar, girişimcinin gündemine taşıyor.

Kılavuzun son bölümünün farklılığı ise, hatalardan ders çıkarmaya odaklı… Başarı öyküleri dinlemek güzel… İnsanı motive de ediyor ancak realite başarısızlıkların da önemli olduğunu ortaya koyuyor. Girişimciler için başarı öyküleri kadar, başarısızlıklardan da ders almaları gerekir; illa işin içine girildiğinde, hayati boyutta risklerle karşılaşmaları gerekmez. Dr. Şengezer’in “Hata kaçınılmazdır” diye başladığı önerileri, “işletme aşaması gerçekleri” olarak sıralanıyor.

Her tür işletmeye yararlı olabilir

“Bu çalışma küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerine, başka bir anlatımla KOBİ’lere bir katkı sağlamak amacı ile hazırlanmıştır. Bununla birlikte pek çok bölümü ve özellikle içerdiği yönetim ve uygulama ilkeleri hemen her tür işletmeye yararlı olabilir” diyen Dr. Ermukan Şengezer’in, kitabın girişinde anlattıklarını okuyarak bilgilenmeye başlayabiliriz:

“Dünyada her yıl pek çok işletme kurulmaktadır. ABD istatistiklerine dayanılarak yapılan bir araştırma, yeni kurulan işletmelerin 2/3’ünün 2 yıl sonra faaliyette olduğunu 5 yıl sonra ise ancak yarısının ayakta kalabildiğini göstermiştir.

Çalışan işletmelerin hayat boyu kârlılığı araştırıldığında ise yüzde 39’unun kâr ettiği, yüzde 30’unun başa baş noktasında olduğu (Önemsenecek düzeyde kâr ve/veya zarar etmediği), geri kalanın ise zarar ettiği gözlemlenmiştir.

Bu bulgular, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmeciliğinin dikensiz bir gül bahçesi olmadığı ve girişimciden büyük fedakârlıklar beklediğini ifade etmektedir.

Araştırma, değerlendirme ve bulgularda işletmelerin başarısızlık oranından daha öğretici ve önemli olan nokta bu başarısızlıkların nedenleridir. Söz konusu nedenlerden başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

>> Girişimci niteliği,

>> Hatalı kuruluş,

>> Dünya ekonomik, teknik ve siyasi yapısındaki değişmeler,

>> İşletmede değişimlere karşı uyum eksikliği,

>> Firmaların yönetim teknolojilerinin yetersizliği.

Risk kaynakları bilindiğinde yöneticinin yapması gereken, iş kendisini ve işletmesini sürekli geliştirerek olumsuzlukları ve riskleri kontrol altında tutmaktır.

Bu çalışmada risk kaynakları ve bunları önleme konularında mevcut ve yararlı olacağı düşünülen bilgiler, KOBİ yöneticilerine ve girişimcilere katkıda bulunacak şekilde sunulmaktadır. Kitapçık zamanla KOBİ’lerce yapılacak katkı ve eleştiriler yolu ile geliştirilmeye açıktır.

Bu belge, içinde bulunduğumuz noktada bir KOBİ yöneticisinin mutlaka sahip olması gereken bilgilerden bir kısmını içermektedir. Zaman içinde ve koşullar değiştiğinde güncellenerek kapsamının geliştirilmesi gerekecektir.

Daha geniş bilgiler ancak çalışma guruplarının bulguları, düzenlenecek konferanslardaki sunumlar ve diğer çalışmaların dijital ortamda dağıtımı ile sağlanabilir.

Kitap, yukarıda sıralanmış olan risk kaynaklarını aydınlatacak biçimde düzenlenmiştir. İçerikteki Dünya Ekonomik Durumu ve Türkiye Ekonomisi konularındaki bilgiler bugünkü durumu yansıtmakta olup değişkendir. Yönetim ve idari bölümle ilgili bilgilerin ise temel ilkeleri gösterdiklerinden her koşulda geçerli oldukları söylenebilir.”

KOBİ Girişimci Klavuzu

Yazan: Dr. Dr. Ermukan Şengezer

Kendi yayını, 2011, 185 sayfa

ermukansengezer@gmail.com


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın