Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda üretimini artırmak için fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması çağrısında bulundu.

FAO yeni raporunda, global gıda sisteminin fosil yakıtlara daha az bağımlı hale getirilmesi ve giderek artan gıda talebini karşılamak için ‘akıllı enerji? sistemlerine geçilmesi gerektiğini belirtti.

“İnsanlar, İklim ve Gıda İçin Akıllı Enerji? adlı rapora göre gıda sektörü dünya enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30?undan, sera gazı emisyonlarının da yüzde 20?sinden sorumlu. FAO 2050 yılına kadar artan dünya nüfusunu beslemek için yüzde 70 daha fazla gıdanın gerekli olacağını, bunun da ancak verim artışı ile karşılanacağını vurguladı.

Raporda gıda üretiminde artışın fosil yakıtlardan bağımsız olarak gerçekleşmesi gerektiğinin altı çizildi ve bu değişimin, gıda güvenliği, gıda fiyatları, enerji erişimi ve diğer faktörleri nasıl etkileyeceğini incelemek için daha fazla araştırma yapılmasının gerekli olduğu belirtildi.

Rapora göre, çevre dostu tarım yöntemleri kullanılarak ‘akıllı enerjili’ tarıma geçiş, verim artışı, su kullanımı ve suya erişimin arttırılması, doğal kaynakların ve enerjinin verimli bir şekilde yönetilmesi, gıda zincirinde kayıp ve atıkların azaltılmasını sağlayacak.

FAO?nun tahminlerine göre global gıda üretiminin yaklaşık üçte biri tüketilmeden atık haline dönüşüyor ve gelişmiş ülkelerin çoğunda bu israfın büyük kısmından perakende sektörü ve tüketiciler sorumlu. GSYİH oranı düşük ülkelerde de kayıplar ağırlıklı olarak hasat ve depolama sürecinde meydana geliyor.

www.gidahatti.com


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın