Bu yılki Sütçülük Etkinliği ve Çiftlik Hayvanları Fuarı?nda yayımlanan BASF Akıllı Rehber?e göre; buzağılama öncesinde, esnasında ve sonrasında hijyenin geliştirilmesi, İngiltere süt ineği sürülerinde hesaplanan yüzde 14?lük buzağı ölümlerinin yanı sıra zayıf buzağı ve inek sağlığı gibi dolaylı ancak daha büyük maliyetlerle sonuçlanan kayıpları ortadan kaldırmanın en iyi yolu.

İngiltere Sütçülük Grubu?ndan Dr. Brian Pocknee tarafından yazılan Sorgene Sütçülükte Buzağılamada En iyi 5 Hijyen Uygulaması Rehberi, enfeksiyonlara en açık oldukları buzağılama sürecinde ineklerin ve buzağıların hastalıklar nedeni ile karşı karşıya kaldığı önemli zorluklara odaklanıyor.

Buzağılama öncesindeki en iyi uygulamalar; buzağılayacak tüm inekler için temiz ve olabildiğinde kir içermeyen, yeterli hava akımına sahip iyi havalandırılmış ve iyi yataklı buzağılama alanları sağlamayı hedefliyor. Tüm buzağılama alanlarının iyi kalitede, geniş spektrumlu bir dezenfektan ile temizlenmesi gerekiyor.

Buzağılama sırasında, ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonun her buzağılama öncesinde yapılması ve personel hijyeninin, buzağılama alanına dışarıdan enfeksiyon taşınmasını engelleyecek yüksek standartlarda sağlanması gerekiyor.

Buzağılar için ılık, iyi havalandırılmış ve temiz bir alanın sağlanması, yavru hayvanların diğer hayvanlardan ve kontaminasyon kaynaklarından uzak tutulması gerekiyor. Hayvan yatağının düzenli olarak tamamen doldurulması, temiz ve iyi dezenfekte edilmiş kovaların ve besleme ekipmanlarının kullanımı büyük önem taşıyor. Yeni doğum yapmış ineklerin, sürüden ayrı tutulması ve sağım için öncelik verilmesi de buzağılama sonrasında önerilen en iyi uygulamalar arasında yer alıyor.
Dr. Pocknee yaptığı açıklamada, ?Genişleyen sürüleri daha az personel ile yönetmenin sıkıntısı, özellikle buzağılama sezonunun yoğun olduğu bugünlerde buzağılama hijyeni gibi hassas noktalara gereken önceliğin verilmesini zorlaştırıyor.  Oysa basit bir inek ve buzağı yönetimi disiplinin uygulanması ve kaliteli dezenfektan kullanımı, sürülerdeki temel hastalık kayıplarını minimize etmede ve hayvan refahını sağlamada fark yaratabilir? dedi.

www.suthatti.com.tr


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın